A water droplet on a flower stem, reflecting a flower head.

MAKROFOTOGRAFERING

Kreativ makrofotografering: fotografera blommor som reflekteras i vattendroppar

Få ett nytt perspektiv av blomfotografering med hjälp av ett makroobjektiv och ljusbrytning för att skapa effektfulla bilder. Fånga detaljer i en vattendroppe och experimentera med reflektioner. För den här tekniken behöver du ett makroobjektiv samt gärna ett stativ och en fjärrutlösare. Om du har en Wi-Fi-aktiverad kamera, såsom Canon EOS 90D, kan du använda Canon Camera Connect-appen på din smartphone för att komponera bilden och utlösa slutaren. För det mest kontrollerbara ljuset är det praktiskt att använda en extern blixt, till exempel en från Canons Speedlite-sortiment.

Konfigurera

Med den här enkla tekniken kan du ta riktigt slående bilder som reflekterar ett detaljerat motiv i en liten vattendroppe.

Du kan använda denna teknik utomhus (om du har det alternativet) eller inomhus. Fördelen med att konfigurera inomhus är att du har mer kontroll över ljussättningen och det är mindre risk för att en vindpust förstör vattendropparna. Du behöver inte heller stiga upp tidigt för att fotografera morgondagg!

Utöver ett makroobjektiv och ett stativ, för att hålla kameran stadig och undvika kameraskakningar, behöver du blommor och lite glycerin (kan köpas på apotek, på bakhyllan i livsmedelsbutiker eller online) för att skapa hållbara, högreflekterande vattendroppar. Du behöver även en stark ljuskälla – antingen från ett fönster eller en fristående Canon Speedlite-blixt.

Förstoring

A Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM lens.
Alla makroobjektiv är lämpliga för denna teknik – bilderna på den här sidan togs med objektivet Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, men även Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM är ett bra alternativ för spegelreflexkameror med APS-C-sensorer.

Fokusera makroobjektivet vid närmast möjliga fokuseringsavstånd för att uppnå högsta möjliga förstoring. Även i naturlig storlek eller vid 1:1 förstoring verkar vattendropparna små i bilden, så om du vill kan du beskära bilden i ett bildredigeringsprogram efteråt. Objektivet måste placeras nära dropparna, så se till att det inte kastar en skugga över bilden. Om du använder en lampa eller en extern Canon Speedlite-blixt får du mer kontroll över ljusets riktning. Ett annat sätt att undvika skuggor är att använda ett makroobjektiv med inbyggd Macro Lite, till exempel Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM eller Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM.

Tillsätt droppar

Relaterade artiklar
Swirling multicoloured patterns of soap in water.

MAKROFOTOGRAFERING

Abstrakt makrofotografering: fotografera tvålbubblor

Upptäck hur du fotograferar slående, färgstarka och abstrakta makrobilder av tvållödder med denna enkla steg-för-steg-guide.

Papercraft landmarks

MAKROFOTOGRAFERING

Makrofotografering av mat

Använd Canons makroobjektiv för att skapa intressant abstrakt konst med mat.

Macro photography tips and techniques

MAKROFOTOGRAFERING

Tips för makrofotografering

Makrofotografering på ett enkelt sätt – upptäck den bästa utrustningen, tipsen och tekniken.

Fotografering med bländarförval (Av) innebär att du får större kontroll över skärpedjupet, men var beredd på att experimentera med bländaren för att ändra det som hamnar i fokus och inte. Flytta blomman närmare om du vill ändra kompositionen i vattendroppen och använd knappen för förhandsgranskning av skärpedjup innan du trycker på slutaren för att se vilken effekt det får på bilden.

Om du använder glycerin istället för vatten får du glansigare och mer trögflytande droppar som fastnar på underlaget under en längre tid, vilket ger dig mer tid för fotografering, så att du kan ta den perfekta bilden. Och med en kortare slutartid får du så många bilder som du vill ha på kort tid. Doppa en nål eller tandpetare i glycerinet och överför på så sätt vätskan – på det här sättet kan du placera dropparna där du vill ha dem och lägga till så många du vill. Experimentera med olika stora droppar och grupper av dem för att skapa mer kreativa kompositioner.

Tekniken

Komponera din bild genom att fotografera brett – det bidrar till att bakgrunden förblir suddig medan vattendropparna hamnar i skarpt fokus.

Fokusera manuellt på dropparna och flytta blomman i bakgrunden närmare tills bilden av den återges i vätskan. Fotografera med bländarförvalsläge (Av) så att du får mer kontroll över skärpedjupet och välj en bländare på f/8 till att börja med. Knepet är att hålla blomman i bakgrunden suddig medan dess reflekterade bild blir skarp, så var beredd på att experimentera med blommans placering och bländaren. Håll dropparna parallella med kameran för att alla droppar ska förbli skarpa.

Om du vill förbättra skärpan använder du Live View-läget, så att spegelrörelsen inte förstör kameran, och tar bilden via kamerans självutlösare, en fjärrutlösare eller Canon Camera Connect-appen på din smartphone, om kameran fungerar med den. Fler råd om hur du kommer igång med makro och ytterligare inspiration med nya knep att prova finns i Canon Photo Companion-appen för iOS eller Android.


Skrivet av Marcus Hawkins och Tamzin Wilks

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker