A long jetty, viewed from water level at dusk, stretches into the sea.

GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

Förbättra kompositionen av dina foton

En av de vackra sakerna med fotografering är den kreativa frihet och det känslomässiga uttryck den erbjuder. Därför kan det verka lite begränsande att prata om kompositionsregler. Men genom att känna till några enkla kompositionsprinciper kan du förbättra dina bilder.

Här diskuterar vi hur kompositionen kan hjälpa dig ordna hur saker och ting arrangeras i dina bilder – och hur reglerna kan hjälpa dig att ta kontroll över dem.

1. Pausa innan du trycker på avtryckaren

När du är på semester eller en helgresa vill du så klart ta fantastiska foton som visar de platser du besöker på bästa möjliga sätt. Så istället för att bara fota bör du göra en liten paus innan du trycker ned avtryckaren och tänka på vad som visas i sökaren eller på LCD-skärmen.

Ett ögonblicks eftertanke och en snabb bedömning av kompositionen hjälper dig att se de delar av bilden som inte behövs. Genom att flytta kamera lite eller ändra zoomen kan du ta bort delarna och få en kraftfullare och mer tilltalande bild.

2. Använd ett fönster för att göra kompositionen lättare

Nästa gång du är på semester i en stad, håll ett öga på fönstren i byggnaderna runt omkring dig. De är ett perfekt hjälpmedel för kompositionen och kan hjälpa dig fånga en unik vy. Utmaningen är att placera dig så att du maximerar reflektionen av motivet i fönstret tillsammans med kompositionen av element i reflektionen.

3. Skapa intresselager

Komponera en scen som har tre relevanta motiv: ett i förgrunden, ett i mitten och ett i bakgrunden. De tre motiven kommer att skapa en visuell tråd genom bilden.

När du fotograferar landskap och stadsbilder på resor kan du försöka få med starka kompositionslinjer, som leder betraktaren genom bilden från förgrund till bakgrund. Till exempel stigar, floder, järnvägsspår eller vägmarkeringar. Du måste placera kameran på en lämplig observationsplats för att fånga de naturliga linjerna, så du kanske behöver ta dig högt upp eller lågt ner för att maximera effekten.

Relaterade artiklar
The Chicago skyline during golden hour, with water in front of the buildings. The entire scene is tinged with the orange glow of the horizon.

URBAN FOTOGRAFERING

Kompositionstips för stadsfotografering

Paula Stopkas guide för att komponera unika bilder av byggnader och stadslandskap.

A river flowing through a landscape of mossy rocks.

GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

Lär dig att använda exponering på rätt sätt

Upptäck hur du justerar mängden ljus i dina bilder för att ge dem ett nytt utseende.

4. Prova att komponera dina motiv i olika positioner

Kameror har vanligtvis en markör eller autofokusram i mitten av bilden, men att komponera motiven i mitten är bara effektivt för vissa bilder.

För enkla motiv, t.ex. en färggrann blomma i ett hav av mörkgröna blad, fungerar en central komposition bra. Den centrala delen av en bild måste vara stark nog för att behålla betraktarnas uppmärksamhet, så ett porträtt där bara ansiktet lyses upp och bakgrunden är mycket mörkare fungerar också bra.

5. Komponera motivet på ett naturligt sätt

Testa att komponera din bild med en naturlig ram. När du tar ett foto, fundera på hur kanterna i bilden ramar in huvudmotivet. Med hjälp av en dörr eller ett fönster kan du rama in scenen, eftersom den mörkare kanten hjälper till att rikta uppmärksamheten på de ljusare elementen i andra delar av bilden. Du kan till exempel använda ingången till ett hotell eller en lägenhet för att rama in utsikten över en stad. Det är bäst om fönstret eller dörren är öppen för att undvika reflektioner på glaset.

6. Testa ett annat perspektiv

Allt för ofta tas fotografier i personens ögonhöjd. Men man kan skapa ännu fler kreativa vinklar genom att placera kameran lägre eller högre.

När barn tar bilder får vuxna en annan syn på världen – byggnader, träd, växter och vuxna ser mycket större ut från en lägre kameraposition. Om din kamera har en vinklingsbar LCD-skärm eller om du kan ansluta den till din smartphone via Wi-Fi, kan du ställa kameran på golvet för att komponera bilderna.

I en stad fylld av höga byggnader kan du testa att använda ett vidvinkelobjektiv eller standardobjektiv och titta upp mot himlen. Använd läget Bländarförval (Av) och välj en bländare runt f/8 eller f/11. Med kameran riktad mot himlen komponerar du sedan motivet så att byggnaderna konvergerar. Eftersom dessa bilder ofta har många skuggor och högdagrar, kan du behöva justera ljusstyrkan i fotot med hjälp av exponeringskompensationen. Det kan även hjälpa att använda kamerans HDR-funktion.

På liknande sätt kan den upphöjda betraktningsvinkeln från toppen av byggnader, eller när kameran hålls över huvudet, också fungera bra.

7. Tredjedelsregeln

Visuellt intressanta bilder har ofta en tydlig komposition som ger utrymme för huvudmotivet. Att placera huvudmotivet strax utanför bildrutans mitt hjälper kompositionen i de flesta fotografier.

Föreställ dig att sökaren eller LCD-skärmen är uppdelad i 3 x 3 rutor, uppdelade med fyra linjer. Placera ditt motiv i den högra eller vänstra tredjedelen av bilden istället för direkt i mitten. Det här gör oftast bilden mer intressant och tilltalande än om du placerar motivet rakt i mitten.

8. Få ut mesta möjliga av stödlinjer

När du väl har bekantat dig med tredjedelsregeln kan du testa att använda rutnätslinjer för att komponera bättre foton. Många EOS-kameror kan visa stödlinjer – antingen i sökaren eller på den bakre LCD-skärmen. Genom att slå på stödlinjerna blir det lättare att komponera bilder mer effektivt. Om du tar en vy med en horisontlinje kan du placera den längs en av linjerna en tredjedel från toppen eller botten av bilden, istället för att dela upp bilden på hälften genom att placera horisonten i mitten av bilden.

9. Använda stödlinjer för videoklipp

När du spelar in filmer utomhus kan du förbättra din komposition och hålla horisonten plan genom att slå på stödlinjerna.

Det är jobbigt att titta på filmer om horisonten lutar lite. Det känns som om bilden faller eller glider åt sidan. Men du kan också flytta kameran till en brantare vinkel för att få intressantare kompositioner. Just den avsiktliga lutningen kallas ofta för en holländsk eller tysk vinkel och används i många långfilmer för att skapa spänning eller desorientering – så använd lutningen sparsamt i dina familjefilmer. Om du lutar en bild åt vänster bör du sedan försöka ta nästa med lutning åt höger.

Du kan använda den här tekniken för att förmedla spänningen och nöjet i att utforska en ny stad, men vrid inte kameran för långt – och se till att blanda lutningen med mer vanligt plant filmande.

10. Använd spiraler

En kompositionsteknik som kallas det gyllene snittet (ibland känt som Fibonaccis spiral) är en naturlig kompositionsmetod som skapar starka och kraftfulla bilder. Runt år 1200 lade den italienske matematikern Fibonacci märke till ett förhållande som ofta uppträdde i naturen och som var tilltalande för det mänskliga ögat. Det kallas ofta tredjedelsregeln, men det verkliga förhållandet är 1 till 0,618 till 1.

Tanken är att du kan göra en komposition mer kraftfull om du kan komponera bilden så att den innehåller en linje som leder betraktaren längs en spiralbana mot huvudmotivet. Teorin kan fungera på många olika bilder – från landskap till porträtt och mycket mer.

11. Använd trianglar

Genom att komponera en scen med trianglar i åtanke kan du förbättra dina foton. Testa att fotografera linjerna på gatan så att de försvinner i fjärran och de resulterande triangelformade sektionerna i sidan av bilden.

Om du tar ett porträtt av en person vid ett bord kan du be personen flytta armarna så att de skapar en triangelform, med armbågarna mer isär och händerna under hakan. Kompositionen blir mycket mer tilltalande, rent estetiskt.

12. Beskär dina utskrifter för bästa effekt

När du skriver ut bilder med PIXMA-skrivaren, kan du välja att beskära dem med hjälp av Canons programvara My Image Garden för att förbättra kompositionen. Ta en stund och experimentera med olika beskärningar. För liggande bilder, välj en panoramavybeskärning för att skapa en bred bild. Du kan även skapa en panoramaeffekt genom att skriva ut flera bilder i rad om du tagit dem på rätt sätt.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker