GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

Tips för höstfotografering

Upptäck vilken utrustning och vilka tekniker du behöver för att skapa fantastiska stillbilder och filmer av denna vackra årstid, från att få ut mesta möjliga av det växlande vädret till att fånga höstens färger.
En närbild av ett brunt höstlöv på marken, täckt av regndroppar.

Hösten är förmodligen den bästa årstiden att ge sig ut med kameran. Varmt ljus, sprakande färger och djur som samlar mat till vintern innebär att det alltid finns något att fotografera. Men möjligheten att fotografera höstens vackraste färger är dock flyktig, eftersom allt som krävs är en blåsig dag för att löven ska falla av från träden. Därför är det viktigt att ta vara på varje ögonblick du kan.

Här är nio tips för höstfotografering för att få ut mesta möjliga av årstidens vackra orange, röda och gyllene färger, oavsett vilken Canon-kamera du använder.

1. Dra nytta av det växlande ljuset

En bergsflod flödar genom ett höstlandskap, med ormbunkar och stenar i förgrunden.

Den lågt stående solen en höstdag kan framhäva terrängens struktur. Den här klassiska höstbilden fångar säsongens alla färger. Rörelsen i vattnet, som fångats med en lång exponering, tillsammans med ormbunkar, bok- och björkträd, hjälper till att balansera komponeringen. Tagen med en Canon EOS 5D (nu efterföljd av Canon EOS 5D Mark IV) med ett Canon EF 17-40mm f/4L USM-objektiv inställt på 29 mm, 15 sek, f/16 och ISO 100. © Theo Bosboom

Några löv hänger på annars kala grenar och bleka trädstammar syns i dimman i bakgrunden.

Den dunkla bakgrunden hjälper till att framhäva de få höstlöv som hänger kvar på dessa slingrande grenar. Tagen med en Canon EOS 5D Mark III (nu efterföljd av Canon EOS 5D Mark IV) med ett Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objektiv (nu efterföljt av Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) inställt på 190 mm, 1/50 sek., f/8 och ISO200. © Theo Bosboom

Solens låga höjd gör att ljuset på hösten ofta är varmt och mjukt – perfekt för fotografering under dagens alla timmar.

Den bästa tiden för höstfotografering är nog under den ”gyllene” timmen – stunden när solen precis har stigit och precis innan den går ner. Solljuset vid denna tid kan hjälpa dig ta bättre bilder av strukturer och former, perfekt för närbilder och fotografering av nedfallna löv. De långa skuggorna som skapas av den låga solen kan även göra landskaps- och stadsbilder mer dramatiska.

De senare soluppgångarna och det disiga tidiga morgonljuset kan erbjuda fantastiska möjligheter till stämningsfulla bilder, som tomma gator och dimmiga skogsmotiv. Prova även att fotografera när solen går ner, när det fortfarande är ljus på himlen men du samtidigt kan fånga effekterna av stadens ljus.

2. Välkomna regn, dimma och kylan

Två svanar på en flod som delvis skyms av dimma över vattnet, vilket tillför ett svagt orange sken i bilden.

Använd väderförhållandena till din fördel. Här skapar dimman som delvis skymmer svanarna stämning och ger den här bilden vid flodkanten en andlig känsla. Tagen med en Canon EOS R6 med Canon-monteringsadaptern EF-EOS R och ett Canon EF 70-200mm f/2.8L USM-objektiv inställt på 200 mm, 1/1 000 sek, f/3,5 och ISO 100. © Dmitry Kupratsevich

En spindel sitter i mitten av sitt nät mot en mörkgrön och brun bakgrund. Spindelnätet är täckt av små daggdroppar.

Efter en kall natt kan du ge dig ut tidigt med kameran för att fotografera dagg eller frost på spindelnät. Om du vill att genomskinliga motiv som det här ska sticka ut kan du fotografera dem mot en mörk bakgrund. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 70-200mm F4L IS USM-objektiv inställt på 200 mm, 1/400 sek, f/4 och ISO 500. © Lucia Griggi

Växlande höstväder innebär att det är möjligt att fånga många stämningar på en och samma dag. Himlen kan vara ljus och skarp ena stunden och mulen och stormig nästa.

Även regn kan skapa en rad möjligheter till kreativ fotografering. Canons kameror i EOS R-systemet och RF-objektiv är vädertätade, vilket innebär att du kan använda dem i en mängd olika miljöer och förhållanden. Ett motljusskydd skyddar objektivets främre del om det duggar lite, men ta med dig ett regnskydd till kameran så att du kan fortsätta fotografera även i ösregn. Hitta en mörk bakgrund så att du kan få regndroppar att sticka ut och dra nytta av pölar för att fotografera reflektioner från färgglada träd.

Kalla nätter innebär även att det är större chans att dimma bildas under morgonen – så kliv upp tidigt för att fotografera eller filma staden eller landsbygden i dimma innan solens ljus får den att dunsta bort. Försök att fotografera mot solen eller mot gatlyktor för att ge dimman ett eteriskt sken.

3. Få ut mesta möjliga av höstens färger

Ett stort kalt träd syns på en hed prydd av gräs. En disig dimma syns längre bort och den lågt stående solen syns genom trädets grenar.

Om du ska ta ett foto mot solen kanske du märker att motivet ser mörkare ut än väntat. Om du sparar bilden som en RAW-fil kan du finjustera exponeringen när du bearbetar den. Tagen med en Canon EOS 5D Mark IV med ett Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 24 mm, 1/8 000 sek, f/4 och ISO 2500. © Marcus Hawkins

En bild av ett stort kalt träd på en hed prydd av gräs är öppen i Canons redigeringsprogram Digital Photo Professional.

Genom att redigera dina filer i Canons programvara Digital Photo Professional kan du justera färgerna och ställa in bildstilar. © Marcus Hawkins

Ställ in kameran på att leverera starka mättade färger för kraftiga höstbilder. Om du vill förstärka de gyllene nyanserna i höstlandskap väljer du en förinställd vitbalans som tillför värme, till exempel Dagsljus eller Molnigt. Om du använder något av kamerans automatiska fotograferingsmetoder som gör att du kan ändra färgtonen ställer du in den på varm ton.

Om du tar höstbilder i RAW-format (till skillnad från JPEG) får du den största flexibiliteten när det gäller att redigera bilder på en dator. Med Canons programvara Digital Photo Professional får du alla verktyg du behöver för att bearbeta RAW-filer. Du kan till exempel ändra vitbalansen för att ge dina bilder en varmare känsla och experimentera med olika bildstilar, bland annat stilen Höstnyanser som du kan hämta från Canons webbplats. Det går även att finjustera nyansen, mättnaden och ljusstyrkan hos enskilda färger med hjälp av färgjusteringsverktyget.

4. Experimentera med årstidsbundna porträtt

En ung man och kvinna ler mot varandra medan de leder sina cyklar längs en stig med en bakgrund av gyllene höstlöv.

Solen som skiner genom de gyllene höstlöven skapar en vacker bakgrund för det här porträttet. Experimentera med att använda förgrundselement för att förbättra kompositionen eller prova att kasta höstlöv. Landskapsbilder kan ofta förbättras genom att tillföra ett motiv. Tagen med en Canon EOS 200D (nu efterföljd av Canon EOS 250D) med ett Canon EF 50mm f/1.8 STM-objektiv inställt på 1/800 sek, f/1,8 och ISO 200.

Höstfärgerna skapar en upplyftande bakgrund för ett porträtt. Backa en bit från motivet och ställ in objektivets zoom på en lång inställning för att ta en smickrande bild. Det gör ansiktsdrag mindre framträdande och ger ett mer tilltalande resultat. Den smalare vyn från en längre zoominställning ger dig dessutom större kontroll över vad som visas i bakgrunden, så att du kan fylla den med höstens färger.

Solens låga höjd på hösten kan vara besvärande för den som fotograferas, så fotografera i skuggan av ett träd eller en byggnad så att personen inte kisar. Alternativt kan du placera personen så att det varma ljuset lyser upp den bakifrån eller från ena sidan och sedan hålla något vitt nära ansiktet för att reflektera ljuset och lätta upp de skuggade områdena.

Höstvädret är oförutsägbart och ibland blir du tvungen att fotografera inomhus. Använd vitt nät eller tyll för att sprida ljuset från ett fönster och placera personen som ska fotograferas så att ljuset faller på ena sidan av ansiktet. Be personen att vrida huvudet något mot fönstret så att det mjuka ljuset lyser upp ansiktet jämnt.

5. Var beredd på att kliva upp tidigt när du fotograferar natur

En liten vit fågel sitter på en gren med röda bär och dess långa svarta bakdel är upphöjd bakom den.

Om du vill få skarpa bilder kan du stödja kameran och objektivet ordentligt eller använda ett stativ. Ett objektiv med bildstabilisering (IS) eller en EOS R-kamera med inbyggd bildstabilisering (IBIS) hjälper dig till exempel att ta skarpare bilder utan stativ. Tagen med en Canon EOS R7 med ett Canon RF 600mm F4L IS USM-objektiv inställt på 1/4 000 sek, f/4,5 och ISO 640.

En hjort med små horn står halvdold på ett fält med höga gyllene grödor, med en gyllene himmel bakom.

Hjorten har liksom många andra däggdjur ett mycket känsligt luktsinne, så närma dig den när vinden blåser i din riktning istället för att bära doften av dig mot den. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv inställt på 373 mm, 1/250 sek, f/8 och ISO 1250. © Ben Hall

Höstens färger tillför ett extra element i bilder av vilda djur och fåglar, men du behöver ofta ett långt objektiv för att fylla hela bilden. De flesta djur är aktiva i gryning och skymning, så försök att vara på plats innan motivet dyker upp. Använd kamerans snabbaste inställning av matningsmetod så att du kan ta en hel bildserie och ställ in AI Servo/Servo-autofokus för att följa djur i rörelse.

Vilda djur som hjortar, ekorrar och fåglar kan smälta in i omgivningen, så försök att rama in dem mot höstens färgstarka lövverk så att de sticker ut mer. Om du har fåglar i trädgården kan du använda fågelmat för att få dem att landa framför en färgglad bakgrund.

6. Kom närmare för extra effekt

Närbild på en enda gräddvit och brun svamp på mossprydd mark i skogen.

Välj en bländare som är tillräckligt bred (lägsta f-tal) för att göra bakgrunden oskarp, så att motivet sticker ut från omgivningen. Tagen med en Canon EOS R6 med Canon-monteringsadaptern EF-EOS R och Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objektivet inställt på 200 mm, 1/100 sek, f/8 och ISO 640. © Brian Worley

Ett torrt höstlöv fotograferat mot en lågt stående sol på en orange himmel som lyser upp lövet.

Försök att fotografera med solnedgångens eller soluppgångens orange sken bakom motivet så att det ser ut som en silhuett och använd sedan blixten för att lysa upp motivet. När du fotograferar höstlöv bör du hålla kamerans baksida parallell med lövet, så att du kan fokusera mer på det. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv inställt på 24 mm, 1/1 000 sek, f/4 och ISO 100. © Agi Wojcik

Makrofotografering är ett utmärkt sätt att utforska höstens toner och strukturer. Experimentera med makro- eller närbildsläget på din kamera och leta efter detaljer såsom svampar, regndroppar på löv eller venerna hos nedfallna löv.

Du kan framhäva höstbladens struktur genom att belysa dem från en låg vinkel. Om du vill fånga ett lövs fina struktur tejpar du fast det på ett fönster och fotograferar det i motljus.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM för kameror i EOS R-systemet har en minsta närgräns (MFD) på 14 cm (0,5x förstoring eller hälften av verkligen storlek), vilket ger dig möjligheten att fylla bilden med detaljer. Med Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM kan du fokusera upp till 35 cm (0,5x förstoring). Makroobjektiv är inte bara avsedda för närbildsfotografering – du kan även använda dem för porträtt, landskap och andra motiv.

Du behöver inget särskilt objektiv för makrofotografering. Så länge du har en kamera och ett objektiv av god kvalitet kan du beskära alla bilder för att visa detaljerna i ett motiv. Många objektiv som levereras med Canon EOS-kameror har en imponerande kort MFD, till exempel Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM som kan fokusera upp till 13 cm.

7. Använd rätt utrustning

En kvinna i en varm mössa och jacka tittar på LCD-skärmen på sin Canon-kamera medan hon böjer sig ned för att fotografera en mossbelagd sten.

Istället för att fotografera allt från huvudhöjd kan du böja dig ned för att visa höstlandskapet ur ett nytt perspektiv. En kamera med en vinklingsbar skärm gör det enkelt att fotografera ur kreativa vinklar.

Med en kamera i Canon EOS R-systemet får du ett utmärkt och lätt alternativ för höstfotografering hela dagen. De kompakta Canon EOS R10 och Canon EOS RP är enkla att använda och fulla av kreativa funktioner som gör att du kan utveckla dina fotograferings- och filmfärdigheter.

Experimentera med olika objektiv för att få dina höstbilder att se olika ut. Ett vidvinkelobjektiv som Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM passar utmärkt till årstidsbetonade landskapsbilder, medan det lätta RF 100-400mm F5.6-8 IS USM är perfekt för naturfotografering. Ett objektiv med stor maximal bländare, som Canon RF 50mm F1.8 STM, gör det enklare att fotografera i svagt ljus.

Kom ihåg att packa några tillbehör. En reflektor ger dig mer kontroll över ljuset när du tar närbilder och porträtt på hösten, och med ett lätt stativ kan du fortsätta att ta bilder på kvällen. Ett cirkulärt polariseringsfilter som fästs framtill på objektivet är ett fantastiskt tillbehör för höstfotografering eftersom det minskar reflexer och ökar mättnaden.

8. Prova att spela in en höstfilm

Två kvinnor i varma mössor och jackor med Canon-kameror står i en skog och tittar uppåt. En av dem pekar även uppåt.

Titta uppåt och se vad som händer ovanför dig. Att få med nästan kala grenar mot himlen i bilden eller videon förmedlar en känsla av höst och gör att tittaren kan uppskatta naturens skönhet och bräcklighet.

När du är ute och tar höstbilder, varför inte fånga hösten i rörelse också? Med Canon EOS-kameror som Canon EOS R10 kan du spela in filmer av hög kvalitet med en knapptryckning. Om du har en kamera med Wi-Fi kan du enkelt dela dina sekvenser på sociala medier var du än är via appen Canon Camera Connect.

Om du filmar vänner, familj eller andra personer, se till att alla som deltar i din film är klädda i färger som matchar höstens nyanser. Få ett professionellt utseende genom att hålla kameran stilla och undvik att zooma med objektivet medan du filmar.

Prova att spela in några sekvenser där löven faller från träden, eller varför inte plocka upp en handfull löv och kasta upp dem i luften? Se till att den interna ljudinspelningen är på så att du fångar ljudet av löv som prasslar under fötterna eller ditt och dina vänners skratt.

Du kan till och med spela in en timelapse-film eller en hyperlapse-film som visar hur höstens ljus skiftar under några timmar eller hur dagg bildas på gräset.

9. Skriv ut dina favoritbilder

Ett ark bilder med hösttema matas ut från en kompakt Canon-skrivare.

Canon SELPHY CP1500 skriver ut vackra foton av labbkvalitet på en mängd olika papper, från vykortsstorlek till minietiketter.

Det är värt att välja ett optimalt papper som passar din fotograferingsstil när du skriver ut foton med mättade och varma toner. Medan det populära högblanka fotopapperet Canon Pro Platinum ger suveränt detaljrika och lysande resultat, kan du också prova ett papper med mjukare ton. Ett bra exempel är Canons Plus Semi-gloss, som har sidenmatt yta och reducerad glans för ett mjukare utseende.

Canon PIXMA TS7450-seriens skrivare är ett perfekt alternativ för utskrift hemma på en mängd olika kreativa material, medan Canon SELPHY CP1500 är ett utmärkt kompakt val.

Om du utforskar höstens skönhet med kameran kan du få idéer för ett överflöd av inspirerande fotograferingsprojekt, så se till att få ut mesta möjliga av den här levande säsongen medan magin pågår.

Skrivet av Marcus Hawkins

Relaterade produkter

  • Kompakta systemkameror

    EOS R8

    Ta steget upp till fotografering och film i fullformat och förverkliga dina kreativa ambitioner.
  • RF-objektiv

    RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

    Ett litet och lätt zoomobjektiv i RF-serien på 24-50 mm som du kan använda dagligen för resor, landskap och mycket mer.
  • RF-objektiv

    RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

    Ett ljusstarkt 35mm f/1.8 MACRO-objektiv för vidvinkelperspektiv, kort närgräns och Hybrid IS.
  • Zoomobjektiv med ultravidvinkel

    RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

    Ett kompakt och lätt RF 15-30mm-zoomobjektiv, perfekt för resor som stadsmiljöer, landskap, arkitektur och vlogging på resande fot.
  • Kompakta systemkameror

    EOS R10

    Ta nästa steg inom fotografering och film med en EOS R-systemkamera som är byggd runt en sensor i APS-C-storlek.
  • Kompakta systemkameror

    EOS RP

    En liten, lätt och intuitiv kompakt systemkamera i fullformat som utformats för resor och vardagsfotografering.
  • Vidvinkelobjektiv med fast brännvidd

    RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

    Ett kompakt, lätt objektiv på 24 mm med fast brännvidd som passar perfekt för landskapsfotografering, vlogging och interiörer – plus fantastiska makrobilder.
  • Telezoomobjektiv

    RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

    Ett mångsidigt, kompakt och lätt RF 100-400mm-zoomobjektiv med bildstabilisering i 5,5 steg för att fånga vilda djur och rörelser.
  • Skrivare för hemmabruk

    SELPHY CP1500

    Skapa mycket hållbara utskrifter med fylliga färger på bara några sekunder med den här lättanvända kompakta fotoskrivaren.
  • Relaterade artiklar

  • ÄVENTYRSFOTOGRAFERING

    Fotografering av utomhusäventyr

    Fotografen Anna Blackwell vandrar i naturen i Dartmoor med en Canon EOS R6.

  • LANDSKAPSFOTOGRAFERING

    Fotografera årstiderna

    Framhäv den unika atmosfären hos varje årstid med de här tipsen från Benjamin Hegyi.

  • NATURFOTOGRAFERING

    Vilda djur i svagt ljus

    Upptäck djurens dolda liv med våra bästa tips för kvällsfotografering.

  • LANDSKAPSFOTOGRAFERING

    De bästa tipsen för landskap

    Upptäck fotograferingsteknikerna som hjälper dig att ta dina landskapsbilder till nästa nivå.