HEMMAPROJEKT

Hitta inspiration i vardagen när du tar porträtt hemma

Michaela Efford avslöjar sina bästa tips för att ta iögonfallande porträtt i vardagsrummet.
En kvinna med fjärilsklämmor i håret fäster fler fjärilsklämmor på snören som hänger från en silverstång.

Den proffsiga porträtt- och modefotografen, blivande TikTok-stjärnan och ivriga instagrammaren Michaela Efford har följare från hela världen på sociala medier. Hennes framgång beror delvis på att hon delar instruktionsvideor som ger kreativ inspiration och vägledning till fotografer med omfattande expertkunskaper.

Precis som många av oss kände Michaela sig något kvävd under nedstängningen och var angelägen om att hitta utlopp för sin kreativitet. Hon vände begränsningar i sitt jobb till en fördel genom att använda vardagsföremål och olika platser i hemmet för att skapa kreativt material när hon inte kunde lämna hemmet.

”Jag funderade på hur jag kunde skapa drömlika bilder hemma och hur jag kunde experimentera med belysning”, säger hon. ”Jag använde Pinterest som inspiration för den typ av bilder jag ville skapa och såg hur andra fotografer hade gjort för att ta dem. Musikvideor är ytterligare en bra språngbräda för kreativa idéer.”

Här är några av hennes bästa tips och råd för att ta kreativa porträtt i hemmet.

1. Låt din kreativa sida glänsa

Den största utmaningen när man fotograferar hemma är oftast att komma på kreativa idéer. ”Jag försöker vanligtvis skapa en bild i huvudet av hur jag vill att den slutliga bilden ska bli”, säger Michaela. ”Jag tänker på vilka färger som ska kombineras, vilket material som ska användas och om bakgrunden ska synas eller inte. Jag älskar att använda okonventionella material som glas och aluminiumfolie.”

Michaela säger att hon alltid börjar en fotografering med en idé, men att hon inte nödvändigtvis håller sig till den. Hon råder andra att vara öppna för att planerna kan utvecklas under en fotografering och att tänka utanför ramarna. ”Även när jag fotograferar hemma låter jag mig inte begränsas av fyra väggar. Olika rum i huset kan ge bilder med olika stil och känsla, så jag rekommenderar att du inte bara håller till på en enda plats.”

Ett porträtt av en leende ung kvinna mot en rosa bakgrund. Pappersfjärilar hänger runt hennes huvud och pryder hennes hår.

Det lönar sig att experimentera. Det här porträttet har ett drömlikt utseende som skapades under fotograferingen istället för under redigeringen. Effekten skapas genom att helt enkelt sätta lite cellofan runt objektivets periferi. Tagen med en Canon EOS 5D Mark IV med ett Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 67 mm, 1/160 sek, f/3,5 och ISO 320.

Ett porträtt av en ung kvinna som står mot en grön bakgrund. Pappersfjärilar hänger runt hennes huvud och pryder hennes hår.

Här använde Michaela samma uppsättning, men förändrade stämningen i bilden genom att ändra bakgrundsfärgen och posen. ”Kreativitet räknas både när du redigerar dina bilder och när du fotograferar”, tillägger hon. ”Jag tycker om att experimentera med nivåer av svart och vitt för övergripande kontrast och att framhäva färg så att bilderna verkligen sticker ut.” Tagen med en Canon EOS 5D Mark IV med ett Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 67 mm, 1/160 sek, f/3,5 och ISO 320.

Hon råder andra att fokusera på den typ av stämning de vill förmedla när de kommer på ett koncept för en fotografering. ”Pinterest är praktiskt när jag vill titta på alternativa stilar, och jag skapar ofta ett litet stämningscollage som hjälp för att ta reda på vilka rekvisita, material och färger jag vill använda”, säger hon. ”Det är viktigt att vara flexibel och öppen för alternativ snarare än att vara alltför formell.”

2. Hitta inspiration i vardagen

Ett porträtt av en ung kvinna som snurrar sitt hår och blåser något som ser ut som en tuggummibubbla.

”Jag ville visa att man kan använda vilken rekvisita som helst för att manipulera den till att se ut som något annat”, förklarar TikTok-stjärnan Michaela Efford om det här iögonfallande självporträttet som hon tog under nedstängningen. ”Det ser ut som rosa tuggummi, med det är faktiskt en halvt uppblåst ballong.” Tagen med en Canon EOS 5D Mark III (nu efterföljd av Canon EOS 5D Mark IV) med ett Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 42 mm, 1/100 sek, f/2,8 och ISO 400. © Michaela Efford

Ett porträtt av en ung kvinna som håller i en bunt solrosor. Hon har på sig en klänning med tusenskönor och står framför en blå bakgrund täckt med blomfyllda moln.

Det här porträttet inspirerades av Michaelas klänning med tusenskönor. ”Jag köpte kläderna och det var så jag kom på blomtemat till fotograferingen”, säger hon. ”Jag gjorde molnbakgrunden av polyester och limmade fast den på kartong. Sedan dekorerade jag molnen med små tusenskönor.” Tagen med en Canon EOS 5D Mark III med ett Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 26 mm, 1/125 sek, f/3,2 och ISO 640. © Michaela Efford

När Michaela var fast hemma insåg hon att föremål och rum runtomkring henne kunde fungera som en studio, med lite kreativ känsla. ”Jag har några vackra föremål och dekorationer hemma som jag tog för givet före nedstängningen”, säger hon. ”Det är som att de blev osynliga av att jag såg dem varje dag. Att vara hemma fick mig att titta på dem med nya ögon, och jag började fundera på hur jag skulle kunna använda dem kreativt i bilder.”

3. Belysning och plats

En ung kvinna stirrar mot kameran, iklädd glasögon med konturer i blått ljus och en rosa peruk, med en cirkel av blått ljus precis bakom henne.

”Det finns inget som slår bra rekvisita”, säger Michaela. ”Jag köpte de här ljusglasögonen och så fort jag tog på mig dem kändes det som att jag var med i en sci-fi-film, vilket satte temat för fotograferingen. Stämningen förstärks av ett ark aluminiumfolie som bakgrund.” Tagen med en Canon EOS 5D Mark IV med ett Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 70 mm, 1/160 sek, f/3,5 och ISO 640. © Michaela Efford

En ung kvinna lutar huvudet åt sidan och vilar det i en hand medan hon stirrar på ett vattenglas framför sig med två guldfiskar, som har lagts till digitalt.

”Den här bilden togs i min trädgård med ett lakan som bakgrund som fungerar som diffusor”, säger Michaela. ”Jag använde ett vattenglas som huvudsaklig rekvisita. Jag började med att ta bilder som förvrängde mitt ansikte, men det slutade med att jag lade till bilder av fiskar digitalt i glaset istället, eftersom jag kände att bilden saknade ett kreativt inslag.” Tagen med en Canon EOS 5D Mark III med ett Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 33 mm, 1/1 000 sek, f/3,2 och ISO 100. © Michaela Efford

Michaela tror starkt på att bra bilder börjar med ljusets kvalitet. ”Jag använder vardagsrummet eller mitt sovrum för de flesta av mina hembilder, eftersom de har det bästa ljuset på morgonen, men andra rum fungerar bättre vid andra tidpunkter på dagen”, säger hon. Om du fotograferar hemma kan du ta en titt på de här tipsen för att skapa en egen hemmastudio.

För självporträtt och filmer som hon lägger upp på TikTok föredrar Michaela att bara visa huvud och axlar. ”Det kan vara svårt att komma på poser för helkroppsbilder när så många delar av kroppen ska vara med, och jag anser ändå att närbilder är mer tilltalande”, tillägger hon.

”När jag tar självporträtt använder jag en fjärrkontroll eller kamerans självutlösare. Många av de senaste Canon-kamerorna har vinklingsbara skärmar som är perfekta för att placera dig rätt i bilden. Om jag fotograferar någon annan börjar jag ofta med självporträtt för att hitta den bästa ljussättningen och för att se hur rekvisita och bakgrunder fungerar tillsammans. Sedan tar jag det därifrån.”

4. Välj rätt utrustning

En Canon EOS 5D Mark IV, ett stativ och diverse kontorsmaterial placerat på ett bord.

Michaela använder en mängd olika verktyg, tekniker och utrustning till sina fotograferingar. ”Bilder kan förmedla kraftfulla budskap, så var aldrig rädd för att uttrycka vad du tänker genom bilder”, säger hon.

En kvinna i en vit klänning med fjärilar i håret och över munnen.

Utöver sin utrustning använde Michaela rekvisita och vanliga hushållsföremål som plastfolie för att skapa sin slutliga look. Tagen med en Canon EOS 5D Mark IV med ett Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 67 mm, 1/160 sek, f/3,5 och ISO 320.

Michaela använder en Canon EOS 5D Mark IV efter att ha förälskat sig i EOS 5D-seriens kameror när hon började som fotograf. ”Nu har jag däremot fått upp ögonen för systemkameran Canon EOS R6. Jag har sett fotografer använda den för bilder till modeveckan. Den är så kompakt och lätt, och jag har sett fantastiska resultat för både stillbilder och filmer.”

Du behöver dock inte köpa en fullformatskamera för att få imponerande resultat. Både Canon EOS M50 Mark II och den kompakta Canon PowerShot G7 X Mark III med utbytbart objektiv ger suveräna prestanda för både stillbilder och filmer i 4K UHD.

”Jag är helt såld på Canon-kameror eftersom jag älskar hur de hanterar färger”, fortsätter Michaela. ”Det var något jag undersökte innan jag köpte kameran, och det har verkligen lönat sig i mitt arbete. När det gäller porträttobjektiv föredrar jag Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM och EF 35mm f/1.4L II USM. Det naturliga perspektivet passar verkligen mitt sätt att fotografera, och den stora bländaren ger mig stor kontroll över skärpedjupet.”

Michaela är mycket angelägen om att prova Canon RF 35mm F1.8 IS Macro STM-objektivet. Precis som Canon EOS RP- och EOS R6-kamerahusen är det kompakt samtidigt som det ger enastående bildkvalitet och mångsidiga prestanda. Dessutom har den hybridoptisk bildstabilisering och mångsidig makroförstoring på 0,5x för extrema närbilder.

5. Samarbeta och dela

En kvinna med ljusblå ögonskugga och smycken i form av tårar i vatten med kraftigt blå färg. Bara hennes huvud och armar syns.

En bild från en av Michaelas kundfotograferingar. ”Vi lade till blå färg i vattnet så att det skulle få en riktigt kraftig nyans”, säger hon. ”Färg kan vara ett viktigt inslag. Fundera på hur färger passar ihop istället för att känna att du måste använda massor av snygga rekvisita.” Tagen med en Canon EOS 5D Mark IV med ett Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 63 mm, 1/125 sek, f/3,2 och ISO 320. © Michaela Efford

En ung blond kvinna mot en fluffig rosa bakgrund, iklädd en åtsittande lila topp med en rosa telefon mot örat och ett uttryck av fejkad chock.

”Vi ville återskapa den superflickiga popstilen från 90-talet”, berättar Michaela om den här iögonfallande bilden som hon tog som en del av en modefotografering i maj 2021. Tagen med en Canon EOS 5D Mark IV med ett Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 61 mm, 1/160 sek, f/8 och ISO 125. © Michaela Efford

Om du tar porträtt av en vän rekommenderar Michaela att du ger dem effektiva anvisningar för hur du vill att de ska posera. ”Jag är bättre med kroppsspråk än ord, så för att förmedla poser visar jag det jag vill att personerna ska göra istället för att tala om det för dem”, säger hon. ”Det blir mer naturligt och interaktivt. Det är verkligen viktigt att personerna känner sig så naturliga och bekväma som möjligt.”

”När jag spelar in filmer till TikTok försöker jag alltid spela in sekvenser bakom kulisserna som jag kan lägga till senare. Det gör det hela mer intressant och människor fascineras ofta av att se hur en tagning skapas.”

Om du experimenterar med att ta porträtt kommer du att upptäcka din egen stil. ”Tro på dig själv och var inte rädd för att uttrycka dig”, säger Michaela. ”Följ andra fotografer för att få inspiration, men när du har utvecklat din egen stil bör du hålla dig till den och uppskatta att den är unik.”


Skrivet av Matthew Richards

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

  Den bästa utrustningen på ingångsnivå för porträtt

  Kameror och objektiv för alla typer av porträttfotografering.

 • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

  Uppgradera din selfie

  TikTok-användaren Nina Collins förklarar hur du tar kreativa självporträtt hemma.

 • HEMMAPROJEKT

  Skapa en egen studio hemma

  Upptäck hur du kan vara kreativ med blixten och ta fantastiska porträtt med en liten budget.

 • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

  Fotografera abstrakta porträtt

  Experimentera med multiexponeringar, ljusmålning, skuggspel och mycket mer.