FOTOGRAFERING AV SJÄLVPORTRÄTT

Åtta tips för att ta enastående självporträtt

Fotografen Amaal Said delar med sig av sina experttekniker för att förvandla en vanlig selfie till ett kreativt självporträtt.
Ett porträtt av fotografen och poeten Amaal Said med stängda ögon och en böljande röd scarf som ligger brett över hennes axlar.

Selfies har blivit ett instinktivt och kreativt sätt för oss att dokumentera våra liv, oavsett om det gäller ett speciellt ögonblick som är värt att minnas eller som en form av självuttryck. Men hur kan du förvandla en vanlig selfie till ett professionellt självporträtt?

Självporträttfotografen och poeten Amaal Said från London har fler än 23 000 följare på sociala medier och säger att hennes konstnärliga selfies är ett utmärkt sätt att dokumentera hennes resa – både på ett personligt plan och som fotograf. ”Självporträtt har alltid varit en portal till mitt tidigare jag”, säger hon. ”Jag kan se hur jag kände vid en viss tidpunkt i livet och jag älskar att jag under åren har blivit bättre på att fotografera mig själv.”

Här delar Amaal med sig av sina experttekniker för hur du skapar självporträtt att dela, skriva ut och behålla för alltid. Hon visar även hur enkelt det kan vara att fånga sina egna speciella tillfällen genom att lämna över kameran till sin syster och vägleda henne och hennes man när de tar informella självporträtt i en park.

1. Börja med autoläget som utgångspunkt

Fotografen och poeten Amaal Said bär en röd, mönstrad scarf. En vas med röda blommor skymmer en del av ansiktet.

De flesta kameror på ingångsnivå har ett porträttprogram där resultatet beror på kameran, men bilderna är vanligtvis mindre skarpa för mjukare och finare hudnyanser. Tagen med en Canon EOS M6 Mark II med ett Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektiv med 1/60 sek., f/1,4 och ISO 200. © Amaal Said

Autoläget är en bra utgångspunkt, säger Amaal. ”Om du är nybörjare kan det hjälpa att använda kamerans automatiska inställningar”, fortsätter hon.

Användbara kamerainställningar, till exempel läget för självporträtt och porträttprogrammet som båda finns på Canon EOS M6 Mark II och andra modeller på ingångsnivå såsom Canon EOS 250D, hjälper till att göra bakgrunden oskarp, framhäva hudtoner och göra håret mjukare.

Om du vill ha mer kontroll över skärpedjupet kan du prova att fotografera i läget Bländarförval (Av). I det här halvautomatiska läget kan du välja bländare – storleken på objektivets öppning genom vilken ljuset passerar – där en mindre bländare släpper in mer ljus. Om du vill ha en oskarp bakgrund väljer du en stor bländare, till exempel f/1,4.

Genom att välja ett objektiv med en stor bländare som utformats för porträtt kan du få ett distinkt utseende. Amaal gillade framför allt att arbeta med objektivet Canon EF-M 32mm f/1.4 STM. ”Jag älskar en oskarp bakgrund och du kan få till det med en stor bländare. Om du släpper in mer ljus kan motivet isoleras från bakgrunden”, förklarar hon.

Hon använder ofta även ett Canon EF 50mm f/1.8 II-objektiv (nu efterföljt av Canon EF 50mm f/1.8 STM) eftersom hon föredrar självporträtt som fokuserar på hennes ansikte. ”Det känns helt enkelt närmare”, säger hon. Du kan fästa vilket objektiv som helst från Canons breda utbud av EF- och EF-S-objektiv på Canon EOS M6 Mark II med hjälp av Canons lilla och lätta monteringsadapter EF-EOS M.

2. Det är platsen som avgör

Två händer som justerar inställningarna på baksidan av en Canon EOS M6 Mark II-kamera fäst på ett stativ.

Amaal hjälpte sin syster att använda Canon EOS M6 Mark II för ett informellt porträtt i en lokal park. © Amaal Said

Ett porträtt av en man som står i en park full av höstlöv.

Oavsett om du är ute i en lummig park eller arbetar i en provisorisk studioanläggning kan bakgrunden förbättra stämningen i dina slutliga bilder. Tagen med en Canon EOS M6 Mark II med ett Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektiv med 1/200 sek., f/1,6 och ISO 100. © Amaal Said

”Det är viktigt att veta vilken typ av bakgrund du vill ha och att hitta rätt plats är avgörande för stämningen”, säger Amaal. ”Jag gillar att fotografera porträtt i parker, där jag kan ta många bilder i olika miljöer. Det är viktigt att hitta en lugn plats, så att inte andra människor avbryter dig när du tar din bild.”

En miljö kan avgöra stämningen i ett självporträtt, men ibland kan en tom bakgrund vara till hjälp, säger hon. ”Jag har en vit vägg i mitt sovrum och den använder jag ofta som bakgrund om jag bär något färgglatt som sticker ut. Du kanske har ett hörn i trädgården eller någonstans i huset där du kan rigga ett stativ. Det är viktigt att bakgrunden inte blir för plottrig eller rörig.”

3. Experimentera med ljus och komposition

Ett porträtt på nära håll av en kvinna i en röd scarf som håller upp en växt mot ansiktet.

Amaal föredrar ofta att ta självporträtt mot en vanlig vit bakgrund, så att det inte finns något distraherande i bilden, och att ställa sig lite utanför mitten. Hon rekommenderar även att skapa tillräckligt med utrymme runt ansiktet, så att du kan experimentera med beskärningen. Tagen med en Canon EOS M6 Mark II med ett Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektiv med 1/160 sek., f/1,4 och ISO 200. © Amaal Said

”Jag älskar verkligen de varma tonerna under de gyllene timmarna”, säger Amaal och syftar på soluppgång och solnedgång. ”En mjukare sol är alltid bra. Du bör undvika att fotografera i skarpt solljus eftersom det skapar mycket skuggor. Jag har även fotograferat i mulet väder och det kan fungera om du bara ser till att justera inställningarna så att de passar ljuset.”

När det gäller kompositionen rekommenderar Amaal att alla störningsmoment i bilden avlägsnas. ”Justera under fotograferingens gång och experimentera med att inta olika positioner från olika vinklar”, säger hon. ”Fotografiet förändras helt om du befinner dig lite utanför mitten, så det kan du experimentera med.”

Genom att lämna utrymme runt bilden får du även fler alternativ vid beskärning för Instagram. ”Jag tar vanligtvis mina självporträtt med landskapsprogrammet eftersom jag gillar att ha extra utrymme på båda sidorna som jag kan experimentera med”, tillägger hon.

4. Visualisera i färg

Ett porträtt i flera lager som visar Amaal Said i en rosa scarf när hon tittar åt två håll.

Att experimentera med färg och textilier är ett utmärkt sätt att skapa slående porträtt – Amaal har valt en palett med mjuka rosa och lila nyanser för det här självporträttet med multiexponering. Tagen med en Canon EOS M6 Mark II med Canons monteringsadapter EF-EOS M och ett Canon EF 50mm f/1.8 II-objektiv med f/1,8, 1/30 sek. och ISO 600. © Amaal Said

Genom att experimentera med färgpaletter kan du uttrycka din personlighet. ”Jag börjar alltid med hur jag känner och tar det därifrån”, förklarar Amaal. ”Ibland vill jag ha något nedtonat och klär mig därefter, eller så är jag exalterad över ett nytt läppstift som jag vill ha på mig på ett självporträtt.

”Jag älskar färg. Jag framhäver det i mina självporträtt främst genom min hijab och mitt läppstift, men det går att använda färg på så många sätt. Experimentera genom att sätta upp tyger på en vägg eller hänga dem över något högt upp. Du kan även tillföra färg genom blommor.

”Att planera färgerna i förväg är alltid ett bra sätt att se till att du får ett slående självporträtt. Fundera över om färgerna du har på dig passar med bakgrunden eller om de inte framhäver dig tillräckligt mycket. Färg är särskilt viktigt när det gäller självporträtt vid förlovning eller bröllop, eftersom du och din partner bör vara huvudelementet i bilden."

5. Lär dig att slappna av

Ett självporträtt av fotografen och poeten Amaal Said i en rosa scarf. Hennes ansikte reflekteras i en liten, rund spegel som hon håller i.

Om du håller en liten spegel bredvid ansiktet får händerna något att göra och du kan även experimentera med kreativa kompositioner. Tagen med en Canon EOS M6 Mark II med ett Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektiv med 1/80 sek., f/1,4 och ISO 320. © Amaal Said

”Fördelen med självporträtt är att det inte står någon annan bakom kameran som håller koll på ditt ansikte”, säger Amaal, som tillägger att rekvisita såsom blommor och speglar kan hjälpa människor att slappna av framför objektivet och möjliggöra kreativa experiment.

”Människor säger ofta att de inte vet vad de ska göra av sina händer och det är helt normalt. Därför rekommenderar jag att hålla i något till att börja med.” Det kan underlätta att bära framträdande örhängen eller ett stort halsband, eftersom det ger händerna något att hålla i.

6. Använd ett stativ och en självutlösare

Ett par som står i skogen och som fångats på touchskärmen på en Canon EOS M6 Mark II fäst på ett stativ.

Amaal rekommenderade sin syster att fästa Canon EOS M6 Mark II på ett stativ och använda den vinklingsbara touchskärmen för att komponera bilderna. © Amaal Said

Ett par som står i skogen, omgivna av ett träds höstlöv.

Hon rekommenderade även att ställa in en timer, så att paret fick några sekunder på sig att inta sina positioner och göra sig redo. Tagen med en Canon EOS M6 Mark II med ett Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektiv med 1/200 sek., f/1,6 och ISO 100. © Amaal Said

Amaal använde den kompakta och lätta Canon EOS M6 Mark II med 32,5 MP och en touchskärm som kan vinklas i 180° samt inbyggt Wi-Fi för att ta sina självporträtt och hon rekommenderar att man fäster den på ett stativ och använder självutlösaren.

”Canon EOS M6 Mark II är en fantastisk kamera att experimentera med och det är superenkelt att ställa in självutlösaren”, förklarar hon. ”Du kan välja en tidsfördröjning på 2 eller 10 sekunder och jag valde den senare eftersom jag gillar att få tid till att förbereda mig”, tillägger hon.

Att vinkla touchskärmen mot dig är även ett praktiskt sätt att komponera bilderna medan du står framför kameran.

7. Fotografera porträtt via fjärrstyrning

En hand som justerar den uppfällbara touchskärmen på en Canon EOS M6 Mark II fäst på ett stativ.

Den uppfällbara touchskärmen på Canon EOS M6 Mark II innebär att du kan komponera dina bilder från vilken vinkel som helst eller vinkla skärmen mot dig när du står framför kameran. © Amaal Said

En kvinna ler mot kameran med ögonen stängda. Buketten med röda blommor som hon håller i skymmer en del av ansiktet.

Om kameran inte har någon uppfällbar touchskärm kan du prova att justera fokus medan du håller ett föremål framför objektivet och sedan flytta dig till samma position. Tagen med en Canon EOS M6 Mark II med ett Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektiv med 1/160 sek., f/1,4 och ISO 250. © Amaal Said

Med Canon Camera Connect-appen kan du ansluta en Wi-Fi-kompatibel Canon-kamera till en Apple- eller Android-enhet för fjärrstyrd fotografering. Det blir mycket enklare att ta vackra och skarpa porträtt tack vare att du kan använda din smartphone för att se bilden och trycka på slutaren. ”Om du inte vill gå tillbaka till kameran för att hela tiden kontrollera om bilderna är i fokus är Camera Connect-appen en räddare i nöden”, säger Amaal. ”Den är dessutom riktigt användbar om du byter position.”

Den uppfällningsbara touchskärmen på Canon EOS M6 Mark II är även praktisk om du vill säkerställa att ansiktena hamnar i fokus. ”Att du kan vinkla skärmen för att se hur du ser ut är otroligt och sparar mycket tid”, säger Amaal.

Amaal vill att bilderna ska vara knivskarpa och fulla av färg och därför använder hon en kombination av olika metoder för att säkerställa att allt hamnar i skarpt fokus. ”En metod som jag använde tidigare, när jag inte hade någon kamera med uppfällningsbar skärm eller fjärrstyrd fotografering, var att hålla ett föremål framför kameran – ofta blommor – och fokusera på det för att sedan ställa mig på samma plats”, förklarar hon. Jag gillar även att använda autofokus med ansiktsspårning, men det passar inte alltid om det finns föremål i förgrunden.”

8. Redigera och skriv ut professionella självporträtt

Om du justerar inställningarna för fotografering i både RAW- och JPEG-format får du fler alternativ när du redigerar bilderna. Du kan använda Canons kostnadsfria redigeringsprogram Digital Photo Professional (DPP) för att förbättra RAW-bilder, med verktyg för justering av vitbalans, mättnad, exponering och mycket mer.

”Du behöver inte vara något proffs för att redigera dina bilder”, säger Amaal. ”För min del är huvudsaken exponering, för ibland är inte bilden lika ljus som jag vill att den ska vara. Jag experimenterar med konstrast och skuggor för att få utseendet jag vill ha och jag gillar att prova att rotera bilden under redigeringen. Jag älskar även svartvita självporträtt.”

När du är klar med redigeringen kan du prova att skriva ut bilderna direkt från telefonen till den kompakta Canon SELPHY Square QX10. Den passar perfekt för klippböcker, anslagstavlor och album och tillhandahåller ett snabbt och enkelt sätt att spara dina favoritporträtt. Om du vill ha utskrifter av professionell kvalitet kan en skrivare från Canon PIXMA G-serien hjälpa dig att ge liv åt bilderna.


Skrivet av Lorna Dockerill

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

  Ta estetiska bilder

  Influencern på sociala medier Steffi Marla berättar om hur hon ser till att hennes bilder sticker ut från mängden online.

 • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

  Sagolika porträtt

  Tio experttips för att skapa minnesvärda mytiska bilder med Rosie Hardy.

 • GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

  Så skapar du enastående bokeh

  Följ dessa tips och råd för att ge dina bakgrunder en vacker oskärpa.

 • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

  Fotografera abstrakta porträtt

  Experimentera med multiexponeringar, ljusmålning, skuggspel och mycket mer.