MODEFOTOGRAFERING

Så fotograferar du dina vänner som modeller

Mode- och skönhetsfotografen Jade Keshia Gordon delar med sig av sex enkla tips för att skapa snygga bilder för dina sociala flöden eller shoppingwebbplatser.
En kvinna med långa flätor som fotograferas på gatan av sin vän, som håller en Canon EOS R6.

Var börjar du om du vill införa lite mode i ditt Instagram-flöde eller göra dina bilder på shoppingwebbplatser elegantare? ”Styling är avgörande”, säger modeproffset Jade Keshia Gordon. ”Allt från kläder och plats till hår och smink måste gå hand i hand. Det handlar om att skapa en känsla. De flesta modellbilder du ser online är utformade för att du ska vilja handla, så tänk på hur fotografen har uppnått det med ljuset, platsen, färgerna och poserna.”

Londonbaserade mode- och skönhetsfotografen Jade har fotograferat professionellt i tio år och har uppnått ett gott rykte om att leverera coola, moderna koncept. I likhet med många proffs lärde hon sig att fotografera med sina vänner.

Här delar hon med sig av sex enkla tips som kan ge dina porträtt en modellkänsla, oavsett om du fotograferar med en EOS-kamera, en Canon PowerShot eller en smartphone.

1. Välj en plats som kompletterar stilen

Ett porträtt av en leende kvinna med långa flätor, iklädd en blå t-shirt med knytbatik.

Platsen kan vara lika viktig som motivet. Om bakgrunden är rörig kan du göra den oskarp genom att fotografera med ett lågt bländarvärde på ett objektiv med fast brännvidd. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv på 1/320 sek, f/2 och ISO 320. © Jade Keshia Gordon

”Det är viktigt att välja en plats som inte stör modet du vill visa och som gärna bidrar till stilen”, säger Jade. ”Om kläderna du fotograferar är starka och färgglada skulle jag förmodligen välja en ren bakgrund.

”Det viktigaste är att se till att din vän känner sig bekväm. Om din vän är blyg vill du inte vara på en plats där folk runt omkring kommer att stirra. Välj istället en tyst, öppen plats eller parkering.

Om du har tillräckligt med utrymme kan du till och med fotografera i sovrummet eller i vardagsrummet. Det finns mycket du kan göra mot en enkel, vit vägg.” Läs mer om enkla uppsättningar i studiostil för hemfotografering i den här artikeln.

2. Tänk ut en ordning

En kvinna med långa flätor iklädd en rosa kofta.

Välj kläder i förväg och tänk ut i vilken ordning motivet ska bära dem. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv på 1/640 sek, f/1,4 och ISO 320. © Jade Keshia Gordon

En kvinna med långa flätor sitter vänd bort från kameran, med huvudet vänt bakåt mot den. Hon har på sig en matchande topp med knytbatik och leggings.

Du kan planera ordningen på fotograferingen beroende på frisyrer, och börja med den enklaste först. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv på 1/200 sek, f/1,2 och ISO 320. © Jade Keshia Gordon

Hår och smink är lika viktigt för en modefotografering som själva kläderna. Jade rekommenderar att du först väljer kläder och sedan frisyr. ”Om du planerar att visa flera olika kläder bör du tänka på ordningen. Du vill göra det enkelt för din modell att ändra från en frisyr till nästa. Bestäm vilken frisyr som ska användas med vilka kläder och tänk sedan ut en ordning, där du börjar med den enklaste frisyren.”

3. Hitta idéer till modeposer

En kvinna med långa flätor poserar på en trottoar och bär en rosa beskuren kofta och grå jeans med hög midja.

Det kan hända att ditt motiv i början är lite obekväm, så börja med naturliga positioner som känns bekväma. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv på 1/640 sek, f/1,4 och ISO 320. © Jade Keshia Gordon

En kvinna iklädd blå knytbatik viftar bak sina långa flätor bakom sig.

Ha kul med poserna. Jade bad sin vän att vifta bak sina flätor här, vilket tillför rörelse och bidrar till att skapa ett slående modeporträtt. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv på 1/320 sek, f/2 och ISO 320. © Jade Keshia Gordon

Jade rekommenderar att du förbereder ett stämningscollage så att din vän får en känsla för vilken typ av stil du är ute efter. ”Inget för överväldigande”, säger hon. ”Kanske ett Pinterest-collage eller några tidningsurklipp som visar några poseidéer, hår- och sminkförslag och möjliga platser.

”Om någon inte är van vid att posera som en modell kan du be personen att föreställa sig att han eller hon provar kläder framför en spegel. Det är ofta lättare att inta positionen själv för att visa vad du är ute efter. Det kan även vara effektivt att bara be någon att gå mot dig. Det hjälper personen att slappna av och du kan passa på att ta några spontana bilder i rörelse.”

4. Använd rekvisita som modellen kan fokusera på

En kvinna med långa flätor och glasögon iklädd en lila tröja och en liten blå väska.

Väskan över axeln ger modellen något att göra med händerna. Tagen med en Canon EOS 5D Mark III (nu efterföljd av Canon EOS 5D Mark IV) med ett Canon EF 85mm f/1.8 USM-objektiv på 1/125 sek, f/1,8 och ISO 50. © Jade Keshia Gordon

En kvinna i en t-shirt med knytbatik som dricker från en takeaway-mugg.

Att använda vardagliga föremål som rekvisita kan göra poser mer naturliga. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv på 1/400 sek, f/2 och ISO 320. © Jade Keshia Gordon

”Hitta rekvisita, till exempel en väska, en telefon eller till och med en kopp kaffe, för att ge händerna något att göra. När din modell har blivit varm i kläderna kan du be den att göra samma sak igen men utan rekvisitan. Ibland ber jag modellen att sätta sig och göra en enkel hopsjunken pose. Det handlar om att distrahera och ge modellen något att fokusera på.”

5. Experimentera med olika objektiv och fotograferingspositioner

En kvinna böjer sig ned och bär en matchande topp i blå knytbatik och leggings samt vita sneakers.

Justera din fotograferingsposition och experimentera med olika vinklar för att skapa dynamiska och mångsidiga porträtt. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv på 1/320 sek, f/2 och ISO 320. © Jade Keshia Gordon

En kvinna lutar sig mot en vägg och bär en matchande topp i blå knytbatik och leggings.

Att huka sig ned för att fotografera från en lägre vinkel är ett utmärkt sätt att få motivet att se längre ut. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv på 1/250 sek, f/2 och ISO 320. © Jade Keshia Gordon

Jade säger att du verkligen inte behöver så mycket utrustning när du börjar med modeporträtt. Ett vanligt objektiv från EOS-kamerautrustningen ger dig många alternativ för olika stilar. ”Ett 18–55 mm-objektiv som EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM är bra eftersom du kan beskära till detaljnivå och sedan zooma ut för att visa hela utstyrseln, även skorna. Om du vill ta det till nästa nivå är ett prisvärt porträttobjektiv som Canon EF 50mm f/1.8 STM en bra uppgradering då den stora maximala bländaren gör det enkelt att göra bakgrunden oskarp.”

Om du föredrar kompakta systemkameror är det mångsidiga Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM-objektivet för EOS R-systemets kameror, till exempel Canon EOS RP, även perfekt för gatu- och närbildsfotografering. Objektiven Canon RF 50mm F1.8 STM och Canon RF 85mm F2 Macro IS STM är också utmärkta alternativ för porträtt, medan det mångsidiga Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM är ett kompakt och lätt zoomobjektiv för vardagsbruk.

Om du står en bit bort och zoomar in på din vän får du ett mer smickrande porträtt än om du står nära och zoomar ut. Valet av kameravinkel gör också skillnad. ”De flesta vill se längre ut, såvida de inte redan är långa”, säger Jade. ”Du kan åstadkomma det genom att fotografera från en låg vinkel eftersom det får benen att se längre ut. Var inte rädd för att sätta dig på huk och fotografera från en låg vinkel!”

Oavsett vilket objektiv du arbetar med rekommenderar Jade att du börjar med helkroppsbilder innan du börjar beskära. ”Visa vännen de första bilderna så att du kan försäkra honom eller henne om att de blir riktigt bra. Efter det kan du föreslå att ni tar några närbilder. Be vännen att göra roliga miner eller leka med en halsduk eller hatt. Det hjälper till att lätta upp stämningen.

6. Växla mellan att spela in videor och fotografera

The back of a Canon EOS R6 showing a portrait of a woman on the touchscreen.

Varför inte spela in några modevideor samtidigt som du fotograferar? En av de stora skillnaderna mellan att spela in videor och fotografera är att du måste tänka på dina ”brytpunkter” – där videoklippet börjar och slutar eller där det bryts och övergår till ett annat klipp. Börja spela in före och efter de här punkterna för att göra det enklare att redigera klippen tillsammans i videoprogramvaran.

Jade rekommenderar att du spelar in video efter att ha fotograferat varje utstyrsel. ”Modellen vet då hur kläderna rör sig, vilket i sin tur gör det enklare för modellen att röra sig”, säger hon. ”När det kommer till modevideor vill jag att alla ska ha kul. Jag bad vår modell att snurra, gå mot mig, sätta handen mot kameran och gå iväg – hon gav mig till och med några riktigt coola höga sparkar. Det visar bara hur kul vi hade under den fotograferingen.”


Skrivet av Marcus Hawkins

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

  Uppgradera din selfie

  TikTok-användaren Nina Collins förklarar hur du tar kreativa självporträtt hemma.

 • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

  Så får du perfekta hudtoner i dina porträtt

  Bemästra den svåra konsten att få naturliga hudtoner med modeproffset Jade Keshia Gordon.

 • PORTRÄTT

  Queera porträtt med känsla

  Den icke-binära fotografen Louis Painter berättar om att fotografera queera människor.

 • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

  Tips för porträttfotografering

  Förbättra porträttfotograferingen med de här bästa tipsen och teknikerna.