PORTRÄTTFOTOGRAFERING

Porträttkameror och -objektiv för alla tillfällen

Fånga motivets skönhet och personlighet, från bebisar och husdjur till mode och familjefoton, genom att välja den bästa Canon-utrustningen på ingångsnivå för porträttfotografering.
En närbeskuren bild tagen med en Canon EOS R10 av en bebis som lyfter huvudet från en fluffig filt och tittar uppmärksamt åt sidan.

Den bästa kameran för porträttfotografering är en kamera som inte hämmar din kreativitet, oavsett om du fotograferar en nyfödd bebis, ett älskat husdjur eller en intressant främling på gatan. Vid porträttfotografering måste din utrustning hjälpa dig att fånga motivets personlighet, karaktär och skönhet för att komplettera din vision men aldrig komma i vägen.

Det är mycket att tänka på när du väljer kamera för porträtt, och ofta beror rätt val på vilken typ av porträtt du tar. Men oroa dig inte, det finns en Canon-kamera som passar alla scenarier, plus fantastiska objektiv att kombinera dem med så att du får bästa möjliga porträtt varje gång.

Porträtt av nyfödda och bebisbilder

En bild tagen med Canon EOS R10 där en bebis tittar mot kameran över en vuxens axel, med ljus med bokeh-effekt i bakgrunden.

Canon EOS R10 är ett perfekt alternativ för nyblivna föräldrar som vill ha en lättanvänd kamera som kan ta vackra bilder med minimal ansträngning. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/25 sek, f/4,0 och ISO 640. © Mark Fensome

Med sin elektroniska slutare som möjliggör tyst bildtagning är Canons systemkameror perfekta för bebisporträtt, där tystnad ofta är avgörande. Canon EOS R10 är ett utmärkt val då den bara väger 429 g. Den är tyst när det behövs, så att bebisen inte störs, och har även ett anpassat porträttläge som förstärker mjukheten i både hudtoner och de fina små hårslingorna. Det finns även kreativa filter att experimentera med, bland annat ett monokromt filter som framhäver hudens naturliga struktur, medan intelligent ögonigenkännings-AF säkerställer att du alltid får perfekt fokus.

Det är även viktigt att välja rätt objektiv och vi rekommenderar att du kombinerar EOS R10 med Canon RF 50mm F1.8 STM. Den tysta STM-fokuseringsmotorn väcker inte barnet, medan dess stora maximala bländare på f/1,8 släpper in tillräckligt med ljus för porträtt med perfekt exponering, även i sovrum med svagt ljus. Den stora maximala bländaren gör även att du kan fotografera med ett extremt kort skärpedjup och få vackert oskarpa bakgrunder.

Familjeporträtt

En bild tagen med Canon EOS RP där ett par lyfter ett leende barn i armarna i en lummig skog. 

EOS RP är perfekt för gruppbilder av hela familjen tack vare sin vinklingsbara touchskärm, självutlösare och smidiga integrering med appen Canon Camera Connect som gör att du kan styra kameran från din smartphone eller surfplatta. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/640 sek, f/1,8 och ISO 800. © Valéria Fazekas

Canon EOS RP har ansiktsspårning och ögon-AF som ser till att dina nära och kära hamnar i knivskarpt fokus, perfekt för att ta gruppbilder av även de största familjerna. CMOS-fullformatssensorn ger även ett stort synfält, vilket är utmärkt för att komponera gruppbilder, samtidigt som du får bra kontroll över skärpedjupet för konstnärliga individuella porträtt. Familjefotografer kan med fördel använda specialmotivet Gruppfoto, där EOS RP automatiskt justerar skärpedjupet för att säkerställa att alla är i fokus, oavsett om de står längst fram eller längst bak.

När familjefirandet är i full gång kombinerar du EOS RP med Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM. Det här objektivet är litet nog att inte dra uppmärksamhet till dig, vilket gör att du kan fånga spontana ögonblick, medan den ljusstarka bländare på f/1,8 hjälper dig att ta bra bilder även i svagt ljus. Den stora brännvidden på 24 mm är perfekt för att klämma in hela tjocka släkten i bilden utan distorsion som kan uppstår med ett vidvinkelobjektiv. Om du däremot föredrar en närbild kan du fånga varje detalj med dess makrofunktion.

Du kan även välja Canon PowerShot PX för att ta helt spontana bilder. Den här smarta kameran placeras diskret på ett bord eller en bänkskiva där familjen umgås och tar dokumentärliknande bilder av vardagsaktiviteter utan att störa ögonblicket, eftersom den intelligent spårar motiv och komponerar bilder. Du kan titta på bilderna som kameran har tagit genom att ansluta trådlöst till appen Canon Connect för Mini PTZ Cam, som till och med föreslår de bästa bilderna för dig. Canon PowerShot PX kan även spela in korta filmsekvenser i Full HD, som även kan överföras via appen.

Mode- och skönhetsporträtt

En modebild tagen med en Canon EOS R av en modell i en kimonoliknande klänning. Hon håller i palmblad och grenar som ramar in hennes ansikte.

Det är viktigt för mode- och skönhetsfotografer att leverera felfria bilder varje gång och visa upp modellerna och produkterna som de fotograferar. Med ansikts- och ögonigenkänning ser Canon EOS R till att du aldrig förlorar fokus och alltid levererar knivskarpa porträtt. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 50mm F1.2L USM-objektiv inställt på 1/160 sek, f/1,4 och ISO 160. © Guia Besana – Canon-ambassadör

Om du vill ge mode- och skönhetsporträtt det lilla extra för att sticka ut på sociala medier har Canon EOS R en CMOS-sensor med 30,3 MP som levererar högupplösta bilder, så att varje detalj syns i otrolig upplösning. Med autofokusering ned till -6 EV tack vare en stor och mycket känslig fullformatssensor presterar EOS R även i de mest utmanande ljusförhållandena, från studion till gatan, oavsett var och när fotograferingen äger rum.

Objektivet Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM passar utmärkt för mode- och skönhetsporträtt. Tack vare den stora bländaren på f/2 och telefotokomprimering av avstånd skapar det här objektivet mjuka bakgrunder med tät oskärpa, vilket ger porträtt en elegant känsla och separerar motiv från omgivningen. Teleobjektiv som det här ger dessutom mycket låg distorsion, vilket resulterar i smickrande porträtt, särskilt av ansikten. Om du vill ta närbilder av händer eller ansiktsdrag för skönhetsfotografering har RF 85mm F2 MACRO IS STM vad du behöver, med 0,5x makroförstoring. Om du bestämmer dig för att ge dig ut på en gatufotografering nattetid kan du dessutom lämna stativet hemma, tack vare objektivets bildstabilisering i 5 steg.

Husdjursporträtt

En fluffig brun och vit hund ligger på gräset framför havet.

Canon EOS R7 kombinerar hastighet och bildkvalitet och är den perfekta kameran för att frysa ett rörligt motiv eller fånga alla detaljer i ett svagt ljus. Tagen med en Canon EOS R7 med ett Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 59 mm, 1/30 sek, f/9 och ISO 100.

Även om dina husdjur vanligtvis sover hela dagen är det ofrånkomligt att de plötsligt bestämmer de sig för att börja röra på sig som om de blir jagade precis när du försöker fotografera dem. Det är det som gör Canon EOS R7 till den perfekta kameran för husdjursfotografering. EOS R7 är konstruerad med natur- och djurfotografering i åtanke och har en otroligt snabb serietagningshastighet på 30 b/s och en 1/16 000 sek elektronisk slutare för att fånga händelsen, oavsett hur snabbt djuret rör sig. Med djurigenkänning och AF-spårning hamnar motivet i skarpt fokus oavsett var i bilden det befinner sig, medan bildstabilisering i upp till 8 steg (beroende på vilket objektiv du använder) säkerställer skarpa bilder när du fotograferar utan stativ. Med Wi-Fi- och Bluetooth-anslutning kan EOS R7 parkopplas med smartphones med hjälp av appen Canon Camera Connect, så att du kan fjärraktivera slutaren medan du koncentrerar dig på att underhålla ditt husdjur och få det att röra sig i rätt riktning.

Den inbyggda bildstabiliseringen (IBIS) i EOS R7 fungerar tillsammans med optisk IS i objektivet Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM för att leverera stabilisering i upp till 7 steg, så att du kan fotografera utan stativ eller med långa slutartider i svagt ljus utan risk för oskärpa. Du får allt detta i ett kompakt objektiv som med sina 390 g är tillräckligt lätt för att göra även de längsta och livligaste husdjursfotograferingarna enkla. Tack vare APS-C-sensorn i EOS R7 ger objektivet ett synfält som motsvarar ett 24–48 mm objektiv på en fullformatskamera, vilket ger ett mångsidigt zoomintervall och nödvändig flexibilitet vid oförutsägbara husdjurssessioner.

Porträtt med omgivning

En bild tagen med en Canon EOS R6-kamera av en kvinna i en vit klänning som dansar på en strand på kvällen med upplysta byggnader i bakgrunden.

Canon EOS R6 är utformad för enastående prestanda i svagt ljus och hög kontrast. Även om fullformatssensorn med 20,1 MP har färre pixlar än vissa Canon-kameror, är varje pixel större och därför mycket känsligare för ljus. Det gör att kameran kan autofokusera ned till hela -6,5 EV. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.2L USM-objektiv inställt på 1/40 sek, f/1,4 och ISO 32000. © Javier Cortés – Canon-ambassadör

De oförutsägbara aspekterna av att ta miljöporträtt kräver en kamera som är så mångsidig som möjligt. Canon EOS R6 har ett vädertätat kamerahus och är utformad för att kunna följa med dig var du än behöver fotografera. Den inbyggda bildstabiliseringen (IBIS) ger stabilisering i upp till 8 steg för skarpa bilder när du fotograferar utan stativ, medan den stora, superlätta och känsliga fullformatssensorn och det breda ISO-intervallet möjliggör perfekt upplysta porträtt i oförutsägbara och utmanande ljusförhållanden. Tack vare avancerad ögonigenkänning och -spårning, plus autofokusering ned till -6,5 EV, ser EOS R6 till att ditt motiv alltid är i fokus, oavsett tidpunkt. Med en serietagningshastighet på 20 b/s missar du aldrig ett naturligt uttryck, oavsett hur flyktigt det är.

Samma egenskaper som gör Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM så passande för familjeporträtt, gör även att det är ett bra val för miljöporträtt. Då det bara väger 270 g kan du ta med dig det överallt. Dess optiska IS i 5 steg och den stora maximala bländaren är utformade för att hjälpa dig att uttrycka din kreativitet oavsett ljusförhållanden, vilket gör att du kan ta helkroppsbilder fulla med sammanhang och intresse. Brännvidden innebär dessutom att objektivet även fungerar som ett fantastiskt objektiv för vlogging.

Oavsett vad du fotograferar, från katter till kusiner, mödrar till modeller, är du redo att sätta igång med rätt Canon-kamera och -objektiv vid din sida.


Skrivet av Peter Wolinski

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

  Det perfekta objektivet för porträtt

  Vad du bör tänka på när du väljer objektiv för porträttfotografering.

 • BEBISFOTOGRAFERING

  Tips för bebisfotografering

  Gör bebisfotograferingen rolig och få fantastiska resultat.

 • UTRUSTNINGEN

  Fördelarna med en riktig kamera

  Ta reda på hur Canon EOS R100 kan hjälpa dig att fånga värdefulla minnen.

 • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

  Fotografera abstrakta porträtt

  Experimentera med multiexponeringar, ljusmålning, skuggspel och mycket mer.