KREATIV UTSKRIFT

Skriv ut dina egna broderimönster

Skapa skräddarsydd väggkonst eller återanvänd en vanligt vit t-shirt med den här steg-för-steg-guiden för att skriva ut broderimönster.
En vit t-shirt med ett utskrivet broderimönster av krukväxter bredvid en förpackning med Canons papper för textiltryck.

Broderi har blivit allt populärare de senaste åren då vi letar efter hobbyer som lugnar våra sinnen och får oss att titta på något annat än tv- och datorskärmar. Men visste du att du kan använda skrivaren för att skapa dina egna broderimönster?

Med en PIXMA-skrivare är det enkelt att designa ditt eget motiv och överföra det till tyg. Upptäck hur du stylar en vanlig t-shirt eller skapar skräddarsydd väggkonst med den här steg-för-steg-guiden.

Du behöver

 • Canon-skrivare, till exempel PIXMA TS5350-serien
 • Papper för textiltryck på ljusa1 eller mörka2 textilier, eller matt fotopapper
 • Broderidesign
 • Tyg (materialet måste bestå av minst 50 % bomull och tåla maskintvätt i 30 °C)
 • Sax
 • Strykbräda och strykjärn
 • Nål och tråd
 • Sybåge

1. Välja en broderidesign

En t-shirt och en väggdekoration med tryckta broderimönster bredvid en Canon-skrivare.

Du kan välja vilken design du vill för ditt broderimönster eller till och med skapa en egen.

En kvinna som placerar en t-shirt med plantmönster i en sybåge.

Din design behöver inte vara perfekt eftersom du kan brodera över alla delar du vill dölja.

Du kanske redan har ett mönster i åtanke för ditt broderi. För det här projektet valde vår handarbetare Rosie från The Embroidery Barn två designer. Den första var ett motiv med växter för att liva upp en vanlig vit t-shirt. Den andra var ett par händer i form av ett hjärta som hon tänkte brodera på vitt tyg för att skapa en inspirerande väggdekoration.

Rosie skapade designerna själv, men om du har idétorka kan du få massor av inspiration på Creative Park eller Creative Park-appen3. Både på webbplatsen och i appen finns designer och mönster från flera olika konstnärer och illustratörer – kolla in Kaktusfest eller Fridfulla parakiter!

2. Skriva ut broderimönstret

En Canon PIXMA-skrivare som skriver ut två designer på ett A4-ark.

Vår handarbetare har skrivit ut sin design, både för t-shirten och sybågen, på ett papper för textiltryck på ljusa textilier i A4-format.

När du har valt vilken design du vill brodera är det dags att skriva ut mönstret. Med den kostnadsfria appen Canon PRINT, som är kompatibel med de flesta Wi-Fi-aktiverade Canon-skrivare, bland annat Canon PIXMA TS5350-serien, kan du styra skrivaren direkt från din smartphone och till och med ansluta till molnet.

Om tyget är ganska tunt kan du skriva ut ditt broderimönster på vanligt papper, till exempel matt fotopapper, och kalkylera designen direkt på tyget. Tejpa bara fast mönstret på ett fönster, täck det med tyget och använd en märkpenna för att rita längs linjerna.

Rosie använde ett papper för textiltryck på ljusa textilier, vilket gör processen lite enklare. Det finns i A4-format, så du kan skapa stora designer eller rymma flera mindre motiv på samma ark (med appen Canon Easy-PhotoPrint Editor får du hjälp med layouten) för att undvika slöseri.

3. Förbereda ditt utskrivna broderimönster för textiltryck

En kvinna som klipper ut ett krukväxtmotiv med sax.

De tomma delarna av pappret för textiltryck syns på din slutliga design, så trimma ordentligt runt kanten för att skapa en fin ram.

En kvinna som placerar en krukväxtsdesign på en t-shirt.

När du är nöjd med urklippet bestämmer du var på tyget du vill placera designen.

Klipp ut din design med en vass sax innan du överför den till tyget. Du kan antingen trimma så nära kanten som möjligt eller lämna en snygg ram runt motivet. Placera designen på tyget – om du ska överföra den till en t-shirt är det värt att ta på dig den först för att se till att allt sitter på rätt plats. När du är nöjd med placeringen vänder du på pappret så att designen är vänd mot tyget.

4. Stryka på broderimönstret på tyget

En kvinna som för ett strykjärn över en t-shirt och en design för textiltryck med framsidan nedåt.

Lägg din design med framsidan nedåt på tyget och använd ett förvärmt strykjärn för att fästa mönstret på t-shirten.

En kvinna som drar av pappret på baksidan av ett textiltryck på ett vitt tyg.

Dra försiktigt av pappret på baksidan för att visa ditt mönster.

Placera tyget och designen på en strykbräda. Ställ in strykjärnet på cirka 170 °C (inställningen ”bomull” på de flesta strykjärn) och för det långsamt över tyget med ett jämnt tryck. Använd cirkelrörelser för att säkerställa att bilden har frigjorts från papperet och överförts till tyget. När du är säker på att mönstret har fastnat använder du ena handen för att hålla ned tyget och den andra handen för att långsamt dra av pappret.

5. Brodera ditt tryckta broderimönster

En kvinna som broderar en kontur runt sin handdesign på ett tyg.

Med en sybåge eller syram håller du handarbetet på plats.

En tygbit i en sybåge med en tryckt broderidesign av händer i form av ett hjärta.

Om du markerar designen med enkla förstygn blir den tydligare.

Nu när mönstret är på plats är det dags för det roliga! Nu kan du låta kreativiteten flöda fritt. Du kanske bestämmer dig för att brodera över hela mönstret eller göra det mer minimalistiskt. Rosie använde vanliga broderistygn för att färglägga krukorna och framhäva lövverket på sin t-shirtdesign. För att få handmotivet att sticka ut använde hon en mörk tråd för att brodera konturen.

När du är nöjd med broderiet är det dags att visa upp ditt handarbete. T-shirten kan bli en fin personlig present och sybågen av trä är en färdig ram, så din skräddarsydda väggkonst kan hängas upp direkt, som en påminnelse om ditt hantverk.

Följ oss på Pinterest om du vill ha mer inspiration kring pappershantverk. Och glöm inte att dela med dig av dina skapelser på sociala medier med hashtaggen #MadeWithPIXMA.

Skrivet av Andrea Ball

 1. Kompatibilitet för papper för textiltryck på ljusa textilier LF-101: PRO-100/PRO-100S, TS-serien (förutom TS31xx-serien/TS20x-serien), TR-serien (förutom TR45xx-serien), MG77xx-serien/MG75xx-serien/MG68xx-serien/MG67xx-serien/MG57xx-serien/MG56xx-serien/MG36xx-serien, iX68xx-serien
 2. Kompatibilitet för papper för textiltryck på ljusa textilier DF-101: PRO-100/PRO-100S, TS-serien (förutom TS31xx-serien/TS20x-serien), TR-serien (förutom TR45xx-serien), G-serien (förutom GM40xx-serien/GM20xx-serien), MG77xx-serien/MG75xx-serien/MG67xx-serien, iP87xx-serien/iX68xx-serien
 3. Mer information om Canons bläckstråleskrivarmodeller som stöds finns på den här webbsidan: https://ij.start.canon/cpapp-model.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • KREATIV UTSKRIFT

  Omdefiniera din garderob

  Tröjor med budskap, anpassade tygväskor och unika presenter – en enkel guide till textiltryck.

 • En Canon-skrivare skriver ut ett pappersark med tre hjärtdesigner. Runt den finns färgpennor, en förpackning med papper för textiltryck och en vit t-shirt med ett hjärttryck.

  KREATIV AVSLAPPNING

  Blotta ditt hjärta

  Delta i samtalet om psykisk hälsa med de här snygga och inspirerande designerna.

 • En väggdekoration gjord av tropiska bladformer, utklippta i färgglatt rosa och grönt papper och med tropiska mönster.

  KREATIV UTSKRIFT

  Enkla biofila dekorationer

  Kombinera natur och design för att skapa lugnande utrymmen i hemmet.

 • En Canon PIXMA G6050-skrivare och Canons magnetiska fotopapper på ett bord bredvid färdigt papperspyssel, bland annat en dinosauriemobil, ett enhörningshuvud och kattklistermärken.

  KREATIV UTSKRIFT

  Skapa snygga dekorationer till hemmet

  Börja pyssla och dekorera ditt hem med Creative Park och en PIXMA G6050-skrivare.