UTSKRIFT OCH HANTVERK

Den ultimata guiden till skrivarpapper

Glättat eller matt? Lyster eller konst? Utforska alla papperstyper du behöver för fotografier och kreativa projekt.
En hand tar en utskriven bild av en sötpotatispaj från facket på en PIXMA-skrivare som står bredvid en förpackning skrivarpapper och en hemmagjord receptbok.

Att välja rätt skrivarpapper är ett av de viktigaste besluten i den kreativa processen att förverkliga din idé, din bild eller din design. Det material du väljer kan öppna upp potentialen för en värld av olika effekter och ge ditt arbete den perfekta sista touchen.

För fotograferingsprojekt som kräver djupa svarta toner och kraftfulla färger är det viktigt att välja papper som framhäver dessa egenskaper och ger liv åt motiv i bilden. Bör du välja glättat eller matt papper? Strukturerat konstpapper eller halvglättat? Väljer du innovativa alternativ, som magnetiskt fotopapper eller högupplöst papper, för roliga pysselprojekt?

Du bör ta hänsyn till papperets vikt, oavsett om det är bestruket eller obestruket, och dess material – vissa papperstyper är tillverkade av syntetiskt fiber eller tygfibrer. Oroa dig inte om allt verkar överväldigande. Den här guiden hjälper dig att göra de bästa valen för dina behov.

Det bästa papperet för utskrift av fotografier hemma

En hand sätter upp en utskriven bild på en anslagstavla där det sitter andra utskrifter.

Det finns ett stort utbud av glättat papper att välja bland, bland annat Canon Plus Glossy II, Canon Pro Luster och Canon Plus Semi-gloss, som alla är kompatibla med en mängd olika Canon-skrivare.1 Canons kreativa appar ger dig även möjlighet att skriva ut på magnetiskt eller fyrkantigt fotopapper.

Att bevara minnen är ofta anledningen till att man vill skriva ut fotografier hemma. Du kan skapa mindre utskrifter som är perfekta att fästa i hemmagjorda album, placera i tavelramar eller fästa på anslagstavlor. För den här typen av utskrift kan en bestruken papperstyp vara ett bättre alternativ, eftersom den i allmänhet är mer hållbar.

Bestruket papper har en beläggning som har applicerats på ytan för att göra den jämnare, och mindre bläck absorberas för att skapa skarpare utskrifter. Det är dessutom mer motståndskraftigt mot smuts, fukt och slitage tack vare den här beläggningen. Obestruket papper har å andra sidan struktur, är mer poröst och kan absorbera bläck enklare. Bilder som skrivs ut på obestruket papper kan vara mjukare och kännas mer taktila.

Canons sortiment av kompakta SELPHY-fotoskrivare använder papper med en särskild skyddsbeläggning som säkerställer att varje utskrift är beständig mot vatten, fingeravtryck och repor och kan hålla i upp till 100 år när den förvaras i ett album. Från papper i vykortsformat till fyrkantiga utskrifter, bilder i kreditkortsstorlek och minietiketter – det finns alternativ som passar en mängd olika kreativa sätt att visa dina bilder på.

Canon Everyday Use Glossy är ett fotopapper av labbkvalitet som är ett utmärkt val för ekonomiska färgglada bilder varje dag och det är kompatibelt med PIXMA-skrivare. Glättat Canon-papper låser in bläcket djupare under den övre ytan än andra papper, vilket förhindrar att överflödigt bläck stannar kvar på pappersytan och det ger dig snabbtorkande utskrifter med en glättad yta som förblir glansig under lång tid.

En utskrift kommer ut från en Canon PIXMA-skrivare som står på ett bord omgiven av flera andra utskrifter och en Canon-kamera.

Om du vill skriva ut en stor uppsättning med semester- eller familje bilder är det viktigt att tänka på storleken och hur du ska visa upp dem. Canon PIXMA G650 kan skriva ut upp till 3 800 bilder2 från en enda uppsättning bläckflaskor och den ger klassiska bilder på 10 x 15 cm med glättat eller halvglättat papper. Den fungerar med en mängd olika pappersformat och kan skriva ut bilder utan ram i upp till A4-format – perfekt för att visa upp dina mest värdefulla stunder i större skala. De sex individuella pigmentbaserade bläcken ger även tillförlitliga resultat av hög kvalitet på obestruket papper.

Alternativt har Canon Plus Semi-gloss-papper en sidenmatt yta och fotografisk pappersstruktur och det är mindre glättat för att ge ett mjukare utseende. Det här pappret på 260 g/m² skapar utmärkta, snabbtorkande fotoutskrifter. Kombinera med Canon ChromaLife 100-bläck och en skrivare som kan skapa högkvalitativa bilder, som Canon PIXMA TS705a, och sedan är du redo.

För värdefulla familjeminnen eller vackra reselandskap som förtjänar att visas upp bättre i hemmet finns det Canon-fotopapper i A4-format och om de används med en skrivare såsom PIXMA G650 kan du skapa levande A4-bilder utan ram som du kan visa upp.

Canon Plus Glossy II-fotopapper har en högblank yta och en vikt på 265 g/m². De bidrar till att återskapa mättade färger och svärta. Det passar utmärkt att kombinera med ChromaLife 100-bläck och Canon LUCIA PRO-bläck som används i Canons professionella imagePROGRAF-skrivare.

Om du föredrar matta fotoutskrifter kan Canons matta fotopapper för bläckstråleskrivare minska reflektioner i en bild med glas framtill eftersom den reflekterar mindre ljus. Matt papper passar bättre till varmare toner och för utskrifter utan reflekterande glans.

Det bästa papperet för fotokonstutskrifter

Ett par händer håller i en utskrift av ett äpple doppat i vit färg, medan en Canon PIXMA-skrivare och två andra liknande utskrifter ligger på bordet.

Större utskrifter på upp till A3+ eller i panoramaformat ger en anmärkningsvärd effekt, oavsett om det gäller glättat papper eller konstpapper. En trådlös skrivare, som Canon PIXMA PRO-200, kan tillsammans med Canons pigmentbaserade bläcksystem med åtta färger skapa enastående färgåtergivning.

Om du skriver ut ett fotokonstprojekt är Canon Premium Fine Art Rough Paper ett professionellt och högkvalitativt bomullspapper i A4-format med en grov struktur som bidrar till att skapa djup svärta och exakta färgnyanser i mörka områden av en bild. Fotoentusiaster och konstälskare kommer att föredra det här pappret till sina skapelser och tilltalande resultat kan uppnås både för svartvita utskrifter och färgutskrifter.

Canon Pro Luster på 260 g/m² är ett professionellt fotopapper med en mjuk sidenglans. Det här jämna fotopapperet för bläckstråleskrivare finns i format upp till A2. Det liknar traditionella hartsbestrukna papper som används i mörkrum, vilket gör det idealiskt för fotografer som vill ha en yta med fotolabbkvalitet för att visa upp sitt arbete. Tänk strålande färger, knivskarpa detaljer och exceptionell svartvit återgivning. När det används med Canon ChromaLife 100-bläck, som fungerar med PIXMA-serien, eller Canon LUCIA PRO-bläck som används i imagePROGRAF-serien, till exempel imagePROGRAF PRO-300, skyddar det här papperet bilder från att försämras på grund av gaser och ljus i atmosfären.3

En kvinna iklädd en lila tröja sitter på kanten av ett skrivbord och håller i en A2-utskrift som kommer ut från en Canon imagePROGRAF-skrivare.

Glättat papper, matt papper och konstpapper kan skapa olika struktur och glans på en bild och om du kombinerar dem med ett avancerat bläcksystem, som Canon imagePROGRAF PRO-1000 i 12 färger, får du ett bredare färgomfång. Skrivaren kan även skriva ut på canvas, vilket ger ytterligare alternativ för återgivning och visning.

Ett annat alternativ för dem som vill ha en professionell yta är det glättade, tjocka Canon Pro Platinum-pappret på 300 g/m². Det har sex lager, är färgbeständigt och ger enastående färgåtergivning, särskilt med Canons LUCIA PRO- och ChromaLife 100-bläck.

Du kan även välja ett papper baserat på färgtonerna i en bild. För speciella fotografier och konstverk med varma färger och grå toner ger Pro Premium Matte på 210 g/m² en jämn struktur utan reflektioner. Det här tjockare papperet är utvecklat för proffs som vill ha förstklassig kvalitet och det ger utskrifter med gallerikvalitet när det används med en skrivare som den kompakta professionella A3-bläckstråleskrivaren Canon imagePROGRAF PRO-300 eller A2-skrivaren imagePROGRAF PRO-1000, med avancerat 12-bläckssystem och ett brett färgomfång.

Andra papperstyper som ger enastående professionella utskrifter med konstkvalitet är Canson® Infinity-papper, till exempel Canson® Infinity Platine Fiber Rag, som har en bas av 100 % bomull och en ren vit ton. Bomullspapper har en fyllig struktur, starkare fibrer, en lyxig känsla och lång livslängd, vilket ger arkiveringskvalitet. Alternativt erbjuder även Hahnemühle-sortimentet med fotopapper förstklassiga resultat för fotoutskrifter, affischer och fotoböcker.

Det bästa papperet för pysselprojekt

Ett färdigt tredimensionellt blomkort på ett bord, bredvid två lådor med Canon-skrivarpapper. En kvinna som pysslar syns i bakgrunden.

För gratulationskort, vykort eller inbjudningar är det dubbelsidiga, matta pappret, som är framtaget för konstnärliga ändamål, det perfekta valet för personliga klippböcker, origami eller kalendrar.

Ett bord täckt med pappersdekorationer från Canon Creative Park, blommor i vaser och tallrikar med mat, bland annat ägg och varma korsbullar.

Canon Creative Park hjälper dig att välja det bästa papperet genom att föreslå vilka Canon-papper du kan använda för vilka mallar. När du har bestämt dig för en mall och valt material kan appen användas med flera PIXMA-modeller, till exempel skrivare i Canon PIXMA TS7450a-serien eller PIXMA TS5350a-serien, för att skriva ut mallarna på matt papper och visa upp dem runt om i hemmet.

Oavsett om det handlar om gratulationskort, hemmagjorda presenter eller en sagobok så finns det några saker att tänka på när du skapar pysselprojekt med skrivaren. Var vill du visa ditt projekt? Behöver du skriva ut på båda sidorna? Och behöver du ett högupplöst papper om ditt projekt består av fotografier?

Det finns många spännande sätt att dekorera hemmet på eller skapa interaktiva fotovisningar om du skriver ut konst på Canons magnetiska fotopapper med hjälp av din bläckstråleskrivare. Du kan använda den för att skapa en interaktiv magnetisk fotovisning eller pussel, eller bara fästa bilderna direkt på kylskåpet för att visa upp glada minnen – ingen fotoram krävs.

Om din hobby är att skapa utskrifter och papperspyssel med hjälp av Canon Creative Park ger matt fotopapper utskrifter med ljusa, levande toner och skarpa bilder utan den glättade effekten. Det passar utmärkt för designer som innehåller fotografier, grafik och text.

För dem som gillar att tillföra en personlig touch till speciella tillfällen genom att skapa egna gratulationskort eller festinbjudningar levereras det dubbelsidiga matta papperet på 18 x 25 cm med en veckning och kuvert som gör processen snabb och enkel och som säkerställer att alla kort viks på rätt sätt.

Om du skapar klippböcker eller personliga sagoböcker kan utskrifter i en mängd olika former och storlekar vara ett bra sätt att tillföra roliga och personliga detaljer. De minietiketter och fyrkantiga etikettpapper som används med Canon SELPHY-skrivare ger ett snabbt och enkelt sätt att producera utskrifter som du omedelbart kan fästa och njuta av – och med hjälp av appen SELPHY Photo Layout kan du även lägga till egna mönster, ytbehandlingar och text.

Det bästa papperet för småföretag eller hemmakontor

En skrivare i Canon TS7450a-serien skriver ut ett pappersark med skarpa färger. En bärbar dator står bredvid skrivaren på ett skrivbord.

Canons högupplösta papper är perfekt för professionella presentationer som kräver skarpa, levande bilder eller grafik, och dess mikroporösa beläggning absorberar snabbt bläck som finns djupt under ytan för att förhindra att överflödigt bläck stannar kvar ovanpå – så att du kan skriva ut i sista minuten före ett möte, med vetskapen om att allt material är fritt från fläckar. Om du kombinerar det med Canon PIXMA TS7450a-seriens allt-i-ett-enheter för utskrift, scanning och kopiering får du det perfekta kontorspapperet för utskrifter av professionell kvalitet.

Om du vill ha skarp, djärv färgåtergivning väljer du Canons högupplösta papper som är ett bestruket papper med hög ljusstyrka som passar för levande bilder och grafiska bilder samt dokument och kalkylblad av hög kvalitet som innehåller intensiva, klara färger. Det här papperet är perfekt för hemmakontoret eller mindre företag och det är perfekt för att skapa professionella presentationer med en elegant yta.

Ett högupplöst papper som detta är även ett bra val för dem som vill skapa affischer eller annat marknadsföringsmaterial i sitt arbete. Med ett brett utbud av mallar, bilder och teckensnitt tillhandahåller Canon PosterArtist alla verktyg du behöver för att skapa en affisch online utan kostnad. Kombinera det här papperet med den multifunktionella 3-i-1-skrivaren Canon PIXMA TS5350a – ett kreativt verktyg som är perfekt för att skapa magneter och fotoutskrifter från din smartphone. Eller prova den snygga och prisvärda Canon PIXMA TS7450a-serien, som gör att du kan skriva ut på fotopapper och magnetiskt papper för att skapa en mängd personliga affärsprojekt.

Canons sortiment av papper och skrivare erbjuder något som passar alla dina utskriftsbehov. Oavsett om du marknadsför ditt företag, skapar ett fint konstprojekt, visar upp familjeporträtteller använder utskrifter för att organisera hemma kan du vara säker på att du får hög kvalitet och hög standard.Skrivet av Lorna Dockerill

 1. På produktsidan finns en lista över kompatibla skrivare.
 2. Sidkapacitet är det uppskattade värdet för bilder i formatet 10 x 15 cm utifrån Canons individuella testmetod med diagrammet ISO/IEC 29103 och kontinuerlig utskriftssimulering med påfyllda bläckbehållare efter installationen.
 3. Vid användning med äkta Canon-bläck och enligt specificerade förvaringsförhållanden.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • UTSKRIFTSTIPS

  Vanliga frågor om skrivare, bläck och papper

  Canon-experten Suhaib Hussain svarar på vanliga frågor om skrivarteknik, bläck och papper.

 • SKRIV UT

  Redigera dina bilder för utskrift

  Få ut mer av dina bilder som utskrifter med vår steg-för-steg-guide till redigering för utskrift och de bästa utskriftsinställningarna att använda.

 • UTSKRIFTER

  Bästa Canon-skrivare för foton

  Oavsett om du vill visa dina foton i en ram, i en klippbok eller på en etikett kan du hitta den skrivare som passar dina kreativa behov.

 • UTSKRIFTER

  De bästa skrivarna för pyssel

  Canon har den perfekta skrivaren för dig oavsett om du är ute efter familjeprojekt eller professionella resultat.