KOMPAKTA KAMEROR

Den perfekta följeslagaren på ditt nästa äventyr: Canon IVY REC

Liten, lätt och kompakt – upptäck hur aktivitetskameran Canon IVY REC antog utmaningen på en krävande bergsklättringsfotografering.
Klättraren Molly Thompson-Smith som står på en klippa och tittar genom sökaren på en Canon IVY REC-aktivitetskamera.

Äventyr erbjuder ett avbrott i vardagen, en chans att uppleva naturen och att leva i nuet. Oavsett om du bestiger ett berg, springer i skogen eller paddlar kajak ner för en flod kan du lita på att den superkompakta och robusta Canon IVY REC inte bromsar dig. Canon IVY REC är utformad för att kunna fästas på en ryggsäck, ett bälte eller en sele. Den är stötsäker1 och vattentät2 så att cyklister, vandrare, klättrare och paddlare kan lämna skrymmande kameror och dyra smartphones hemma och ändå fotografera.

Vi satte Canon IVY REC i Molly Thompson-Smiths, en 22-årig professionell klättrare, starka och smidiga händer och bad henne att testa den när hon tog sig an några av de mest utmanande boulderväggarna i Peak District i Storbritannien. Så här gick det för henne.

Fäst och sätt igång

Klättraren Molly Thompson-Smith täcker händerna med kalk innan hon börjar klättra.

Klättraren Molly Thompson-Smith använder så lite utrustning som möjligt när hon är ute och behöver utrustning som väger lite.

Klätterskor, rep och en karbinhake på marken bredvid en Canon IVY REC-aktivitetskamera fäst i en bältesögla.

Med klämman på den lätta Canon IVY REC kan du fästa den i ett bälte eller en väska istället för att behöva lägga den i fickan.

”Jag tror att det blir allt viktigare för människor som vill vara ute hela dagar att ha liten och kompakt utrustning”, säger Molly. ”När jag ger mig ut för att klättra har jag med mig skor, mattor, selar … jag behöver så många saker.

”På en klätterresa i Frankrike var vi tvungna att gå uppför i en timme för att komma fram till klippan. Jag tog med mig min spegelreflexkamera första dagen, men andra dagen tänkte jag: ’Det är inte värt det – det är inte värt den extra vikten och utrymmet den tar upp i väskan’. Men det var riktigt synd eftersom utsikten var otrolig.”

Canon IVY REC är konstruerad för äventyr och utformad med smidighet i åtanke. Kameran är bara 110,5 mm bred och väger bara 90 gram, så den märktes knappt av i Mollys utrustning. Klämman, som även fungerar som en sökare, innebar dessutom att hon kunde fästa den i sitt bälte. ”Jag klättrar med en uppsättning quickdraws [klätterverktyg] på ena sidan”, säger hon, ”så att ha en liten kamera på ryggen störde mig inte alls.”

Liten men tuff

Klättraren Molly Thompson-Smith som hänger från en klippa med en Canon IVY REC-aktivitetskamera fäst i bältet.

Molly undvek att ta med sig en smartphone när hon klättrade eftersom hon var rädd för att tappa den, men hon ville ändå kunna ta bilder av sina äventyr.

Klättraren Molly Thompson-Smith som klättrar upp för en klippvägg.

Molly ville ha en kamera för utomhusaktiviteter för att dokumentera sina imponerande prestationer – och Canon IVY REC klarade den utmaningen med råge.

Molly vill ofta fånga ögonblicket när hon når toppen – särskilt om det är en betydande prestation – men hon oroade sig alltid när hon tog med sig sin smartphone. ”Det är för stressigt”, säger hon. ”Jag oroade mig för att tappa den eller krossa den mot en klippa.”

Med Canon IVY REC kan Molly slappna av. Det finns ingen skärm att krossa, den har konstruerats för att klara ett fall från två meters höjd1 och den kan vara upp till två meter under vattenytan i sötvatten i 30 minuter2, vilket gör den perfekt för aktiviteter på vatten, till exempel paddla kanot eller paddelsurfa.

”Det kändes tryggt att veta att Canon IVY REC var tuff nog att klara några smällar även om den hängde från min sele eller kalkpåse”, säger Molly. ”Det var fantastiskt att kunna ta den där sista bilden på toppen.”

Enkel att använda

Molly Thompson-Smith som håller i en grå Canon IVY REC-aktivitetskamera.

Klämman på Canon IVY REC fungerar även som en sökare för att hjälpa dig att komponera bilderna. Om den blir smutsig är det bara att skölja av den med rent vatten och torka av den.

En kvinna som håller i en grå Canon IVY REC-aktivitetskamera och en smartphone.

Med Wi-Fi- och Bluetooth-funktionerna i Canon IVY REC kan du använda din smartphone som en fjärrstyrd avtryckare och dela dina bilder direkt på sociala medier.

Trots att Molly beskrev sig själv som en ”amatör” gällande fotografering hade hon inga problem med att vänja sig vid Canon IVY REC med 13 MP, som kan spela in filmer i Full HD 1080p med upp till 60 b/s och ta stillbilder. ”Det är en rätt självförklarande kamera som är superenkel att använda”, säger hon. ”Du fäster den bara och använder ratten med ena handen. Det är enkelt att välja symbolerna, det finns ingen omständlig touchskärm och den kan torkas av, så du kan lugnt använda den med händer täckta av kalk eller lera.

”Folk återskapar utomhusklättring i gymmet för att träna”, fortsätter Molly. ”Innan den här kameran fanns kunde jag ofta sitta i repet och titta på ett utomhusgrepp och tänka: ’Jag önskar att jag kunde ta en bild av det här för att kunna återskapa det’. Det är fantastiskt att kunna ta riktiga bilder av grepp som sitter över 40 meter upp, särskilt om det är där klättringen blir klurig. Det är verkligen en användbar kamera.”

För mer kreativa bilder, som selfies, har Canon IVY REC Wi-Fi och Bluetooth så att du kan ansluta den till din smartphone och använda den kostnadsfria Canon Mini Cam-appen3 som en fjärrstyrd avtryckare. Appen gjorde även Mollys följare glada eftersom hon kunde överföra sina bilder och filmer direkt efter klättringen till sin smartphone och dela dem på sociala medier.

Den prisvärda Canon IVY REC finna i fyra färger – grå, rosa, grön och blå – så att du kan välja en färg som syns i den omgivande terrängen, oavsett om det är klippor, lera, sand eller vatten. ”Jag känner att jag kan ta med den vart jag än ska”, säger Molly.


Skrivet av Natalie Denton

 1. Stötsäker på upp till två meters höjd. Testmetoderna för stöttålighet är unika för den här produkten och är ingen garanti mot skador eller fel på produkten.
 2. Vattentät i upp till 30 minuter på ett djup på två meter. Endast testad i sötvatten. Om den utsätts för något annat än sötvatten rekommenderas du att omedelbart skölja med sötvatten.
 3. Användning av tillvalet Canon Mini Cam-appen kräver att en kompatibel enhet ansluts till Canon IVY REC via Bluetooth® och Wi-Fi®. Canon Mini Cam-appen finns att hämta kostnadsfritt från App Store och Google Play. Dataavgifter kan tillkomma. Kompatibel med mobila enheter med iOS 11 eller senare och Android-enheter med Android 5.1 eller senare.

Relaterade artiklar

 • En surfare håller upp IVY REC och tittar genom sökaren.

  KOMPAKTA KAMEROR

  Möt den nya Canon IVY REC

  Fotografera action var du än är med den prisvärda, bärbara kameran som kan fästas på kläderna

 • En ung flicka i en tjock mössa sitter med sina föräldrar i skogen. Alla tre tittar på någonting utanför bild och hennes pappa använder en Canon PowerShot ZOOM.

  KOMPAKTA KAMEROR

  Se längre: PowerShot ZOOM

  Ta reda på varför den här kompaktkameran i fickformat är perfekt för familjeäventyr.

 • Två män som bär på ryggsäckar åker skridskor över en frusen sjö.

  ÄVENTYRSFOTOGRAFERING

  Tips för äventyrsfotografering

  Fem tips för att fånga dina utomhusäventyr med EOS M6 Mark II.

 • Dem fem bästa tipsen för att fotografera action

  UTOMHUSFOTOGRAFERING

  De fem bästa tipsen för att fånga utomhusaktiviteter

  Upptäck hur du tar mer kreativa actionbilder på vardagliga äventyr med tips från proffsfotografen Tom Bing.