FOTOGRAFERING

Vad är skillnaden mellan EOS R50 och EOS R10

Oavsett om du vill förbättra ditt innehåll på sociala medier eller ta resebilder som sticker ut hjälper vi dig att avgöra vilken kamera som passar dig bäst.
En delad bild med en Canon EOS R50 på ett skrivbord bredvid hantverksmaterial och en Canon EOS R10 på en hylla.

Canons revolutionerande EOS R-system med systemkameror lanserades 2018 och har utvecklats sedan dess. De första APS-C-sensormodellerna i sortimentet – EOS R7 och EOS R10 – lanserades 2022 och blev populära hos fotografer som vill ha en kamera med EOS R-systemets funktioner i ett mer kompakt format.

De tekniska innovationerna fortsatte i och med lanseringen av Canon EOS R50 som har samma fantastiska bildkvalitet och kraft som EOS R10, men i ett ännu kompaktare och enklare format för innehållsskapare som vill uppgradera från en smartphone i syfte att förbättra sina YouTube-videor eller dansvideor på TikTok.

Här utforskar vi en del av tekniken de har gemensamt och de viktigaste skillnaderna mellan EOS R50 och EOS R10, med expertutlåtanden från Mark Kendrick, produktspecialist på Canon Europe, samt Canon-ambassadören Martin Bissig, som sätter EOS R10 på prov under en resa till Sri Lanka.

Ta och dela bilder av hög kvalitet

En man granskar videomaterial i appen Canon Camera Connect på sin smartphone. Bredvid honom står en tallrik med mat, hackade ingredienser och en Canon EOS R50 på ett stativgrepp.

Både EOS R50 och EOS R10 gör att du kan överföra ditt innehåll direkt via en smidig Wi-Fi-anslutning för smartphone. Bluetooth och appen Canon Camera Connect gör det även möjligt att fjärrjustera kamerainställningarna, så att du inte stör det kreativa flödet.

Fotografen Martin Bissig håller i en Canon EOS R10-kamera bredvid en skylt utanför en tågstation i Sri Lanka.

Martin tycker om den kompakta storleken hos APS-C-kameror som EOS R10 och EOS R50. ”Många blir avskräckta av en stor kamera med ett stort objektiv”, förklarar han. ”Du drar till dig mindre uppmärksamhet när du reser med mindre utrustning.”. © Martin Bissig

Canon EOS R50 och EOS R10 har många likheter. Bildsensorn på 24,2 MP fångar många detaljer och har alla fördelar med APS-C-formatet, som en beskärningsfaktor på 1,6x som utökar den effektiva brännvidden vid användning av RF-objektiv, i ett litet format.

Att kombinera EOS R10 med det lilla och lätta RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektivet visade sig vara särskilt användbart i Sri Lanka, där Martin inte ville dra till sig uppmärksamhet. ”Tack vare kamerans storlek kunde jag alltid ta med mig den utan att behöva ta med mig en stor kameraväska”, säger han. ”Tack vare zoomintervallet på 18–150 mm (vilket motsvarar ungefär 29–240 mm på en fullformatskamera) kunde jag arbeta väldigt effektivt.”

I båda kamerorna finns samma DIGIC X-processor som ger en snabb och responsiv fotograferingsupplevelse. Det finns även ett sofistikerat Dual Pixel CMOS AF II-autofokussystem – som även finns på professionella modeller som Canon EOS R6 Mark II – som automatiskt kan upptäcka, spåra och fokusera på människor, djur eller fordon i bilden. Med 651 fokuspunkter håller de jämna steg med det du vill fotografera, från actionbilder och naturbilder till att skapa en egen matlagningskanal på Instagram.

Både EOS R10 och EOS R50 fungerar utmärkt i svagt ljus, med upp till ISO 32000 för stillbilder och ISO 12800 för film, vilket kan utökas till ISO 51200 och ISO 25600. Autofokussystemet kan även fokusera ned till -4 EV, vilket motsvarar samma nivå av mörker som en bild upplyst endast av en halvmåne.

Skillnader i design

En kvinna håller en Canon EOS R50 mot sitt ansikte och tittar genom den elektroniska sökaren.

Canon EOS R50 har en något annorlunda design jämfört med tidigare EOS R-kameror. Med ett mindre handgrepp är den kompakt men bekväm att använda. En enda UHS-I SD-kortplats innanför batteriluckan bidrar till att minska kamerans totala vikt och storlek.

En kvinna fotograferar en tallrik med mat med en Canon EOS R10 på ett stativ.

”Fördelen med EOS R10 jämfört med EOS R50 är mer anpassning”, förklarar Mark. ”Och möjligheten att ha fler funktioner nära till hands för att göra snabba ändringar, vilket är särskilt användbart vid fotografering.”

Den stora skillnaden mellan de två kamerorna är deras storlek och design. Canon EOS R50 är lättare än EOS R10, med ett mindre handgrepp tack vare ett roterat batterifack. Dess djup är endast 68,8 mm och den väger endast 375 g med kort och batteri (jämfört med 83,4 mm och 429 g hos EOS R10). Oavsett om du tar med den till skateparken för att filma action i högt tempo eller lägger den i en handväska och ger dig ut på en brunch för att ta livsstilsbilder av ett nytt kafé är det en så liten kamera att du kan ta med den överallt.

Även knapplayouterna är olika. ”EOS R50 är enklare, lättare att använda och lära sig, och mer intuitiv för smartphoneanvändare som är vana vid att använda touchskärmen”, säger Mark.

När det gäller kameralägen har EOS R50 det nya Advanced A+ i smart motivläge. ”Kameran tar och sammanfogar automatiskt flera bilder i det här läget, så att du kan dra nytta av avancerad teknik utan att behöva lära dig hur det fungerar eller ens behöver veta vad kameran gör”, lägger Mark till.

Det går fortfarande att använda manuella inställningar om du vill lära dig och utveckla dina fotograferingsfärdigheter, men för många nybörjare med systemkameror innebär de automatiska alternativen att man slipper bli distraherad av inställningar och kan ägna mer tid åt att skapa iögonfallande innehåll.

Filmfunktioner

En kvinna filmar sig själv med en Canon EOS R50 på ett stativgrepp. Filmen streamas på skärmen på en bärbar dator som står på skrivbordet framför henne.

Båda kamerorna kan användas som webbkamera för förbättrade videosamtal eller streaming, men EOS R10 kräver programvaran EOS Webcam Utility, medan EOS R50 fungerar automatiskt med hjälp av UVC/UAC.

En kvinna håller i en Canon EOS R10 på ett stativgrepp och med en mikrofon fäst för att filma sig själv på semestern.

Den mångsidiga och vinklingsbara touchskärmen på 7,5 cm hos båda kamerorna ger dig friheten att ta bilder från alla positioner, men skärmen med högre upplösning på EOS R50 innebär att du kan titta på filmer eller granska bilder mer detaljerat innan du överför dem till telefonen.

När det gäller filminnehåll kan båda kamerorna spela in 4K 30p-film, översamplad från 6K, med hjälp av hela sensorn och Full HD i 120 b/s för dem som vill skapa slow motion-film. EOS R10 har 4K 60p (beskuren) som ett extra alternativ.

Filmflexibiliteten förstärks av HDMI-anslutningen samt en mikrofoningång på 3,5 mm och ett smart multifunktionsfäste för tillbehör som en extern mikrofon

Det är möjligt att spela in under mycket längre perioder än tidigare – obegränsat på EOS R10 och i upp till en timme på EOS R50 – vilket bör vara tillräckligt för att du ska hinna filma dina träningsutmaningar utan att behöva pausa mitt i passet.

Till skillnad från EOS R10 har Canon EOS R50 flera nya filmfunktioner som passar perfekt för att filma matlagningsfilmer eller skapa instruktionsfilmer för sminkning till YouTube.

”EOS R50 har ett filmläge för demonstrationer i närbild”, förklarar Mark. ”Det anpassar fokusinställningarna så att när du håller upp något framför kameran fokuserar kameran på föremålet, men så snart du tar bort föremålet fokuserar kameran på ditt ansikte igen.” Filmläget för demonstrationer i närbild är en idealisk funktion om du vill filma klipp med kameran, till exempel spela in en rolig matlagningsfilm eller dela dina favorittekniker när du ritar.

En annan nyhet är Movie Digital Image Stabilization (IS), som innebär att bilderna påverkas mindre av kameraskakningar och att inspelning utan stativ förblir jämn och skarp.

Är EOS R50 eller EOS R10 bäst för dig?

En närbild av en citron delad på mitten. Fokusgafflingen hos Canon EOS R50 har säkerställt att hela bilden är i skarpt fokus.

EOS R50 har 14 motivlägen för stillbilder, som anpassar inställningarna efter olika motiv. Fokusgaffling och inbyggd djupkomposition hjälper dig att automatiskt skapa bilder med ett enormt skärpedjup, vilket gör att du kan förbättra ditt sociala innehåll och snabba på ditt arbetsflöde. Tagen med en Canon EOS R50 med ett Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/400 sek, f/4 och ISO 2000.

Ett tåg kommer ut ur en tunnel och korsar en kurvig viadukt omgiven av lummig skog. Tagen av Martin Bissig på en Canon EOS R10.

EOS R10 är troligtvis attraktiv för fotografer som vill ta sina bilder till nästa nivå när det gäller att fånga minnesvärda reseupplevelser eller viktiga familjeögonblick. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 31 mm, 1/160 sek, f/5 och ISO 100. © Martin Bissig

Oavsett om du vill spela in till din nya träningskanal eller ta enastående resebilder är både Canon EOS R50 och EOS R10 högpresterande verktyg för fotografering och filminspelning. De utgör det perfekta steget till EOS R-systemet från din smartphone, kompakta kamera eller spegelreflexkamera, särskilt eftersom de gör att du kan använda det snabbare, mer högkvalitativa utbudet av RF- och RF-S-objektiv för att utöka dina kreativa möjligheter och synvinklar ännu mer.

EOS R10 är den perfekta kameran för entusiaster som vill ta fantastiska resebilder eller fotografera en kompis bröllop utan att behöva bära runt på en kamera i fullformat. Den har avancerade funktioner och en hög kontrollnivå, tack vare anpassningsbara knappar, inställningsrattar och lägen.

EOS R50 är dock det bästa ingångsalternativet till Canon EOS R-systemet, med allt du behöver för att filma, fotografera och dela dina hobbyer och intressen. För innehållsskapare tillhandahåller den ledande bildkvalitet och den är enkel att konfigurera och använda direkt från förpackningen, med en kompakt design som inte håller dig tillbaka.Skrivet av Lauren Scott

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • VLOGGANDE

  Innehållsskapande med EOS R50

  Ta dina sociala flöden till nästa nivå med Canon EOS R50.

 • GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

  Så kommer du igång med fotograferingen

  Vill du uppgradera från en smartphone till en kamera? Vår fotograferingsguide för nybörjare innehåller allt du behöver för att komma igång.

 • RESEFOTOGRAFERING

  En rundtur i Sevilla med EOS R10

  Bloggaren Diana Millos upptäcker varför den här kreativa kameran är den perfekta resekamraten.

 • GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

  Så här väljer du objektiv

  Allt du behöver veta om objektiv, från typer av objektiv till funktioner.