UTRUSTNING

Fyra anledningar till att en riktig kamera kan hjälpa dig att ta bättre bilder

Viktiga tillfällen förtjänar att bli förevigade i form av vackra bilder och filmer. EOS R100 är enkel att använda och har enastående bildkvalitet – den gör dina speciella ögonblick rättvisa.
En Canon EOS R100-kamera ligger på ett fotoalbum på ett träbord, omgiven av familjefoton.

Oavsett om det är vänner och familj som samlas, en stor födelsedagsfest eller ditt barns första steg förtjänar vissa tillfällen mer än en ögonblicksbild på en smartphone.

Men du vill inte ägna all tid åt att fundera över hur du ska ta bilder eller spela in film av hög kvalitet. En kamera som Canon EOS R100 sköter det jobbiga åt dig, med automatiska funktioner, kreativa filter och ett användbart Creative Assist-läge, så att du kan koncentrera dig på det tillfälle du vill fånga och vara säker på att få fantastiska resultat.

Det är en perfekt lösning för dem som vill ha den användarvänlighet som en smartphone erbjuder, men den överlägsna bildkvaliteten och kreativa flexibiliteten som en dedikerad kamera ger. Här är de främsta anledningarna till att du bör uppgradera till en riktig kamera för att fånga de där ögonblicken som är värda att minnas.

1. Imponerande bildkvalitet

En figur fäster en Canon EOS R100-kamera på ett Canon-stativgrepp för att fotografera ett barn med en födelsedagstårta.

Canon EOS R100 är idealisk för att fånga de tillfällen som verkligen betyder något och ger dig den skarpa upplösning och enastående detaljrikedom du behöver för stora utskrifter av hög kvalitet. © Gary Morrisroe

En leende familj är samlad runt en födelsedagstårta med tända ljus på ett 65-årskalas, fotograferat med en Canon EOS R100.

En större sensor ger bättre fotografering i svagt ljus. Tagen med en Canon EOS R100 med ett Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv inställt på 1/64 sek., f/3,5 och ISO 1600. © Gary Morrisroe

I slutändan är bildkvaliteten avgörande. APS-C-sensorn på 24,1 MP hos Canon EOS R100 är mycket större än sensorn i kameran på en smartphone, vilket ger skarpare bilder med mindre brus och även en stor detaljrikedom, så att du kan beskära eller göra stora utskrifter av dina bilder.

Det extra ljus som samlas in av den större sensorn ger dig bilder av bättre kvalitet vid fotografering i svagt ljus. Det ger dig dessutom ökad kontroll över skärpedjupet (hur mycket av motivet som är i skarpt fokus) och gör att du kan fotografera faktisk bokeh (bakgrundsoskärpa).

Telefonkameror kan återskapa effekten av ett kort skärpedjup digitalt, men det blir ofta problematiskt med komplexa scener, suddiga hårstrån eller kanterna på glasögon i kombination med bakgrunden. Från besvärliga urklipp till fläckiga detaljer – sensorerna hos smartphones kan inte konkurrera med den större sensorn i EOS R100.

EOS R100 har ett utbytbart objektiv och är kompatibel med Canons omfattande utbud av RF- och RF-S-objektiv, däribland alternativ på ingångsnivå för porträtt. Den optiska zoomen, som använder objektivet för att fysiskt förstora bilden istället för att förstora den elektroniskt, ger även bilder med mycket bättre kvalitet när du vill komma närmare vid tillfällen som bröllop, examensfester eller sportmatcher.

2. Användbar teknik och automatiska lägen

En person håller upp en Canon EOS R100-kamera för att fotografera två familjemedlemmar, sett bakifrån.

Med Canons Creative Assist-läge kan du göra snabba justeringar av bakgrundsoskärpa, ljusstyrka och kontrast med hjälp av ett enkelt skjutreglage. © Gary Morrisroe

Även om en dedikerad kamera ger dig mer kontroll kan det ibland vara skönt att låta tekniken ta över och om du vill vara närvarande i stunden gör de automatiska lägena att du kan överlåta det hårda arbetet åt EOS R100.

Bland de särskilda scenlägena finns Porträtt, Landskap och Kvällsmotiv och det finns dessutom ett tyst läge för fotografering av sovande bebisar eller skolpjäser. Du kan även använda kreativa filter för att ge dina bilder olika utseenden, till exempel Svartvitt, Fisheye och Miniatyreffekter.

För att hjälpa dig att ta bättre bilder har EOS R100 även rutnät och elektroniska nivåer för perfekt komposition. Dessutom finns det ett Creative Assist-läge med en uppsättning effekter, filter och färgjusteringsverktyg, så att du kan redigera dina bilder för att passa din stil och få fantastiska resultat utan att behöva hantera komplicerade kamerainställningar.

Om du vill lära dig mer om att fotografera är EOS R100 den första EOS R-systemkameran som har den vita menyn med läges- och funktionsguider, som visar användbar information om det läge eller den funktion som väljs.

3. Knivskarp fokusering och filmer i slow motion

Ett leende barn cyklar på en trehjuling mellan sina skrattande farföräldrar, som sitter vid en pool utomhus. Tagen med en Canon EOS R100.

Canons DIGIC 8-processor gör det möjligt för EOS R100 att uppnå allt från 4K-filminspelning till serietagning med 6,5 b/s och mycket mer. Tagen med en Canon EOS R100 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/1 300 sek., f/3,5 och ISO 400. © Gary Morrisroe

Ett par händer håller i en Canon EOS R100-kamera och fokuserar på ett litet barn samtidigt som personen går emot barnet.

När läget Ansikte + Följning väljs fokuserar kameran automatiskt på det öga som är närmast kameran. Med ett AF-system som enkelt upptäcker och följer människor kan du känna dig trygg med att du aldrig missar fokus i en viktig stund. © Gary Morrisroe

Canons DIGIC 8-processor driver många av de imponerande funktionerna hos EOS R100. Dual Pixel CMOS AF-teknik ger knivskarp fokusering och lägen för AF med ögonigenkänning och ansiktsigenkänning + följning kan identifiera ett ansikte på ett intelligent sätt, eller ögat närmast kameran, och låsa fokus på mindre än en sekund. EOS R100 kan göra allt detta i ljusnivåer ned till -4 EV – vilket motsvarar en månupplyst natt.

Utöver möjligheten att spela in 4K-film kan EOS R100 spela in Full HD-film med 60 b/s (HD vid 120 b/s). Att kunna spela in med de här högre bildfrekvenserna innebär att du kan sakta ned filmerna och skapa slow motion-filmer som framhäver de där speciella ögonblicken.

4. Smartphone- och molnanslutning

En figur håller en Canon EOS R100-kamera bredvid en smartphone. Samma bild visas på kameraskärmen och i appen Canon Camera Connect på telefonen.

Med appen Canon Camera Connect kan du snabbt och enkelt överföra bilder och filmer till en smartphone eller surfplatta och dela dem med familj och vänner.

Det fantastiska med Canon EOS R100 är att den kan fungera i symbios med din smartphone, så att du kan få ut mesta möjliga av båda enheterna. Du kan ta mer professionella bilder och filmer med EOS R100 och sedan använda den kostnadsfria appen Canon Camera Connect för att hämta dem till din smartphone och dela dem med vänner och familj eller på sociala medier.

Med Canon Camera Connect kan du även fjärrstyra EOS R100 via din smartphone, vilket är användbart när du vill samla människor för en gruppbild.

Canon EOS R100 väger endast 356 g och är en av de lättaste kamerorna med utbytbart objektiv på marknaden – den är lätt att plocka upp och börja använda och tillräckligt liten för att kunna tas med överallt. Den är enkel och intuitiv att använda och innebär en kraftfull uppgradering från en smartphone, så att du kan fånga bildsköna ögonblick med enastående kvalitet. När du vill fånga speciella minnen tar du en bild med kameran istället för med din smartphone.


Skrivet av Jeff Meyer och Sarah Bakkland

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

  Så kommer du igång med fotograferingen

  Vill du uppgradera från en smartphone till en kamera? Vår fotograferingsguide för nybörjare innehåller allt du behöver för att komma igång.

 • GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

  Så här väljer du objektiv

  Allt du behöver veta om objektiv, från typer av objektiv till funktioner.

 • GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

  Så skapar du enastående bokeh

  Följ dessa tips och råd för att ge dina bakgrunder en vacker oskärpa.

 • GRUNDLÄGGANDE

  Fotografera för utskrift

  De sju bästa tipsen för att fånga minnen som ska skrivas ut.