VLOGGING

Tekniker för att förbättra ditt innehåll

Det behöver inte vara svårt att få ditt innehåll i sociala medier att sticka ut. Förbättra kvaliteten på dina inlägg med de här fotograferings- och vloggningstipsen.
En ung kvinna med blå flätor som filmar sig själv med en kamera på ett handgrepp framför en järnvägsräls.

Plattformar för sociala medier är sprängfyllda med människor som försöker få sitt innehåll att synas. Men hur får du dina inlägg att sticka ut?

Enligt de fyra konstnärerna som deltog i Canons samarbetskampanj Crew Create behöver du bara tre saker: en passion för det du skapar, en önskan om att tänja på dina egna kreativa gränser och inlägg av högsta möjliga kvalitet.

De första två är upp till dig, men för att hjälpa till med den sista punkten kommer här några fotograferings- och videotips för både nybörjare och erfarna influencers.

1. Skaffa ett handgrepp och ett stativ

En kvinna med blått hår sitter framför en bärbar dator medan en Canon-kamera på ett litet stativ filmar henne.

Vloggning till kameran är en klassisk teknik som blir enkel med de bästa Canon-vloggningskamerorna, som Canon EOS M50 Mark II med sin vinklingsbara skärm och den vinklingsbara touchskärmen på Canon PowerShot G7 X Mark III, som gör att du kan se dig själv när du filmar. Om du investerar i ett handgrepp kan du förbättra innehållet som du skapar utan stativ ännu mer. Handgreppet möjliggör nya, bekväma kameravinklar och gör även dina bilder mer estetiska. Det vinklingsbara fästet på Canons stativhandtag HG-100TBR möjliggör vertikal fotografering, vilket passar perfekt när du filmar till Instagram Stories eller TikTok. Och med den extra räckvidden kan du uppnå högre och mer smickrande selfievinklar, vilket ger dina inlägg en polerad kant.

Canons stativhandtag HG-100TBR kan även användas som stativ för kreativ flexibilitet, vilket ger en stabil fotograferingsbas för helkroppsbilder, självstudiekurser eller breda motiv av din omgivning och dina vänner. TikTok-stjärnan och dansaren Nifè använder det här handgreppet till en mängd olika typer av innehåll. Hon parkopplar ofta den inbyggda Bluetooth-fjärrkontrollen med självutlösaren för film på sin EOS M50 Mark II.

”Ibland fotograferar jag utan stativ, men ibland måste jag ställa in kameran och backa. Jag kanske behöver min kropp i bilden. Jag måste kunna röra mig och jag behöver tid för att inta min position innan jag börjar”, säger hon. ”Fjärrkontrollen är mycket praktisk. Den innebär att mina klipp blir kortare. Jag behöver inte redigera bort början eller starta om musiken på grund av att låten började alldeles för tidigt.”

2. Missa aldrig ett ögonblick med slow motion

En person filmar en neonjordgubbe som målats med graffiti på en vägg med en Canon PowerShot G7 X Mark III-kamera.

Det är viktigt att visa dina följare så många fantastiska detaljer som möjligt. Därför kan många av de bästa kamerorna för innehållsskapare spela in video i slow motion. Prova att använda slow motion för att öka dramatiken eller spänningen i innehållet, eller för att se till att du inte missar några fantastiska ögonblick.

I filmläget kan Canon PowerShot G7 X Mark III spela in 120 b/s i Full HD. Slow motion med 120 b/s ger dig automatiskt en film med 30 b/s som är fyra gånger långsammare än när den spelas in. Fett Cap Sprays använder den här tekniken för att fånga intensiva färger samt livfullheten och skönheten i sin konst.

”Folk gillar innehåll av hög kvalitet bättre, att se färger som dyker upp på skärmen på samma sätt som om de såg min konst på gatan”, förklarar han. ”När jag målar glödeffekter är det mycket dammigt. Det är som en stor låga. PowerShot G7 X Mark III tar bilder med 120 b/s, vilket gör att jag kan fånga de där dammiga lågorna på ett vackert sätt. Jag kan visa de fantastiska detaljerna i min konst och du ser händelserna när det händer.”

3. Behåll skärpan med AF-spårning

En Canon EOS R6 med en fristående mikrofon placerad på en gräsmatta – en person utför ett fotbollstrick i bakgrunden.

Se till att allt innehåll ser bra ut genom att använda kamerans autofokussystem.

Både Canon EOS RP och Canon EOS R6 har Dual Pixel CMOS AF samt ansikts- och ögonspårning, vilket gör dem perfekta för att filma innehåll på egen hand hemifrån eller hänga med i snabba rörelser. Aktivera Filmservo-AF i kamerans AF-manöverpanel, så hittas fokus konstant vid inspelning. Genom att ställa in AF-metoden på ansiktsigenkänning och spårning känner kameran automatiskt av, fokuserar på och följer ansikten i bilden, medan objekt kan spåras med ett enkelt tryck på touchskärmen.

Vloggaren och fotbollsproffset Ewan Baggott (även kallad EABSkills) använder sin Canon EOS R6, som spårar fokuspunkter över 100 procent av bilden, för att han ska stanna i fokus oavsett hur snabbt han rör på sig.

”Den enda funktion som är absolut avgörande för mig är autofokus”, säger han. ”Jag rör mig oftast snabbt och mina bilder rör sig åt höger, vänster, framåt, bakåt. Jag skulle kunna röra mig in och ut ur bilden och det finns alltid där, det försvinner aldrig.”

4. Anpassa varje bild

Stillbilder är lika viktiga som video för att säkerställa att dina följare får det innehåll de vill ha, så det är viktigt att det du laddar upp till dina sociala medier återspeglar din kreativitet.

Alla Canon EOS-kameror har anpassade bildstilar för att anpassa parametrarna för dina bilder. Hämta eller skapa egna bildstilar, överför dem till kameran och samla gilla-markeringar med unika bilder.

Den Brit Award-belönade musikern och producenten Jack Garratt älskar att uttrycka sig genom fotografering och använder bildstilar för att göra sina foton unika. ”Jag har skapat en bildstil till min Canon EOS RP – en förinställning för svartvitt som gör att varje bild jag tar ser fantastisk ut. Jag tar många bilder av min hund och varje bild jag har tagit hittills har liknat ett Annie Leibovitz-omslag”, säger han.

5. Använd brännvidder för mer än zoomning

En ung man i en vit luvtröja justerar inställningarna på sin kamera.

Brännvidder är inte bara till för att zooma in eller ut med, utan de kan även användas som ett verktyg för kreativa uttryck. Du kan ändra hela känslan i innehållet genom att helt enkelt välja rätt längd på objektivet.

Brännvidd kan förändra innehållets konstnärliga känsla avsevärt. Du kan experimentera med olika objektiv för att finjustera stämningen och effekten.

Vidvinkelobjektiv ändrar betraktarens avståndsuppfattning genom att förstora motiv i förgrunden, vilket ökar det synbara djupet i ett motiv. Det resulterar i en personlig ton och lockar till sig tittare eftersom de känner att de sitter i rummet med dig – perfekt för innehållsskapande på egen hand hemma, till exempel självstudiekurser.

Teleobjektiv har ett smalare synfält och får saker att verka närmare än de är genom att djupet i en bild komprimeras. Ett lätt teleobjektiv som motsvarar 85 mm kan ge ansikten ett smickrande estetiskt utseende medan ett längre teleobjektiv passar perfekt för att hålla kameran ur vägen när du filmar händelser, som fotbollstrick. De komprimerar även avståndet, vilket ger ett kortare skärpedjup, genom att få den väldigt oskarpa bakgrunden som är utanför fokus att verka närmare det som är i fokus. Använd längre objektiv för att kontrollera miljön och använd oskärpa för att isolera och framhäva viktiga delar av bilden, för att skapa en professionell känsla.

Med sin Canon EOS R6 och Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objektivet använder Ewan bildkomprimering med telefotoeffekt för att rama in sig själv i målet. ”Jag placerar kameran riktigt långt bak”, förklarar han. ”Jag lägger den på mittlinjen och zoomar in på målet vid 200 mm. Då får jag ett snyggt litet skärpedjup.”

Det här skapar inte bara en djärv bild utan håller även kameran på säkert avstånd när han utför sina trick.

6. Sänd live med streaming

En skäggig ung man sitter i en senapsfärgad soffa och ställer in en Canon-kamera för att filma sig själv.

Att anknyta till och interagera med en levande publik är en stor del av att vara en framgångsrik skapare online, eftersom du då kan dela med dig av din kreativitet med andra allteftersom den utvecklas. Som tur är kan du använda de flesta av Canons kompakta systemkameror och spegelreflexkameror med programvaran Canon EOS Webcam Utility för att streama liveinnehåll online via din dator eller Mac. Kameran är ditt verktyg för att knyta an till publiken, så gör ett försök.

”Jag försöker alltid hitta sätt att dela min musik med resten av världen medan jag skapar den och ett av de bästa, snabbaste och enklaste sätten att göra det på är via streaming”, säger Jack, som tänker använda sin Canon EOS RP för att livesända till sina fans. ”Det fick mig att börja tänka på sätt på vilka jag kunde få med mer streaming, särskilt från min studio.”

Om du vill veta mer om Canon-utrustningen som våra fyra skapare använder och varför kan du läsa mer här.


Skrivet av Peter Wolinski

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • En musiker, en dansare och en fotbollsspelare som står framför en vägg med en spraymålad uggla i neonfärger.

  VLOGGING

  Ett kreativt samarbete

  Fyra konstnärer med Canon-utrustning gick samman och använde sina olika färdigheter för att skapa en enastående kortfilm.

 • En Canon PowerShot G7 X Mark III med ett handhållet stativ monterat, placerad på en vägg bredvid några burkar med sprayfärg.

  VLOGGING

  Bästa utrustningen för att skapa innehåll

  Upptäck utrustningen som de här innehållsskaparna online använder och hur den hjälper dem att ta sitt innehåll till en ny nivå.

 • En kvinna ställer in sin Canon PowerShot G7 X Mark III bredvid sin bärbara dator för att filma en yogalektion från sitt vardagsrum.

  KOMPAKTKAMEROR

  Den bästa kompaktkameran för att skapa innehåll

  Upptäck på vilket sätt PowerShot G7 X Mark III kan hjälpa dig att släppa loss din kreativa gnista i vardagen.

 • VLOGGING

  Resevlogging med ultravidvinkelobjektiv

  Resevloggaren Chloe Gunning filmar med Canon RF 16mm F2.8 STM under en stadstur.