FAMILJEFOTOGRAFERING

Bakom objektivet: Helen Bartlett – att göra en fotografisk passion till en karriär

Helen Bartlett delar storyn om sin karriär inom familjeporträttfotografering, sin favoritutrustning och ger råd till nya fotografer.
En svartvitt bild av en bebis som rör vid en bok.

Helen Bartlett började fotografera barn när hon var i tonåren, i hemmet i södra London där mamman jobbade som dagmamma. Hon startade sin professionella karriär 2003 och är nu en av Storbritanniens mest framgångsrika och respekterade familjeporträttfotografer. Hon utnyttjar det tillgängliga ljuset i sina svartvita bilder, och speglar familjelivets hela känsloregister. Vi träffade henne för att få veta mer om utmaningarna med att få ett fotointresse till ett heltidsjobb.

När började du intressera dig för fotografering?

Min pappa var en flitig fotograf när jag växte upp, så vi hade ett mörkrum hemma. Mina bröder och jag hade manuella kameror, tog massor av foton på svartvit film och framkallade och skrev ut våra egna bilder. Samtidigt hade min mamma dagis hemma under vardagarna. I tonåren började jag fotografera dagisbarnen och sälja fotona till deras föräldrar, som ett sätt att tjäna lite fickpengar. Sedan fortsatte jag när jag studerade på universitetet, eftersom jag alltid velat bli fotograf. Men jag trodde nog att det bara var en dröm, och att det hela skulle sluta med att jag gjorde något helt annat.

En svartvit bild av ett skrattande barn som leker med bubblor.

När Helen fotograferar barn strävar hon alltid efter att få med något roligt i sina bilder, vilket är ett utmärkt sätt att få naturliga bilder. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 85mm F1.2L USM DS-objektiv inställt på 1/2 000 sek, f/1,2 och ISO 320. © Helen Bartlett

Hur blev det ditt yrke?

Jag testade ett par andra jobb, men ville fortfarande bli fotograf. Då fick jag låna lite pengar av min äldre bror så att jag kunde starta ett barnfotoföretag och allt verkade bara hända vid rätt tidpunkt. Digitalfotografering blev mer prisvärt, så jag skaffade en Canon EOS 10D, köpte en dator och bodde hos mina föräldrar tills jag hade etablerat mig.

Vilka svårigheter var du tvungen att ta dig igenom?

De största svårigheterna då, var desamma som nu. Det svåraste är att få kunder. Du kan ta världens bästa bilder, men om folk inte känner till dig är det svårt att få in fler kunder genom dörren. Och att lära sig arbeta med barn tar tid och kräver erfarenhet. Jag minns en gång när jag en regnig dag fotade fyra små pojkar i en källarlägenhet, så tänkte jag: om jag skulle göra det här till ett riktigt jobb skulle det vara både intressant och utmanande! Ju längre du arbetar med barn, desto mer du lär dig om olika sätt att få fram det bästa och också att se till att alla har roligt under tiden.

Ett svartvitt porträtt av en bebis i profil.

Med ett specialmakroobjektiv kan du fokusera mycket närmare än med ett vanligt objektiv, vilket gör det perfekt för att fotografera nyfödda bebisar och barn. Tagen med en Canon EOS-1D X Mark II med ett Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objektiv inställt på 1/500 sek, f/2,8 och ISO 1000. © Helen Bartlett

En svartvit bild av ett litet barn som sitter på sin pappas axlar.

Genom att uppmuntra föräldrar att engagera sig i fotograferingen kan de som fotograferas slappna av och det blir enklare att fånga spontana ögonblick. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 50mm F1.2L USM-objektiv inställt på 1/1 000 sek, f/2 och ISO 400. © Helen Bartlett

Vilka tips vill du ge blivande proffsfotografer?

Fotografering är sällan är något man blir rik på. Det är ett tufft arbete, så innan man säger upp sig från sitt jobb är det viktigt att komma ihåg att saker och ting inte händer över en natt. Mitt tips är att du lär dig så mycket du kan. Internet är en fantastisk resurs för praktisk hjälp och för att lära sig olika tekniker. Men det viktigaste är att öva. För det finns inget som går upp mot att fotografera. En bra idé är att bara ta bilder på släkt och vänner innan du tar uppdrag mot betalning. Ju fler bilder du tar, desto fler knep lär du dig och kan definiera din egen stil mer.

En svartvit bild av ett skogslandskap med ett barn i silhuett som står på en gren från ett nedfallet träd.

Genom att lägga in skuggor i bilderna kan du förmedla en stämning. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 50mm F1.2L USM-objektiv inställt på 1/400 sek, f/1,8 och ISO 800. © Helen Bartlett

Vilken utrustning använder du just nu?

Jag arbetar med två kamerasystem just nu när jag övergår till kompakta systemkameror. Jag har fortfarande min älskade Canon EOS-1D X Mark II som jag använder med ett Canon EF 85mm f/1.4L IS USM-, ett Canon EF 35mm f/1.4L II USM- och ett Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv. Barn rör sig snabbt och den exceptionella autofokusen och den robusta byggkvaliteten hos EOS-1 D X-serien är fantastisk när du inte vet vad som kan komma flyga mot dig under en fotografering – sand, såpbubblor, gosiga leksaker. Med entusiastiska barn kan vad som helst hända.

År 2020 lade jag till en Canon EOS R5 i min utrustningsväska och den är fantastisk. Jag tycker verkligen om ansikts- och ögonspårningen, den vinklingsbara touchskärmen och de 5 940 autofokuspositionerna, vilket gör att jag kan skapa nya och intressanta kompositioner åt mina kunder. Jag använder den tillsammans med det storslagna Canon RF 50mm F1.2L USM som jag brukar se som mitt öde ö-objektiv. Jag använder även det underbart mångsidiga Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM. Jag äskar makrofunktionen. Den gör objektivet perfekt för att fotografera nyfödda bebisar. Under 2021 ska jag lägga till ett Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv i min utrustningsväska. Kvaliteten på de nya RF-objektiven är häpnadsväckande.

Jag rekommenderar alltid att du investerar i ett stort objektiv med fast brännvidd eftersom det gör att du kan fotografera inomhus med naturligt ljus, vilket är ett bra sätt att lära dig om bländare och slutartider. Det högkvalitativa och prisvärda Canon EF 50mm f/1.8 STM är ett fantastiskt objektiv med fast brännvidd att experimentera med. Canon RF 50mm F1.8 STM-objektivet motsvarar Canons kompakta systemkameror i fullformat.

Relaterade produkter

 • Kompakta systemkameror

  EOS R5

  Tänk om gällande vad du vet om kompakta systemkameror. EOS R5:s kompromisslösa prestanda revolutionerar din fotografering och ditt filmskapande.
 • Objektiv för spegelreflexkameror

  EF 50mm f/1.8 STM

  Prisvärt STM-objektiv med fast bländare f/1,8 för allroundfotografering, svagt ljus och porträtt.
 • Standardobjektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Ett kompakt, tyst och lätt 50mm RF-objektiv med fast brännvidd och en stor bländare på f/1,8, vilket passar perfekt för att förverkliga din kreativa vision.
 • Relaterade artiklar

 • Två barn i silhuett mot en skog som bakgrund från den låga solen som lyser genom träden.

  FAMILJEFOTOGRAFERING

  Elva tips för familjefotografering

  Upptäck tips och råd för att ta enastående familjeporträtt med Canon-ambassadören Helen Bartlett.

 • Svartvita utskrifter av barn och familjer ordnade i rutnätsstil på golvet.

  KREATIV UTSKRIFT

  De bästa tipsen för att visa upp utskrifter

  Upptäck hur du kan förvandla ditt hem med vackra fotoutskrifter i galleristil.

 • BEBISFOTOGRAFERING

  Tips för bebisfotografering

  Gör bebisfotograferingen rolig och få fantastiska resultat.

 • En flicka som leker i en park håller en gul frisbee framför sig som ramar in hennes ansikte. Tagen med en Canon EOS M50 av Katja Gaskell.

  FAMILJEFOTOGRAFERING

  Ta bättre porträttbilder

  Fem roliga utmaningar med familjefotografering med bloggaren Katja Gaskell.