A smiling child playing on a swing.

FAMILJEFOTOGRAFERING

Bakom objektivet: Helen Bartlett – att göra en fotografisk passion till en karriär

Helen Bartlett
Helen Bartlett

Familjefotograf


Helen Bartlett började fotografera barn när hon var i tonåren, i hemmet i södra London där mamman jobbade som dagmamma. Hon startade sin professionella karriär 2003 och är nu en av Storbritanniens mest framgångsrika och respekterade familjeporträttfotografer. Hon utnyttjar det tillgängliga ljuset i sina svartvita bilder, och speglar familjelivets hela känsloregister. Vi träffade henne för att få veta mer om utmaningarna med att få ett fotointresse till ett heltidsjobb.

När började du intressera dig för fotografi?

Min pappa var en flitig fotograf när jag växte upp, så vi hade ett mörkrum hemma. Mina bröder och jag hade manuella kameror, tog massor av foton på svartvit film och framkallade och skrev ut våra egna bilder. Samtidigt hade min mamma dagis hemma under vardagarna. I tonåren började jag fotografera dagisbarnen och sälja fotona till deras föräldrar, som ett sätt att tjäna lite fickpengar. Sedan fortsatte jag när jag studerade på universitetet, eftersom jag alltid velat bli fotograf. Men jag trodde nog att det bara var en dröm, och att det hela skulle sluta med att jag gjorde något helt annat.

Hur blev det ditt yrke?

Jag testade ett par andra jobb, men ville fortfarande bli fotograf. Då fick jag låna lite pengar av min äldre bror så att jag kunde starta ett barnfotoföretag och allt verkade bara hända vid rätt tidpunkt. Digitalfotografering blev mer prisvärt, så jag skaffade en Canon EOS 10D, köpte en dator och bodde hos mina föräldrar tills jag hade etablerat mig.

A smiling young boy lets a young girl play with his hair.

Vilka svårigheter var du tvungen att ta dig igenom?

De största svårigheterna då, var desamma som nu. Det svåraste är att få kunder. Du kan ta världens bästa bilder, men om folk inte känner till dig är det svårt att få in fler kunder genom dörren. Och att lära sig arbeta med barn tar tid och kräver erfarenhet. Jag minns en gång när jag en regnig dag fotade fyra små pojkar i en källarlägenhet, så tänkte jag: om jag skulle göra det här till ett riktigt jobb skulle det vara både intressant och utmanande! Ju längre du arbetar med barn, desto mer du lär dig om olika sätt att få fram det bästa och också att se till att alla har roligt under tiden.

"Ju fler bilder du tar, desto fler knep lär du dig och kan definiera din egen stil mer."

Vilka tips vill du ge blivande proffsfotografer?

Fotografering är sällan är något man blir rik på. Det är ett tufft arbete, så innan man säger upp sig från sitt jobb är det viktigt att komma ihåg att saker och ting inte händer över en natt.

Jag skulle säga: Lär dig så mycket du kan. Internet är en fantastisk resurs för praktisk hjälp och för att lära sig olika tekniker. Men det viktigaste är att öva. För det finns inget som går upp mot att fotografera. En bra idé är att bara ta bilder på släkt och vänner innan du tar uppdrag mot betalning. Ju fler bilder du tar, desto fler knep lär du dig och kan definiera din egen stil mer.

Motion-blur shot of a young girl playing on a roundabout.

Vilken utrustning använder du just nu?

Jag använder oftast två Canon EOS-1DX-kameror eftersom de är robusta och passar i alla situationer. Barn rör sig väldigt snabbt, så du måste kunna fånga rörelse. Och du kan aldrig förbereda dig på vad som kanske kastas på dig när du lekar spännande lekar med små barn – sand, vatten, gosedjur – listan kan göras lång.

Jag använder ofta fasta objektiv. Min vanliga utrustning för utomhusfotografering är ett Canon EF 35 mm f/1.4L II USM- och ett Canon EF 85mm f/1.2L USM-objektiv. Inomhus använder jag oftast Canon EF 35 mm f/1.4L II USM och ett Canon EF 50mm f/1.2L USM. Och om jag fotograferar småbarn under ett års ålder har jag oftast med mig ett makroobjektiv också.

A young girl does a forward-roll on a sofa while a young boy looks on.

Om en kund själv vill fotografera sina barn, föreslår jag oftast att de börjar med prisvärt fast Canon-objektiv som EF 50 mm f/1.8 STM. De är fantastiska! Och ett riktigt bra sätt att lära sig mer om bländare och slutartider. De släpper dessutom in en massa extra ljus – perfekt för att fotografera barn inomhus.

Kolla in Helens tips för att ta vackra familjeporträtt.

Relaterade artiklar
A girl holds her hands up in a spray of water, the droplets blurred.

FAMILJEFOTOGRAFERING

10 tips för bättre familjebilder direkt

Ta familjebilder som aldrig tröttnar på genom att följa den här proffsfotografens råd

A baby playing with an abacus and looking at the camera.

BEBISFOTOGRAFERING

12 tips för bebisfotografering du kan använda idag

Bevara minnesvärda ögonblick och fånga din bebis utveckling med de här smarta sätten att göra bebisfotografering rolig och få fantastiska resultat

A child sits on a stepladder entertained by his parents.

FAMILJEFOTOGRAFERING

Lena Petrovas 10 bästa fotograferingstips i jul

Fånga julstämningen med familjefotografens 10 tips för att ta roliga och naturliga porträtt.

Relaterade artiklarBli inspirerad är din källa till användbara fotograferingstips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker

Relaterade produkter