GRUNDLÄGGANDE

De bästa tipsen för att fotografera med utskrift i åtanke

Så använder du din Canon-kamera för att fånga ögonblick som ser fantastiska ut som utskrifter.
En kvinna håller i en Canon EOS R100 i en skog och lutar sig fram för att ta en familjebild av två barn och en man med gul keps.

Kan du föreställa dig att inte ha fotografier av bröllop eller andra stora händelser? Du kan även fotografera och bevara ögonblicken i vardagen genom att ta och skriva ut familjebilder. Utskrifter gör minnen konkreta och skapar varaktiga påminnelser om roliga stunder med familjen, minnen från speciella tillfällen och perfekta presenter.

Du kan sätta ihop ett första fotoalbum med bilder från en nyfödds första månader som alla kommer att uppskatta i många år framöver. Du kan skapa en anpassad sagobok som barnen kommer att älska, eller skapa egna gratulationskort eller en familjefotokalender som en unik present till släkt och vänner.

För Vicky Baynton-Williams, hennes man Ted och barnen Audrey och Rex är fotografering ofta en familjeaktivitet. ”Vi är riktiga bildtagare”, säger Vicky. ”Jag fotograferar hela tiden, från bilder av barnen med öronmuffar på sig på väg till skolan till att de kramas i soffan. Jag försöker att inte förstöra de här magiska ögonblicken, men om jag kan smyga in och fånga några av dem på bild gör jag det.” Naturligtvis kräver speciella tillfällen mer formella bilder. ”Så fort vi har fått upp julgranen i december tar vi vår årliga familjejulbild”, avslöjar Vicky. ”Vi tar på oss våra jultröjor, som är otroligt pinsamma. Men varje år ser du hur barnen utvecklas och växer upp.”

Här delar Vicky och familjen ett tillfälle när de gick ut till en närliggande skog med en kamera för att ta bilder till utskriftsprojekt som de planerade, och vi utforskar några saker som är bra att tänka på när du fotograferar för utskrift.

En ung flicka håller i en Canon EOS R100 i en skog medan hennes mamma lutar sig över axeln och pratar med henne.

I en nybörjarvänlig kamera som Canon EOS R100 kan automatiska lägen ge fantastiska resultat utan att behöva göra komplicerade inställningar, vilket gör fotografering mer tillgänglig och rolig för de yngre familjemedlemmarna.

Välja rätt kamera

Under fotograferingen i skogen använde Vicky och hennes familj systemkameran Canon EOS R100. Den är enkel att använda och du behöver inte kunna mycket om fotografering för att ta fantastiska bilder med den tack vare de praktiska guidade menyerna. Du kan använda specialscenlägen för att optimera dina inställningar för det motiv du fotograferar, oavsett om det är ett kvällsporträtt, ett landskap eller en närbild. Med hjälp av Creative Assist kan du snabbt få en professionell bakgrundsoskärpa, justera färg och ljussättning, skapa en klassisk sepiaeffekt och mycket mer, utan att behöva göra komplicerade inställningar. Den har även inbyggda kreativa filter som gör det enkelt att återskapa utseendet på ett gammaldags svartvitt foto, en bild från en leksakskamera och mycket mer.

”Bildkvaliteten var så mycket bättre än på min telefon”, tillägger Vicky. Det beror inte bara på upplösningen hos APS-C-sensorn på 24,1 MP, som fångar enastående detaljrikedom. Det beror även på att sensorn är större än i en smartphone, vilket innebär att du kan få ett kortare skärpedjup och ge dina porträtt en professionell mjuk bakgrundsoskärpa.

Ytterligare en fördel med EOS R100 jämfört med en smartphone är att du kan välja bland Canons omfattande utbud av RF-objektiv som passar olika fotograferingssituationer och helt och hållet ändrar utseendet på dina bilder. Familjen Baynton-Williams använde kitobjektivet Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, ett kompakt och mångsidigt alternativ för vardagssituationer, med ett zoomintervall som passar perfekt för allt från att fotografera familjeutflykter till vackra porträtt och resefotografering.

IS i namnet anger att objektivet har optisk bildstabilisering, vilket hjälper till att säkerställa skarpa resultat när du fotograferar utan stativ. Att börja med en skarp bild är avgörande eftersom utskrift i sig har en lätt mjukgörande effekt.

I en bild tagen med en Canon EOS R100 håller en flicka med vantar och jacka upp en liten pumpa mot kameran, med oskarpa pumpastånd i bakgrunden.

Trots att en något mulen dag kanske känns tråkig för en familjeutflykt är ljuset bättre än starkt solljus för att ta perfekta bilder med bra detaljrikedom i både mörka och ljusa områden. En kamera som EOS R100 kan ge ett kort skärpedjup för porträtt med fin bakgrundsoskärpa. Tagen med en Canon EOS R100 med ett Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 18 mm, 1/200 sek, f/4,5 och ISO 100.

I en bild tagen med en Canon EOS R100 kramar två glada barn lekfullt varandra i en fåtölj.

När du tar bilder av barn är det mer effektivt att vara i deras ögonhöjd. För mer formella familjebilder har EOS R100 en självutlösare och möjligheten att fjärrstyra kameran från din smartphone med den kostnadsfria Canon Camera Connect-appen. Tagen med en Canon EOS R100 med ett Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 45 mm, 1/500 sek, f/6,3 och ISO 800.

När du fotograferar livliga barn fungerar IS även tillsammans med Canons välkända Dual Pixel CMOS-autofokus som kan identifiera personer i bilden, och serietagningsfunktionen hos EOS R100 som kan ta upp till 3,5 bilder per sekund med kontinuerlig autofokus.1 Vicky upplevde att detta gjorde att hon inte missade de där värdefulla ögonblicken.

”Vi tyckte om att använda serietagning med EOS R100”, säger hon, ”eftersom du vet att du kommer att få en bild av någon med ögonen öppna och vänd mot dig, även när de rör på sig.”

När du fotograferar för utskrift är en annan stor fördel med EOS R100 jämfört med en smartphone möjligheten att fotografera i RAW-format. RAW-filer innehåller all bildinformation som registreras av sensorn, vilket ger dig maximal flexibilitet att redigera bilden efteråt för att framhäva dess karaktär och förbättra den. JPEG bearbetas däremot i kameran och de flesta bilddata tas faktiskt bort i processen. Du kan välja att få det bästa av två världar: Du kan välja RAW + JPEG så att du kan dela JPEG-filen direkt från kameran och även använda RAW-filen för utskrift.

En pappa och son sitter vid ett träbord. Sonen har ena handen på en Canon EOS R100-kamera på bordet och båda tittar på utskrifter som har kommit ut från en Canon SELPHY-skrivare.

Om du planerar att sätta upp dina bilder hemma kan du vara extra kreativ genom att matcha färgerna med inredningen, eventuellt redigera bilden i en programvara som Canons Digital Photo Professional för att justera kontrast och mättnad, och fundera noga på vilken typ av fotopapper som kan ge det önskade resultatet.

Ett par händer drar av baksidan av en fotoetikett för att sätta in den i ett album.

Med Canon SELPHY CP1500 kan du skriva ut på olika typer av papper, bland annat minietiketter, vilket kan uppmuntra barn att delta i processen.

Välja en skrivare

Familjen Baynton-Williams använde den kompakta trådlösa skrivaren Canon SELPHY CP1500 som producerar levande utskrifter av fotolabbskvalitet som är vattenbeständiga, reptåliga, står emot fingeravtryck och varar hela livet.2 Skrivarens färgsublimeringsteknik kan producera utskrifter i en mängd olika format, från utskrifter i vykortsformat till minietiketter, som Vicky, Audrey och Rex älskade.

”De tyckte att det var superroligt att kunna skriva ut en etikett med sig själva på”, säger Vicky. ”Rex skickade faktiskt ett vykort till sin vän med en bild av sig själv! Det är en riktigt trevlig funktion.”

Canons omfattande utbud av skrivare erbjuder nästan obegränsade möjligheter, från PIXMA-modellerna för enastående utskrifter av dokument och bilder till Canon Zoemini-sortimentet med fotoskrivare i fickformat som inte behöver bläck för att skriva ut. Ta reda på mer om hur du väljer skrivare eller prova Canons skrivarväljare och få förslag utifrån dina behov.

En bild av ett barn omgivet av löv visas på en smartphone medan en utskrift av bilden kommer ut från en Canon SELPHY-skrivare bredvid, med en Canon EOS R100-kamera i bakgrunden.

Du kan överföra bilder trådlöst från Canon EOS R100 till din smartphone där du kan redigera dem och lägga till stämplar, filter och mycket mer med hjälp av Canon-appar, till exempel appen SELPHY Photo Layout, vilket ger dig oändliga möjligheter att experimentera och ha kul med dina bilder. Du kan sedan skriva ut direkt från din smartphone för snabba och enkla resultat.

En mor och en dotter sitter vid ett bord, ler och skrattar tillsammans medan de tittar i ett fotoalbum.

Familjen använder fotoutskrifter i olika pysselaktiviteter, oavsett om det är till ett fotoalbum eller pappersskapelser. Du skapar inte bara något minnesvärt, utan det är även ett bra sätt att engagera barnen i ett projekt.

Tips för att fotografera för utskrift

Under den här fotograferingen utforskade Vicky och familjen sin kreativitet på nya sätt eftersom de fotade med slutresultatet i åtanke. Här är sju tips för bästa resultat när du fotograferar för utskrift.

1. Ljussättning. Bli inte besviken om solen inte skiner. Det indirekt ljuset en mulen dag är perfekt för fotografering. Det innebär att det inte blir några skarpa skuggor, så det är mer sannolikt att du kan fånga detaljer i både högdagrar och skuggområden, vilket är viktigt för en utskrift med kraftigare färger. Det här är dessutom det bästa ljuset för att få naturliga hudtoner. Om du fotograferar inomhus är den bästa ljussättningen indirekt naturligt ljus från sidan, till exempel ett fönster som inte syns, istället för direkt ljus med hög kontrast som kan orsaka osmickrande skuggor och mycket mörka områden utan detaljer när de skrivs ut.

2. Använd bildstilar. Dessa är förinställningar i kameran som ger dig en annan kombination av skärpa, kontrast, mättnad och färgton för olika bildtyper. För bilder av människor kan du prova bildstilen Porträtt. Den minskar skärpan något och ökar ljusstyrkan en aning för en mjukare hud.

3. Komposition. Du kan få intressanta utskrifter till hemmet genom att vara kreativ med olika vinklar och bakgrunder, och det finns många tekniker för detta. Prova att fotografera nära marken för att få ett ovanligt perspektiv, eller använd naturliga inslag i motivet, som träd eller dörröppningar, för att rama in motivet. Ledande linjer som en stig, ett staket eller en överhängande gren kan leda tittarens blick genom bilden till intressanta detaljer. Aktivera 3 x 3-rutnätet på kameran för en användbar teknik som kallas tredjedelsregeln som hjälp för att komponera motivet.

I en bild tagen med en Canon EOS R100 lutar sig ett barn mot ett träd i en lutande vinkel mot en skogsbakgrund.

För ovanliga och karaktäristiska porträtt kan du fotografera från en låg eller hög vinkel, eller skapa en komposition med intressanta föremål i naturen, till exempel det här lutande trädet i skogen. Tagen med en Canon EOS R100 med ett Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 23 mm, 1/85 sek, f/5 och ISO 100.

I en bild tagen med en Canon EOS R100 är ett barn inramat i öppningen av en ihålig trädstam.

Använd naturliga inramningar som den här ihåliga trädstammen för spännande kompositioner. Specialmotivet Porträtt har skapat svag bakgrundsoskärpa, men den intressanta strukturen syns fortfarande. Tagen med en Canon EOS R100 med ett Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 29 mm, 1/160 sek, f/6,3 och ISO 640.

4. Komponera för ändamålet. Tänk på vad du ska använda bilden till när du komponerar den. Om du till exempel fotograferar en familj för att göra en kalender, fråga dig själv om kompositionen kommer att fungera med fyrkantig beskärning. Om du fotograferar för att göra ett gratulationskort lämnar du utrymme längst upp eller på sidan av bilden där du kan lägga till text.

5. Bakgrunder. Se bortom motiven och fundera över hur bakgrunden kompletterar dem. Se till att den inte avleder uppmärksamheten från dem, oavsett om det är på grund av distraherande detaljer eller färger som inte går ihop. Om det behövs kan du lägga till oskärpa, minska mättnaden, göra områden mörkare eller ljusare vid redigeringen för att dra uppmärksamheten mot motiven, men det är alltid lättast om du kan få det du behöver i kameran.

6. Tänk på färgerna. Om du har en viss plats i åtanke för en viss bild, till exempel en vägg där du vill hänga upp en stor fotoutskrift, bör du tänka på färgschemat i rummet. Är det fullt av kraftiga färgtoner och målade väggar? En bild med kompletterande färger och en stämning som liknar den i rummet kommer att passa in. Du kan även matcha varma och kalla färgtoner. Du kan naturligtvis justera färgerna när du redigerar bilden i en programvara som Canons kostnadsfria Digital Photo Professional. Att konvertera bilden till svartvitt kan också få den att passa in, ge familjeporträtt en tidlös känsla och minska intrycket av kaos i motiv där det händer mycket.

7. Kvalitet räknas. Ju bättre du tar bilden, desto bättre blir sannolikt utskriften. Använd därför alla funktioner som din kamera erbjuder för att få en fantastisk bild att utgå från. Är de viktiga delarna i bilden skarpa? Använd kamerans AF-följning för att låsa fokus på motivets ögon, det viktigaste att få skarpt i alla porträtt. Se till att bilden är så brusfri som möjligt, med ett fullständigt tonomfång från mörkaste till ljusaste. Det innebär att du behöver välja rätt exponeringsinställningar och lägsta möjliga ISO-tal. Om du inte kan använda en kort slutartid för att eliminera risken för oskärpa på grund av kameraskakningar kan du använda ett stativ eller stödja kameran mot ett stadigt föremål. De praktiska guidade menyerna och Creative Assist i EOS R100 hjälper dig att få bästa möjliga resultat här.

Ett fotoalbum ligger uppslaget på ett skrivbord i trä, med några lösa utskrifter och en Canon SELPHY-skrivare.

För Vicky har det blivit viktigare att bevara värdefulla minnen sedan hon och Ted förlorade sina föräldrar. ”Jag tycker att det är otroligt viktigt att ta bilder som minnen”, säger hon. ”Och att komma ihåg att ta bilder av alla familjemedlemmar, eftersom vi bara är här så länge vi är här.”

Oavsett om du planerar att inreda ditt hem med personliga bilder, skapa unika presenter till familj och vänner eller göra klippböcker och pysselaktiviteter som barnen kan roa sig med, tillför utskrivna bilder det där lilla extra.

Vicky, Ted, Audrey och Rex skapar fotoalbum som en aktivitet för hela familjen och det hjälper dem även att återuppleva minnena som de har skapat tillsammans. ”Barnen älskar att titta tillbaka på de där ögonblicken, så det är ganska trevligt om du kan göra det en stund åt gången”, förklarar Vicky. ”Om du skriver ut alla och sätter in dem i en bok blir det minnet av det året eller den årstiden.”

Skrivet av Lorna Dockerill och Alex Summersby

  1. Serietagning, max. cirka 6,5 b/s med elektronisk slutare i 1:a ridå med One-Shot AF. Hastigheten bibehålls för 97 JPEG (alla storlekar), mindre om du fotograferar i RAW, C-RAW, RAW + JPEG eller C-RAW + JPEG. Med Servo AF, max. cirka 3,5 bilder/sek
  2. Tack vare en särskild skyddsbeläggning håller foton i upp till 100 år när de förvaras i album. Baserat på accelererade tester, vid en temperatur på 23 °C och en luftfuktighet på 50 %.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar