Canon lens selector compatibility hero

Objektivkompatibilitet

Det finns tre olika typer av objektiv för Canons konsumentkameror med utbytbara objektiv: EF, EF-S- och EF-M. När du ska välja objektiv, se till att du väljer ett objektiv som fungerar tillsammans med din kamera.

Är det kompatibelt?

Det enklaste sättet att ta reda på vilka objektiv som kan användas är att titta på indikatorerna på objektivfattningen på kamerans framsida.

Canon 5DS compatibility

Lossa objektivet från kameran genom att trycka in objektivets frigöringsknapp och vrid objektivet moturs.

Om det finns en röd ring på objektivfattningen kan kameran använda EF-objektiv.

Om det finns en röd ring och en vit fyrkant kan den även använda EF-S-objektiv.

Canon 80D compatibility

Om det finns en vit ring kan den bara använda EF-M-objektiv.

Canon M3 compatibility

Vilka är de olika objektivtyperna?

EF

Det ursprungliga EOS-kamerasystemet lanserades 1987. Den centrala punkten var EF-objektivfattningen och möjligheten att för första gången ansluta objektiv på kamerahuset helt elektroniskt. Förutom den fysiska kopplingen mellan dessa två komponenter är all kommunikation elektronisk, något som möjliggör mycket noggrann dataöverföring i realtid. Canon var först med att bygga motorn som driver fokusen inuti varje OBJEKTIV, istället för än att använda en motor inuti KAMERAHUSET. Designen i den ursprungliga EF-fattningen är oförändrad, trots fortsatt utveckling och framtagning av fokussystem, bildstabiliseringstekniker, specialglas och vädertåliga skyddstätningar. Alla EF-objektiv är kompatibla med alla EOS-kameror som någonsin tillverkats, inklusive med den nya kameraserien EOS M förutsatt att en objektivadapter används.

EF 24-70 lens compatibility

EF-S

EF-S-objektiv är specifikt designade för EOS systemkameror som har en mer kompakt sensor – något som ger lätta, flexibla och verkligt portabla objektiv. Med EF-S drog Canons konstruktörer nytta av APS-C-sensorns storlek för att ta fram objektiv som inte bara är mindre och lättare, utan också ger fotograferna ett mycket större vidvinkelval. Alla som har en kamera med EF-S-fattning har tillgång till ett komplett utbud av lätta objektiv som sträcker sig från 16 mm till 400 mm (motsvarande 35 mm).

EF-S 18-135 lens compatibility

EF-M

Objektiv med EF-M-fattning introducerades med den ursprungliga EOS M-serien år 2012. De är ännu mer kompakta jämfört med EF- och EF-S-serien och är särskilt framtagna för att användas med EOS M-kameror. De har en räckvidd från ultravidvinkel till telefoto till makro och är så portabla att de kan tas med överallt. EF-M-objektiv är ett bra val för alla som har ett mer kreativt förhållningssätt till vardagsfotograferingen.

EF-M 15-45 lens compatibility
Canon browse by lens type

Bläddra per objektivtyp

SÖKNING