Objektivkompatibilitet

En kvinna som monterar ett RF-objektiv på en kamera med R-systemet.

Canons objektivfattningar

Det enklaste sättet att ta reda på vilka objektiv som kan användas är att titta på punkten för objektivfattning på EOS-kamerans framsida. Lossa objektivet från kameran genom att trycka in objektivets frigöringsknapp och vrid objektivet moturs. Canon-kameror har fyra fattningstyper.

 • En bild av kameran EOS R med närbild på den röda linjen längst upp i mitten på fattningen.

  RF och RF-S

  Om du ser en röd linje på objektivfattningen är kameran en systemkamera med R-systemet och kompatibel med RF- och RF-S-objektiv. EF-, EF-S-, TS-E- och MP-E-objektiv kan även användas med alla EF-EOS R-adaptrar.

 • En bild av kameran EOS 6D Mark II med närbild på den röda cirkeln längst upp i mitten på fattningen.

  EF

  Om du bara ser en röd cirkel på objektivfattningen är kameran en spegelreflexkamera i fullformat och kompatibel med EF-objektiv och specialobjektiven TS-E och MP-E.

 • En bild av kameran EOS 200D med närbild på den röda cirkeln längst upp i mitten på fattningen och en vit fyrkant längst upp till höger på fattningen.

  EF-S

  Om du ser en röd cirkel och en vit fyrkant på objektivfattningen är kameran en spegelreflexkamera av APS-C-typ och kompatibel med EF-S-, EF-, TS-E- och MP-E-objektiv.

 • En bild av kameran EOS M50 med närbild på den vita cirkeln längst upp till vänster på fattningen.

  EF-M

  Om du ser en vit cirkel på objektivfattningen är kameran en systemkamera av APS-C-typ i EOS M-serien och helt kompatibel med EF-M-objektiv. EF-, EF-S-, TS-E- och MP-E-objektiv kan även användas med en EF-EOS M-adapter.

 • Lista över Canons objektivkompatibilitet

  Det finns fem olika typer av objektiv för Canons konsumentkameror med utbytbara objektiv, bland dem finns RF, RF-S, EF, EF-S och EF-M. När du ska välja objektiv, se till att du väljer ett objektiv som fungerar tillsammans med din kamera.

  Objektiv/kamera

  EOS APS-C R-systemet

  EOS R-systemet i fullformat

  EOS-spegelreflexkamera av APS-C-typ

  EOS-spegelreflexkamera i fullformat

  EOS M-serien

  RF


  Helt kompatibelt1


  Helt kompatibelt


  Ej kompatibel


  Ej kompatibel


  Ej kompatibel

  RF-S


  Helt kompatibelt1


  Kompatibelt1 2


  Ej kompatibel


  Ej kompatibel


  Ej kompatibel

  EF, TS-E, MP-E


  Kompatibelt med EF-EOS R-adapter1


  Kompatibelt med EF-EOS R-adapter


  Helt kompatibelt1


  Helt kompatibelt


  Kompatibelt med EF-EOS M-adapter1

  EF-S


  Kompatibelt med EF-EOS R-adapter1


  Kompatibelt med EF-EOS R-adapter1 2


  Helt kompatibelt1


  Ej kompatibel


  Kompatibelt med EF-EOS M-adapter1

  EF-M


  Ej kompatibel


  Ej kompatibel


  Ej kompatibel


  Ej kompatibel


  Helt kompatibelt1

  1. Kombinationen av objektiv och kamera har en beskärningsfaktor på 1,6.
  2. Användning av särskilda APS-C-objektiv på EOS R-fullformatskameror kan medföra ytterligare begränsningar. Mer information finns i kamerans användarhandbok.

  Canons objektivadaptrar

  Canons objektivadaptrar ger fullständig kompatibilitet med Canon EF-, EF-S-, TS-E- och MP-E-objektiv, vilket ger ägare av kameror med Canon EOS R-systemet och från EOS M-serien fullständig integrering med sina befintliga objektiv.*

 • Objektivmonteringsadapter EF-EOS R visas från sidan.

  Mount Adapter EF-EOS R

  Med standardmonteringsadaptern EF-EOS R kan du använda EF-, EF-S-, TS-E- och MP-E-objektiv på kameror med EOS R-systemet.

 • Objektivmonteringsadapter EF-EOS R med kontrollring visas från sidan.

  Control Ring Mount Adapter EF-EOS R

  Adaptern med kontrollring EF-EOS R erbjuder samma konvertering av objektivfattning som standardadaptern EF-EOS R, men lägger dessutom till en objektivkontrollring.

 • Objektivmonteringsadapter EF-EOS R med drop-in-filter visas från sidan.

  Drop-In Filter Mount Adapter EF-EOS R

  Adaptern med drop-in-filter EF-EOS R tar funktionaliteten hos adaptern EF-EOS R och lägger till möjligheten att använda drop-in-filter.

 • Objektivmonteringsadapter EF-EOS M visas från sidan.

  Objektivadapter EF-EOS M

  Montera något av objektiven från Canons enorma utbud av EF-, EF-S-, TS-E- och MP-E-objektiv på EOS M-seriens kameror med den här lilla, lätta monteringsadaptern EF-M.

 • Vilka är de olika objektivtyperna?

  Utforska Canons omfattande utbud av utbytbara objektiv till EOS-spegelreflexkameror och -systemkameror.

  RF och RF-S

  RF-objektiv är skapade för kameror med R-systemet och ger högre kvalitet, högre hastighet och bättre drift tack vare enastående optisk teknik och design. EOS R-systemets unika 12-stiftsanslutning förbättrar radikalt kommunikationen mellan kamerans objektiv och kamerahus, vilket gör den snabbare än vad som tidigare var möjligt. RF-objektivfattningen är 54 mm bred med ett kort avstånd från fattningen till sensorn. Konstruktionen gör att objektivet kommer närmare sensorn, så att det går att skapa snabbare och ljusstarkare optik med högre kvalitet och oöverträffade prestanda. RF-objektiv har förbättrade filmfunktioner och detaljer som kontrollringen och ett kompaktare format.

  Objektivet RF100mm F2.8 L MACRO IS USM som står på träbordet med en fjäril ovanpå.

  EF, TS-E, MP-E

  Det ursprungliga EOS-kamerasystemet lanserades 1987. Kärnan var Canon EF-objektivfattningen och möjligheten att ansluta objektiv på kamerahuset på ett helt elektroniskt sätt för första gången. Förutom den fysiska kopplingen mellan dessa två komponenter är all kommunikation elektronisk, något som möjliggör mycket noggrann dataöverföring i realtid. Canon var först med att bygga motorn som driver fokusen inuti varje OBJEKTIV, istället för än att använda en motor inuti KAMERAHUSET. Designen i den ursprungliga EF-fattningen är oförändrad, trots fortsatt utveckling och framtagning av fokussystem, bildstabiliseringstekniker, specialglas och vädertåliga skyddstätningar. Specialobjektiven TS-E och MP-E har EF-fattning. Alla objektiv med EF-fattning är kompatibla med varje EOS-kamera som någonsin tillverkats, bland annat det nya EOS R-systemet och EOS M-serien när det används med lämplig objektivadapter.

  Canons objektiv EF 24-105mm f4L IS II USM placerat i snön med blå himmel i bakgrunden.

  EF-S

  EF-S-objektiv är specifikt designade för EOS systemkameror som har en mer kompakt sensor – något som ger lätta, flexibla och verkligt portabla objektiv. Med EF-S drog Canons konstruktörer nytta av APS-C-sensorns storlek för att ta fram objektiv som inte bara är mindre och lättare, utan också ger fotograferna ett mycket större vidvinkelval. Lätta EF-S-objektiv finns med en mängd olika brännvidder, från 10 till 250 mm (16 mm till 400 mm med hänsyn till 1,6 beskärningsfaktor).

  Någon som tar en makrobild med en Canon-kamera och objektivet EF-S 35MM F2.8 IS STM MACRO med ett Macro Lite-blixtaggregat.

  EF-M

  Objektiv med EF-M-fattning introducerades med den ursprungliga EOS M-serien år 2012. De är ännu mer kompakta jämfört med EF- och EF-S-serien och är särskilt framtagna för att användas med kameror i EOS M-serien. De har en räckvidd från ultravidvinkel till telefoto till makro och är så portabla att de kan tas med överallt. EF-M-objektiv är ett bra val för alla som har ett mer kreativt förhållningssätt till vardagsfotograferingen. Kompakta EF-M-objektiv finns med brännvidder från 11 till 200 mm (17,6 mm till 320 mm med hänsyn till 1,6 beskärningsfaktor).

  En hand som håller i objektivet EF-M 32MM F1.4 STM på gatan, där samma gata visas upp och ned i objektivet.

  Bläddra per objektivtyp

  Isolera elitidrottaren på långt håll. Få plats med landskap och stadsmiljöer i en vidvinkelbild. Upptäck en enorm detaljrikedom i makrofoton av naturen. Vi har ett objektivsortiment som tar alla typer av fotografering till nästa nivå och som väcker din historia till liv.
  SÖK NU
  RF-objektiv med svart bakgrund.