Redigera dina bilder för utskrift

Steg-för-steg-guide för att få bästa resultat när du skriver ut dina bilder.
En kvinna håller i en förpackning Canon-skrivarpapper i en hand och granskar några fotoutskrifter på ett bord framför henne, med en bärbar dator öppen bredvid dem. En Canon-skrivare syns på ett sidobord i bakgrunden.

Fotoutskrifter passar utmärkt som presenter och minnen. Du kan använda dina bilder för att skapa gratulationskort, kalendrar och inredningsdetaljer, skapa klippböcker eller anpassa dina tillhörigheter med etiketter av dina favoritbilder. Dessutom kan utskrifter bli minnen av resor, familjesammankomster eller milstolpar i din familjs liv.

Du kan välja bland en mängd olika appar för utskrift. Med Canons Easy-PhotoPrint Editor för kort och kalendrar kan du redigera, beskära, ändra bakgrund, lägga till text eller ramar och använda många andra kreativa verktyg som mallar, stämplar och symboler för att förbättra dina bilder och sedan skriva ut dem. Med appen Canon PRINT kan du dessutom enkelt att skapa en mängd olika utskriftsprojekt, vilket öppnar upp en värld av kreativa möjligheter.

Utöver att främja din kreativitet och lägga till personliga detaljer, vill du att utskrifterna får bästa möjliga kvalitet, med skarpa detaljer, ett brett tonomfång och verklighetstrogna färger. Här fokuserar vi på hur du optimerar dina bilder med Canons Digital Photo Professional (DPP), eller det redigeringsprogram du föredrar, för att få bästa möjliga resultat vid utskrift.

En bärbar dator är öppen på ett skrivbord, med Canon Easy-PhotoPrint-programvaran på skärmen, Canon-papper till vänster och en Canon-skrivare till höger.

Med Canons Easy-PhotoPrint Editor är det enkelt att lägga till text, ramar, mönster och andra kreativa inslag på dina bilder innan du skriver ut dem på kompatibla PIXMA- och MAXIFY-skrivare. Den har till och med ett automatiskt bildkorrigeringsverktyg med ett klick som är utformat för att optimera bilder för utskrift.

En man håller i en utskriven bild av Canal Grande i Venedig, med en Canon-skrivare på ett skrivbord i bakgrunden.

Välj en papperstyp som gör dina bilder av familjeresor till speciella platser rättvisa och skapa ett värdefullt minne.

Välja en skrivare

Vilken skrivare ska du använda? Om du behöver köpa en kan du läsa våra guider till de bästa Canon-skrivarna för fotoutskrift och skrivare för varje situation. För närvarande antar vi att du använder en bra bläckstråleskrivare för allmän användning.

Något som är viktigt att tänka på är att du kan förvänta dig att få mer verklighetstrogna färger med en skrivare som har fler än de fyra grundläggande färgerna. Canon PIXMA TS8750-serien har till exempel sex separata bläckpatroner, däribland fem färgbaserade bläck för överlägsen fotokvalitet, med förbättrad färgrymd och tonomfång. För att verkligen göra intryck använder Canon PIXMA PRO-200 åtta färgbaserade bläckpatroner, vilket ger professionella A3+-utskrifter i stort format till ett relativt överkomligt pris.

Välja papper

Oavsett vilken skrivare du använder bör du välja en lämplig papperstyp som passar bildens karaktär och typen av utskrift du vill ha. I allmänhet har glättat fotopapper som Canons GP-501 Glossy Photo Paper stöd för ett bredare tonomfång än matt papper, vilket gör det till ett bra val för bilder med kraftigare färger av fotolabbskvalitet. Matt papper som Canons MP-101 Matte Photo Paper är perfekt för mer stämningsfulla bilder med låg kontrast, särskilt i svartvitt. Mjukt papper, kanvas och konstpapper finns med olika strukturer och ytbehandlingar, och kan vara perfekta för en minnesvärd present eller unik dekoration.

Det viktigaste att tänka på är att olika utskriftsmaterial har olika egenskaper för bläckabsorption och reflektionsförmåga, därför är det avgörande att använda rätt inställningar när du skriver ut. För bästa resultat bör du dessutom tänka på vad du ska använda bilden till och optimera den för det medium du skriver ut på.

En användare håller upp en fotoutskrift bredvid en bärbar dator som visar bilder från samma tillfälle. Fler fotoutskrifter ligger på skrivbordet på vardera sida om den bärbara datorn.

De senaste bärbara datorerna har en tendens att återge färger med för kall (för blå) ton och har ett kontrastförhållande på upp till en miljon till ett – tusen gånger mer än en fotoutskrift. Om du vill ha en bättre matchning mellan det du ser på skärmen och det du skriver ut minskar du skärmens ljusstyrka och kalibrerar färgerna. Som utgångspunkt justerar du det vita som visas på skärmen så att det matchar det vita papperet du använder.

Färghantering

Innan du börjar redigera bilder är det en bra idé att kalibrera skärmen om det går. Det gör att utskrifterna stämmer bättre överens med det du ser på skärmen, så att du slipper ödsla tid på att prova dig fram. Det effektivaste sättet att göra detta på är att använda en kalibreringssats, men om det är en för stor investering för en enstaka fotoutskrift kan du prova följande lösningar.

För det första är det väldigt vanligt att utskrifterna ser för mörka ut, bara för att skärmen visar fler detaljer i skuggområden än vad som kan skrivas ut. Moderna skärmar har stöd för ett mycket större ljusomfång än vad utskrifter har, vanligtvis med ett kontrastförhållande på minst 1 000:1 och ofta mycket mer. I jämförelse kan det bästa glättade fotopappret uppnå ett kontrastförhållande på 200:1 mellan den mörkaste svärtan och det ljusaste vita området, medan ett matt papper kanske bara är 100:1. Om du vill ha en mer exakt visning på skärmen av vad du får när du skriver ut kan du helt enkelt sänka skärmens ljusstyrka.

För det andra tenderar moderna LCD-skärmar att vara för blå, särskilt när de är nya (färgerna blir ofta varmare, gulare, ju äldre skärmen blir). För att åtgärda detta i Windows går du till Inställningar > Bildskärm > Kalibrera skärmfärg. På en Mac går du till menyn Hjälp och söker efter Display Calibrator Assistant (Bildskärmskalibreringsassistent). Skärmar har normalt en standardvitpunkt (färgtemperatur) på D65 eller 6 500 K. Prova att ändra detta till D50 eller 5 000 K. Du kan även ställa in vitpunkten så att det vita på skärmen matchar det vita på det papper som du skriver ut på, under de ljusförhållanden som det ska visas i. Se till att skärmens ljusstyrka inte lurar ögat.

Kontrollera slutligen färginställningarna. I DPP går du till Verktyg > Preferenser och klicka på Färghantering. Oroa dig inte för det första alternativet, Arbetsrymd. Professionella fotografer fotograferar ibland i Adobe RGB, en bredare färgrymd, men om dina bilder är sRGB finns det ingen praktisk fördel med att ändra dem. I popup-fönstret Utskriftsprofil väljer du den skrivare som du vill använda. DPP tillämpar färghantering med ICC-profiler för skrivare som har stöd för dessa. Profilerna innehåller information om enheternas exakta färgfunktioner och ger bättre färgåtergivning.

Bredvid detta, för Återgivningsalternativ, väljer du Relativ kolorimetri. Den här inställningen innebär att om en bild innehåller några färger som ligger utanför skrivarens färgomfång eller färgintervall, konverteras de till närmaste utskrivbara färger, men resten av bilden ändras inte. Om du väljer Perceptuell justeras alla färger i bilden så att förhållandet mellan dem bevaras och mättnaden minskar ofta i färgbilder och de blir mer dämpade. Färger ändras i allmänhet mindre om du använder Relativ kolorimetri.

En skärmbild av Canons DPP-programvara som visar hur ljusstyrkan förbättras i en bild av ett nygift par som håller om varandra.

Med Canons programvara Digital Photo Professional (DPP) får du mer omfattande alternativ än med smartphoneappar, vilket gör att du till exempel kan justera specifika färger med skjutreglagen Nyans, Mättnad och Ljusstyrka för varje färgomfång.

Grunderna inom redigering

Om du kan börja med en RAW-fil som innehåller alla färg- och tondata som registreras av sensorn får du mer utrymme för redigering. Om du inte har fotograferat i RAW kan du fortfarande använda DPP för att förbättra bilden för utskrift (även om vissa verktyg och alternativ inte är tillgängliga). Om du börjar med en TIFF- eller JPEG-fil är det bäst att arbeta med en kopia av bilden för att bevara originalet.

Med RAW-filer är ett bra första steg att korrigera eventuella optiska aberrationer med Digital objektivoptimering (om du har använt en kamera som stöds med ett objektiv som stöds) i DPP eller verktygen i panelen Objektivkorrigering för att korrigera fel som vinjettering och förvrängningar. Flera objektivkorrigeringar har tillämpats på JPEG-filer i kameran.

DPP 4.17 har Neural Network Image Processing (prenumeration krävs) som använder AI med maskininlärning för att intelligent analysera de olika områdena i varje bild och tillämpa selektiva förbättringar baserat på bildinnehållet. Det kan förfina detaljområden, tillämpa brusreducering med högre prestanda i mindre detaljerade områden och korrigera fel och förvrängningar som orsakas av objektivdefekter. Om du ofta skriver ut bilder eller om du vill skriva ut bilder från viktiga, enstaka tillfällen, till exempel ett bröllop, är det värt att överväga en prenumeration.

En skärmbild av Canon DPP-programvaran som visar en bild av en brud som gör sig i ordning. Underexponerade områden är markerade i blått, överexponerade områden i rött.

DPP har en mycket användbar varningsskärm för högdagrar och skuggor, vilket kan varna dig för områden som riskerar att klippas (förlora tondetaljer). Ett rött överlägg visar högdagerområden som kan skrivas ut helvita och ett blått överlägg visar skuggområden som riskerar att skrivas ut utan urskiljbara detaljer. Den här skärmen kan hjälpa dig att göra lämpliga justeringar av ljusstyrka och toner.

Beskär och förfina kompositionen

Fundera sedan på bildens komposition. Om du planerar att skriva ut med ett annat bildförhållande än originalbildens, till exempel i fyrkantigt stående 1 x 1-format eller ett brett liggande 16 x 9-format, beskär du för att säkerställa att inramningen blir som du vill och att inga viktiga bildelement beskärs. Du kan även beskära för att skapa en kreativ effekt, ta bort oönskade eller distraherande områden i bilden eller fokusera på ett visst element. Du kan rotera bilden för att göra den mer intressant eller jämna ut en lutande horisont.

Kompositionsprinciper som tredjedelsregeln kan hjälpa dig att skapa effektiv inramning som leder ögat. Du kan skapa extra effekt genom att beskära nära i ett porträtt, men det är oftast bäst att undvika att placera motivet mitt i bilden – asymmetriska kompositioner ser mer dynamiska ut.

Undvik att beskära ett mycket litet område i en bild då det kanske inte innehåller tillräckligt många detaljer för att utskriften ska bli bra. Med det sagt har Canon infört ett banbrytande Neural Network Upscaling Tool (prenumeration krävs),1 som kan fördubbla upplösningen i en bild med mycket mer fotorealistiska resultat än vid konventionell uppskalning. Det här verktyget, som drivs av Canons deep-learning-teknik för bildbehandling, kan vara idealiskt om en bild har beskurits kraftigt eller helt enkelt inte har tillräckligt många pixlar för att skrivas ut i stort format.

I stället för att beskära en distraherande detaljerad bakgrund kanske du kan göra den oskarp? Härifrån kan du tillämpa fler kreativa redigeringar, kanske korrigera färgtoner med DPP:s funktion Justering av vitbalans, retuschera fläckar eller oönskade detaljer, eller använda filter och Bildstilar för snabb och enkel anpassning. Du kan till exempel få en bild att se ut som om den tagits med en gammal engångskamera eller tillämpa en sepiaeffekt för att skapa en vintagekänsla.

En skärmbild av Canon DPP-programvaran som visar histogrammet och andra alternativ i verktygspanelen Gammajustering.

Om bilden ser för mörk eller för ljus ut i verktygspanelen Gammajustering i DPP kan du prova att klicka på Auto-knappen (A) ovanför histogrammet för en snabb justering. Kontrollera att histogrammet sträcker sig hela vägen från vänster till höger och avtar i varje ände. Om det slutar före någon av ändarna (som i det här exemplet) drar du markörerna under det (B) inåt tills de precis når kanten av diagrammet. Det gör de mörkaste skuggorna helsvarta och de ljusaste högdagrarna helvita. Det här intervallet från mörkt till ljust gör bilden fylligare och intensivare som utskrift, särskilt på glättat fotopapper.

En skärmbild av Canon DPP-programvaran som visar kontrollerna i den avancerade verktygspanelen, bland annat kontrast, färgmättnad och skärpa.

Den avancerade verktygspanelen i DPP innehåller kontroller för att justera ton, färg och skärpa. I DPP går det inte att maskera områden och tillämpa skärpa lokalt, som i vissa redigeringsprogram som Adobe Photoshop.2 Däremot har DPP alternativet Oskarp mask (tillgängligt för RAW-filer) där du kan ställa in Finhetsgrad på ett lågt värde och öka Tröskel för att begränsa skärpan till vissa kanter och undvika att huden och andra relativt odetaljerade områden i bilden blir grovkorniga.

Justera toner och dynamiskt omfång

Om bilden är mörk eller kontrasten är låg kan du använda Auto ljuskorrigering i DPP för att automatiskt korrigera ljusstyrka och kontrast. Öppna DPP:s verktygspanel Gammajustering för mer kontroll. Här visar DPP, precis som kameran, ett histogram – en grafisk representation av bildens toner, från mörkaste till ljusaste. Om diagrammet är avskuret i någon ände innebär det att bilden har klippts och tondetaljer försvinner i de ljusaste högdagrarna eller mörkaste skuggorna.

Börja med att klicka på Auto (ovanför histogrammet) som automatiskt justerar vitpunkten, svartpunkten och mittpunkten samt återställer Auto ljuskorrigering och kontrasten. Du kan sedan manuellt justera ljusstyrka, vitbalans och andra inställningar.

Många gillar att förstärka mättnaden och kontrasten för att ge bilderna mer kraft – prova DPP:s verktygspanel Avancerat för det. Du kan även ändra den övergripande exponeringen med skjutreglaget Justering av ljusstyrka. Ibland är det en bra idé att göra hela bilden ljusare om du skriver ut på matta papper som kan se mindre vita ut, men överdriv inte – sluta när vita områden ser vita ut i stället för grå. Om bilden börjar se onaturlig ut minskar du justeringen av skuggor och högdagrar med skjutreglagen.

Om det behövs kan du använda DPP:s verktygspanel Partiell justering för att finjustera ljusstyrka, kontrast, färgton och mättnad för specifika delar av bilden.

En skärmbild av detaljfönstret i Canons DPP-programvara som visar en detalj i en bild av en flodkant i skymningen med uppenbart bildbrus i molnen.

Bilder som tas i svagt ljus kan få bildbrus, särskilt i skuggområden, och att tillämpa för mycket skärpa kan göra sådant brus ännu värre, som detaljfönstret i DPP:s högra panel visar i närbild.

En skärmbild av Canons DPP-programvara som visar samma bild av en flodkant i skymningen med kraftigt minskat bildbrus.

DPP har mycket effektiva verktyg för brusreducering som kan rikta in sig på både luminansbrus (kornighet) och krominansbrus (färgfläckar). Jämför detaljerna i närbild här med originalet.

Tillämpa skärpa för utskrift

Skärpan ska alltid justeras sist. Du får bäst resultat om bilden är så ren som möjligt från början, så hantera eventuellt bildbrus först (och undvik att öppna och spara JPEG-filer flera gånger eftersom bildkvaliteten försämras varje gång). Du kan visa bilden med 100 % förstoring vid tillämpning av skärpa eller brusreducering, så att du ser effekterna tydligt.

Alla bilder gynnas av att tillämpa viss skärpa eftersom utskriften ger bilderna ett mjukare utseende, men det varierar beroende på papperstyp. Ju mer bläcket absorberas och avleds, desto större blir den mjukgörande effekten. Det innebär att det krävs mer skärpa när du skriver ut på kanvas än vid halvglättat eller glansigt papper, och ännu mindre om du skriver ut på glättat fotopapper.

Verktyget Skärpa i DPP förbättrar kontrasten längs bildens kanter för att skapa ett intryck av ökad skärpa, men Oskarp mask ger större kontroll eftersom den har separata kontroller för Styrka, Finhetsgrad och Tröskel. Till skillnad från motsvarande programvara, till exempel Photoshop, kan verktyget Oskarp mask i DPP endast användas med RAW-filer.

Oavsett vilket verktyg du använder bör du öka skärpan selektivt. Undvik att öka skärpan där du vill ha mjuka övergångar, jämna hudtoner eller oskarpa bakgrunder. Om du ökar skärpan i områden med platt färg kan det orsaka oönskat bildbrus. Med verktyget Neural Network Image Processing Tool i DPP 4.17 kan skärpa tillämpas automatiskt i små detaljer och strukturer för bästa effekt, medan områden med relativt få detaljer får mjuka övergångar och inget bildbrus.

Inställningar för optimal utskrift

Redo att skriva ut? I stället för att bara trycka på Skriv ut kan du gå till Arkiv > Skriv ut med detaljerade inställningar. Låt upplösningen vara 350 dpi, standardinställningen för utskrift i DPP. För bästa resultat ska du alltid ställa in Utskriftskvalitet på Hög. Om du använder rätt inställningar i Preferenser (enligt ovan) bör färgmatchningen stämma, men det är viktigt att du väljer det papper du använder i listrutan Papperstyp. Om du väljer fel inställningar här kan allt ditt hårda arbete ha varit förgäves.

Följ den här guiden för att få ut mesta möjliga av dina bilder varje gång och producera utskrifter som du gärna visar upp eller delar. Kolla även in en proffsfotografs bästa tips för att visa upp familjebilder.


Skrivet av Alex Summersby

  1. Neural Network Upscaling Tool stöds endast för Windows. Prenumeration krävs (en månads kostnadsfri provperiod är tillgänglig). Om du prenumererar på Neural Network Processing Tool behöver du inte ytterligare en prenumeration på Neural Network Upscaling Tool.
  2. Adobe och Photoshop är antingen registrerade varumärken eller varumärken som tillhör Adobe i USA eller andra länder.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Fotografera för utskrift

De sju bästa tipsen för att fånga minnen som ska skrivas ut.

Så redigerar du speciella bilder

Förbättra dina bilder från speciella tillfällen med de här enkla tipsen för bildredigering.

Skapa ett eget bröllopsalbum

Det kan vara mycket givande att skapa ett eget bröllopsalbum. Ta reda på hur du gör med våra experttips.

Redigera RAW-bilder med DPP

Upptäck hur du redigerar, förfinar och förbättrar dina RAW-bilder med hjälp av Canons DPP-programvara.