KREATIV UTSKRIFT

Anpassa, skriv ut, organisera – skapa en egen fotokalender

Samla dina bästa minnen från det gångna året och skriv ut en personlig kalender för hemmet eller skicka den som present till någon du tycker om.
En kvinna håller i en utskriven kalendersida när den kommer ut från en Canon PIXMA-skrivare.

När nätterna blir längre och vi tillbringar mer tid inomhus är det ett perfekt tillfälle att titta tillbaka på året i bilder och samtidigt förbereda sig för de 12 månaderna som kommer. Finns det något bättre sätt att bli organiserad än med en personlig kalender som innehåller bilder av alla dina favoritögonblick med familjen?

En hemmagjord kalender som skrivs ut från din Canon PIXMA-skrivare är en fantastisk möjlighet att återupptäcka familjeögonblick som fångats med din telefon eller kamera och hitta de perfekta bilderna som återspeglar varje månad. Eller också kan du välja bilder från platser du har besökt, som matchar månadens stämning.

Fotografen, influencern och den nyblivna mamman Rafaella Ponce, som bor i sydvästra Storbritannien, har 19 600 följare på Instagram, där hon delar med sig av sitt liv med sin man och sitt barn och annat kreativt innehåll. Hon driver även en marknadsföringsapp för influencers, som hjälper varumärken och influencers att interagera med varandra.

Här använder hon sin passion för att skapa och visar hur det kan vara roligt och enkelt att skapa en egen kalender fylld med vackra minnen från det gångna året – allt du behöver är en skrivare och lite kreativitet.

1. Kom igång med ditt kreativa kalenderprojekt

En kvinna fyller på papper i en skrivare som står på ett skrivbord intill en förpackning med Canon-papper och en bärbar dator.

Rafaella tycker verkligen om att vara kreativ och letar alltid efter inspiration. ”Jag älskar allt som innebär pyssel”, säger hon. ”Scrapbooking är min grej. Det var ett tag sedan eftersom jag har fått barn, men jag älskar det.”

Det krävs minimalt med utrustning för att skapa en kalender, så det är den perfekta aktiviteten för en avkopplande pysseleftermiddag hemma. Utöver en Canon PIXMA-skrivare, till exempel den trådlösa Canon PIXMA TS7450-serien som Rafaella använde, behöver du fotopapper som är tillräckligt tjockt för att kunna fästas eller hängas upp.

Canons matta fotopapper MP-101 passar perfekt för papperspyssel och ger högkvalitativa, levande fotografier med matt yta. Glättat papper, som Canon Plus Glossy II PP-201, fungerar också bra och ger ljusstarka färger och den perfekta ytan för digitala fotografier. Det går att skriva på båda papperstyperna, så att du kan ringa in datum eller skriva ned saker som du vill komma ihåg. Rafaella valde att använda Plus Glossy-papper för att ge kalendern en vacker högklassig glans.

2. Välj bilder

En kvinna håller i en kalendersida för oktober månad, som visar en gravid kvinna som håller i en pumpa bredvid sin mage.

Det borde inte vara svårt att hitta inspiration för varje månad. Börja med bilder av nära och kära som du kan använda för månaderna då de fyller år och ett julporträtt av familjen i december och arbeta därifrån.

Oavsett om du använder ett porträtt med levande ljus som tagits på ett barns födelsedagskalas, en bild av en glad sommarsemester, en actionbild av familjens hund som springer genom höstlöven eller ett lokalt favoritlandskap som är täckt av snö, är huvudsaken med det här hantverksprojektet att göra din kalender personlig med årstidsbetonade bilder av dina mest värdefulla stunder.

”Jag var gravid vid den här tiden förra året och jag hade en fotografering med min lilla gravidmage och en pumpa”, förklarar Rafaella. ”Det var fint att skriva ut den bilden till oktober månad eftersom den påminner mig om det ögonblicket och hur fort tiden går – min bebis är nu nästan ett år gammal.

”För mig handlar det om de minnen som du kan skapa med dina bilder. Så för varje månad väljer jag en bild som återupplivar de minnen jag hade under den tiden.

”Om du går in på min Instagram ser du att jag verkligen gillar att använda naturligt ljus och att jag inte gillar för mycket saker i bilden”, säger hon. ”Jag anser att ju mindre desto bättre. Välj dina bilder noggrant, få med mycket naturligt ljus och bakgrunder utan störningsmoment.”

3. Förbered dina bilder för utskrift

En kvinna sitter i en soffa med en bebis och använder appen Canon Easy-PhotoPrint Editor på sin telefon för att redigera en fotokalender.

”Du kan experimentera med appen Canon Easy-PhotoPrint Editor antingen på datorn eller på telefonen”, säger Rafaella, som använde appen med sin kalendermall.

Det är viktigt att förbereda bilderna innan du skriver ut dem. Många bildredigeringsprogram ger dig möjlighet att välja filtyp och kvalitet för bilderna vid export, och Rafaella rekommenderar att du exporterar med så hög kvalitet som möjligt. ”Om du gör det får bilden bättre kvalitet när du skriver ut den”, säger hon.

Om du exporterar dina bilder som JPEG-filer väljer du högsta möjliga kvalitet. Du kan även exportera dem som PNG-filer, eftersom dessa filtyper förlorar mindre kvalitet när de komprimeras, vilket ofta leder till bättre bilder. Om du tar bilder i RAW-format ger det högsta möjliga kvalitet och största möjliga flexibilitet vid efterbehandlingen, när du använder bildredigeringsprogram som Canons Digital Photo Professional (DPP).

Kom ihåg att bilder kan se annorlunda ut när de skrivs ut än på skärmen, så gör några testutskrifter för att få en uppfattning om hur de slutliga kalenderbilderna kommer att se ut.

Rafaella använde appen Canon Easy-PhotoPrint Editor, som har ett urval av kalendermallar. Du kan importera dina bilder direkt till mallarna eller använda dem som inspiration för dina egna designer.

4. Använd fantasin med din mall

En kvinna sitter vid sin bärbara dator och justerar familjefoton i en fotokalender med Canon Easy-PhotoPrint Editor.

Med appen Canon Easy-PhotoPrint Editor kan du lägga till ytterligare text, stämplar och ramar i kalendern eller använda kreativa filter på dina bilder. Utöver mallarna i appen finns det en mängd kalenderalternativ i Creative Park, från adventskalendrar och nedräkningar till födelsedagar till 3D-kalendrar och kalenderetiketter.

Beroende på dina pysselfärdigheter kan du försöka skapa din egen kalendermall från grunden, men Rafaella valde den klassiska månadsmallen från appen Canon Easy-PhotoPrint Editor, som ger dig möjlighet att lägga till en bild på varje månads sida. Välj rätt pappersstorlek för skrivaren, importera dina bilder och experimentera med kreativa filter, stämplar och ramar för att skapa en egen stil. Du kan till och med ändra teckensnitt och färg på texten så att kalendern verkligen blir din egen.

Det finns även en mängd olika kalenderalternativ i den kostnadsfria appen Creative Park, Canons samling av kostnadsfritt material för pappershantverk. Välj bara en kalendermall, välj den storlek du vill skriva ut i och hämta filen. Plocka fram en sax, lim, en blyertspenna, en kulspetspenna, tandpetare och pincett och förbered dig på att klippa, vika, limma och sätta ihop kalendern.

5. Skriv ut och häng upp

En kvinna ler medan hon håller i sin nyligen utskrivna kalendersida.

Du kan ansluta direkt till skrivaren i Canon PIXMA TS7450-serien från en dator eller en smartphone. Skrivarens bläckpatroner är dessutom enkla att installera och byta.

En kvinna håller i en bebis i ett kök. En fotokalender hänger på skåpet bakom henne.

Köket är ofta navet i hemmet, så du kan visa upp din personliga kalender på ett väggmonterat skåp för att se till att du aldrig glömmer viktiga händelser.

När allt är klart är det dags att börja skriva ut. Den prisvärda och lättanvända skrivaren i Canon PIXMA TS7450-serien har en mängd olika alternativ, vilket gör den idealisk för både arbete och nöje. Du kan snabbt kopiera och scanna flera ark i arbetssyfte och även använda den som en kreativ följeslagare vid aktiviteter med barnen. Canons breda utbud av kreativa material omfattar magnetiskt fotopapper, så att du till och med kan fästa din utskrivna kalender direkt på kylskåpet.

6. Ge bort dina skapelser

En kvinna bär på en bebis och hänger upp en inramad fotokalender på väggen, bredvid ett antal andra inramade foton och bilder.

En personlig kalender fylld med speciella minnen är en utmärkt födelsedagspresent till mor- och farföräldrar eller nära vänner.

När en personlig kalender är fylld med glada, gemensamma minnen kan det vara en genomtänkt present till vänner eller familjemedlemmar. Utöver sin egen kalender skapade Rafaella även en inramad kalenderutskrift med en bild från hennes systers bröllop.

”Min syster gifte sig i augusti och min dotter bar på ringarna, så vi har en bild av oss med min syster och svåger”, säger hon. ”Jag använde några av appens bakgrundsdesigner och det blev verkligen fint. Jag ska skicka den till min syster och hon kommer att älska den.

”För mig handlar det om de minnen som du kan fånga i dina bilder. Allt är digitalt idag, men jag tror att vi missar något med att inte kunna röra vid sakerna. Det är definitivt en present som jag skulle vilja få. Den gör minnena konkreta.”Skrivet av Lorna Dockerill

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • Ett antal bröllopsutskrifter ligger framför en öppen bärbar dator och bakom dem tittar en kvinna på en bild som precis har matats ut ur skrivaren.

  SKRIV UT

  Redigera dina bilder för utskrift

  Få ut mer av dina bilder som utskrifter med vår steg-för-steg-guide till redigering för utskrift och de bästa utskriftsinställningarna att använda.

 • En bild ovanifrån av en öppen dagbok med punktlistor tillsammans med rammallar från Creative Park och en Canon PIXMA-skrivare.

  KREATIV UTSKRIFT

  Skriv ut listor, planer och mål

  Låt kreativiteten flöda med en Canon PIXMA-skrivare och håll ordning och reda året runt.

 • Utskrivna Canon PosterArtist-designer på ett skrivbord framför en Canon MAXIFY-skrivare.

  UTSKRIFTER

  Canon PosterArtist

  Skapa snabbt, enkelt och kostnadsfritt professionella affischdesigner.

 • Skapa en personlig present

  UTSKRIFTSTIPS

  Skapa en personlig present

  Canon Photo Cube hjälper dig att skapa en present full av glada minnen.