STADSFOTOGRAFERING

De bästa tipsen för stadsfotografering

Skapa fantastiska stadslandskap och stadsmotiv – här är alla råd, tips, tekniker och inspiration du behöver.
En bild ovanifrån av en stad på natten, många upplysta byggnader under en mörkblå himmel med rosa strimmor.

Städer är energifyllda och magiska platser. Städernas människor, byggnader, vattendrag och omväxlingsrika gator ger oändliga möjligheter till fotografering. Så varför inte plocka fram kameran och gå ut och upptäck en stad nära dig? Vi har sammanställt de fem bästa tipsen som hjälper dig att ta bilder du kommer att känna dig stolt över. Läs vidare och lär dig hur du kan förbättra din komposition, hantera skymningen och berätta din story om staden.

1. Utrustning för stadsfotografering

En person som håller Canon EOS M50 nära marken för att fotografera en stad på natten.

Om du provar stadsfotografering på natten kan den elektroniska sökaren på en kompakta systemkamera vara ovärderlig – den visar exakt hur bilden exponeras och uppdateras när du gör justeringar. På en spegelreflexkamera kan den bakre skärmen hjälpa dig att bedöma exponeringsinställningarna och ge en ljusare bild av motivet.

En Canon EOS M6 Mark II på en trottoar som fotograferar en stad på natten.

Precis före soluppgången eller efter solnedgången är skymningsljusets ”blå timme” ett utmärkt tillfälle att fotografera stadslandskap. Ljusets kvalitet tenderar att vara surrealistisk och gator är ofta mindre trafikerade. Med de flesta objektiv kan du ställa in en bländare på omkring f/11 till f/16 för att förvandla starka ljuspunkter till stjärnfall.

Även om alla Canon-kameror kan användas för stadsfotografering ger kameror med utbytbart objektiv den största mångsidigheten. Dessutom är mindre ofta bättre, eftersom ett diskret tillvägagångssätt kan hjälpa till att ta spontana bilder av livet och människorna i staden. Canons kompakta systemkameror i EOS M-serien, som EOS M50 Mark II, är särskilt kompakta och diskreta.

Många fotografer föredrar objektiv med en fast brännvidd på 35 mm för deras kompakta och lätta format och med ett synfält som, fastän det har tillräcklig vidvinkel för att få plats med mycket i bilden, har relativt lite cylinderförvrängning jämfört med ultravidvinkelobjektiv. Det lilla pannkaksobjektivet Canon EF-M 22mm f/2 STM är helt perfekt, med en ”effektiv” brännvidd på 35,2 m till fullformat sett. Canon EF-M 32mm f/1.4 STM ger ett mer standardperspektiv och dess ljusstarka bländare är perfekt för att isolera objekt mot en oskarp bakgrund. Om du är ute efter mångsidighet är Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM ett vidvinkelobjektiv med inbyggda makrofunktioner. Det handlar dock inte bara om objektiv med fast brännvidd – det kompakta Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM har också stor mångsidighet som ett zoomobjektiv med vidvinkel.

För de som använder en spegelreflexkamera har den lätta Canon EOS 250D en vinklingsbar skärm som passar perfekt för att fånga ovanliga och spännande perspektiv. Det har även de flesta andra aktuella Canon-kamerorna, bland annat den mer avancerade men relativt kompakta Canon EOS 850D, som passar bättre för entusiastfotografer. Bland objektiven som är perfekta för stadsfotografering för spegelreflexkameror i APS-C-format finns det supertunna pannkaksobjektivet Canon EF-S 24mm f/2.8 STM och det lilla zoomobjektivet Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM med ultravidvinkel – båda är perfekta för att rymma även de största byggnaderna i bilden.

Om du vill avancera till en spegelreflexkamera i fullformat, till exempel Canon EOS 6D Mark II, är Canon EF 35mm f/2 IS USM ett utmärkt val för att fotografera stadslandskap utan stativ på natten. Dess optiska stabilisering i fyra steg och ljusstarka bländare på f/2 släpper in ljus när det behövs som mest. För de som fotograferar med kompakta systemkameror är Canon EOS RP i fullformat och Canon RF 35mm F1.8 IS Macro STM en kraftfull och kompakt utrustning. Det imponerande ultravidvinkelobjektivet Canon RF 16mm F2.8 STM är ett mångsidigt alternativ för stadsfotografering som gör att du kan fånga både vidsträckta stadsmiljöer och ta närbilder av arkitektoniska detaljer, tack vare dess största förstoringsnivå på 0,26x.

2. Stadsinspiration

Ett vägnät på kvällen med bilstrålkastare som skapar tydligt definierade ljusspår.

Långa exponeringar är perfekta för att omvandla kvällstrafik till ljusspår och förvandla vanliga motiv till fascinerande kreativa bilder. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objektiv inställt på 61 sek, f/16 och ISO 400. © Lorenz Holder

Alla städer är historiska och kulturella smältdeglar som innehåller tusentals olika historier. När du utforskar en stad kan du fundera på vilka av dess historier som intresserar dig mest och sedan gräva lite djupare i just dem. Ignorera välkända sevärdheter och försök hitta ett unikt berättelsefokus som bjuder in betraktaren i ditt fotos värld.

Rörelsen av människor, varor och transporter är vad som utgör det pulserande hjärtat i de flesta städer. Om du vill fånga staden i rörelse kan du prova med att utforska den till fots tills du kommer till en stressig trafikkorsning, där kan du stanna till och ta några bilder från en intressant utsiktsplats.

Många städer får nytt liv när mörkret faller. Försök att fotografera stadsmotiv på natten på platser som är ordentligt upplysta – exempelvis Prags julmarknad eller Londons West End. Fotografering av ljusspår kan också vara givande. Varför inte leta upp en utsiktspunkt högt upp, till exempel en bro eller en takterrass, och fånga gatan nedanför?

Några av de mest slående stadsbilderna visar kontraster – mellan det gamla och det nya, mellan lugn och kaos eller mellan stadens kosmopolitiska gemenskaper. Försök att fånga din egen tolkning av detta tema – du kan till exempel upptäcka någon som mediterar i en hektisk park i Shanghai, fota en historisk byggnad i London som skuggas av en ny skyskrapa eller stressen i New Yorks hipsterkvarter.

Det är de små detaljerna som ger en stad dess identitet. Ofta dolda i vardagen kan dessa fascinerade egenskaper leda till slående foton. Tänk på Londons utsmyckade viktorianska gatlampor, skyltarna på Art Nouveau-stationerna i Paris tunnelbana eller mönstren i Lissabons distinkta trottoarkakelplattor. Håll utkik efter små och unika detaljer nästa gång du besöker en stad och fundera ut intressanta sätt att fotografera dem på.

3. De bästa kameralägena

En person som går genom en pöl i högklackade stövlar på natten, med orange och blått ljus som reflekteras på den blöta trottoaren.

Försök att undvika de vanliga turistbilderna – det lönar sig att vara kreativ och leta efter ovanliga perspektiv som väcker intresse. Prova att fotografera från ett riktigt lågt perspektiv eller högt uppifrån, så att du kan fotografera över väggar och andra hinder, eller över en folksamling. De vinklingsbara skärmarna på många Canon-kameror är perfekta för att ta sådana bilder. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 28-70mm F2L USM-objektiv inställt på 70 mm, 1/60 sek, f/2,8 och ISO 1000. © Lorenz Holder

En närbild av sidan av en byggnad, ett nummer på en metalldörr upplyst från vägglampan ovanför.

Försök inte alltid att se helheten. Detaljbilder kan berätta en annan men mycket effektiv story. Tagen med en Canon EOS 5D Mark IV med ett Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objektiv inställt på 1/664 sek, f/1,4 och ISO 400.

Städer är myllrande platser, men det finns stunder då tempot sjunker, till exempel på natten eller mycket tidigt på morgonen. Den här tiden på dagen måste du anpassa dig för att fotografera i svagt ljus. Det innebär långa slutartider, höga ISO-inställningar och en stadig kamera.

Det första du ska komma ihåg när du fotar i svagt ljus är att hindra dina helautomatiska inställningar från att använda blixten. Du kan göra det här med hjälp av läget Blixt av eller läget Nattfoto utan stativ. I läget Blixt av måste kameran använda andra funktioner för att ta bilder utan blixt. Det gör den genom att öka ljuskänsligheten (ISO), minska slutartiden och öppna objektivets bländare.

Läget Blixt av är även det perfekta valet när du tar bilder på stadens museer och i andra lokaler där blixtfotografering inte är tillåten, eller där blixten skulle förstöra stämningen.

Många Canon-kameror, till exempel Canon EOS RP, har läget Nattfoto utan stativ som tar en snabb serie med fyra bilder och sedan kombinerar resultaten i en enda bild, optimerat för minimal kameraskakning. Eftersom många städer har särskilda bestämmelser för användning av stativ kan läget Kvällsbild utan stativ bli ditt sätt att ta skarpa bilder nattetid.

Ett objektiv med stor bländare och fast brännvidd, till exempel Canon RF 50mm F1.8 STM, är alltid bra att ha med sig och är mycket praktiskt när du ska fotografera i svagt ljus. Det här diskreta objektivet är litet och lätt, och erbjuder skarp bildkvalitet. Objektiv som har en mängd olika bländarinställningar ger en fantastisk kontroll över skärpedjupet. Du kan få ut mesta möjliga av de här objektiven genom att använda läget Bländarförval (Av) och reglera skärpedjupet från kort till långt, eller använda Tidsförval (Tv) för att reglera hur rörelser fångas. En annan egenskap hos den här typen av objektiv är att du måste flytta dig närmare motivet om du inte kan zooma, vilket innebär att du ofta kommer att hitta mer ovanliga vinklar att fotografera från.

4. Tekniker för stadsfotografering

En svartvit bild av himlen fylld med skyskrapor och höga stadsbyggnader.

Att växla till svartvitt läge i kameran är perfekt för att framhäva skuggor, ljus och struktur, samtidigt som du undviker distraherande färger. Tagen med en Canon EOS 5D Mark IV med ett Canon EF 11-24mm f/4L USM-objektiv inställt på 11 mm, 1/500 sek, f/8 och ISO 100.

En turkisk inomhusmarknad. Den korta slutartiden har gjort folksamlingen oskarp, vilket framhäver all rörelse i motivet.

Stadsfotografering handlar lika mycket om människorna som bor i städerna som om byggnader och landmärken. Tagen med en Canon EOS 60D (nu efterföljd av Canon EOS 90D) med ett Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM-objektiv inställt på 49 mm, 2,6 sek, f/16 och ISO 100.

För att alltid vara redo att fotografera bör du vara medveten om hur ljuset ändras omkring dig när du går igenom staden. Om det blir mörkare kan du planera att öka ISO, öka slutartiden eller öppna bländaren. Om det blir ljusare sänker du ISO, sänker slutartiden eller stänger bländaren. På det här sättet blir kamerainställningarna nära på idealiska när du stöter på ett spektakulär motiv som du vill fånga.

Använd bildstilen Monokrom när du vill skapa svartvita bilder direkt med kameran. Eftersom svartvitt helt och hållet handlar om skuggor och ljus, kommer läget Svartvitt att hjälpa dig se hur kontrasterna spelar mot varandra. LCD-skärmen visar bilderna i svartvitt, men om du fotograferar i RAW-format kan du återskapa bilden i färg under efterbearbetningen på datorn.

Har du tid över kan du välja att återvända till en plats vid olika tider på dagen för att fånga de olika människorna och det föränderliga ljuset. Det räcker med tre eller fyra bilder som tagits med lika stora intervaller under dagen för att ge en känsla av hur staden byter skepnad.

När du fotograferar rörliga motiv, till exempel folk som går över en bro eller ett torg, är det bättre att hålla kameran stadigt, stänga av blixten och välja längre slutartider för att framhäva motivets rörelse. När du försöker ta den här typen av bild kan du hålla utkik efter ytor och ställen där du kan ställa eller hålla kameran för att den ska bli maximalt stabil. Prova att experimentera med läget Tidsförval (Tv). När du har ställt in en slutartid balanserar kameran automatiskt ISO- och bländarvärdet, så att du kan utforska din kreativitet.

Om du behöver ytterligare hjälp och vägledning när du är ute kan du använda appen Canon Photo Companion som är fullspäckad med anpassat innehåll, utmaningar och inspiration – den ger dig all hjälp du behöver för att ge liv åt dina äventyr i staden.

Skrivet av Matthew Richards

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

  • URBAN FOTOGRAFERING

    11 tips för fotografering i storstad

    Tips och råd som hjälper dig att fånga känslan i storstadsdjungeln.

  • GATUFOTOGRAFERING

    Upptäck abstrakt gatufotografering

    Skapa häpnadsväckande konst av triviala saker med de här enkla teknikerna för surrealistiska stadsbilder.

  • URBAN FOTOGRAFERING

    Kompositionstips för stadsfotografering

    Paula Stopkas guide för att komponera unika bilder av byggnader och stadslandskap.

  • GATUFOTOGRAFERING

    Tips för gatufotografering

    Oumbärliga råd om hur du tar fantastiska gatubilder med arkitekturen i fokus.