PORTRÄTTFOTOGRAFERING

Så tar du enastående grupporträtt

Fyra Canon-ambassadörer delar med sig av sina bästa tips för att ta alla typer av grupporträtt, från familjeporträtt och bröllopsporträtt till porträtt av idrottslag.
Ett grupporträtt av en brud och hennes brudtärnor som poserar bredvid en bröllopstårta med flera våningar.

Speciella tillfällen, som bröllop, sportevenemang och familjehögtider, utgör fantastiska möjligheter att ta grupporträtt av vänner och nära och kära som kommer att uppskattas under många år framöver.

Men att få till en bra gruppbild är en konst – en knepig sådan. När du har att göra med flera personer måste du snabbt kunna tänka ut var du ska placera dem och tydligt kommunicera vad du vill att de ska göra. Det innebär att du redan har lärt dig grunderna inom grupporträtt.

Vissa råd är universella. Oavsett vilken typ av gruppbild du tar bör du se till att alla har ett bra uttryck, att bilden är bra komponerad och exponerad och att bakgrunden inte är rörig eller distraherande.

Ljussättningen är också viktig. Om du till exempel fotograferar utomhus en solig dag bör du titta efter ett område med överliggande skugga, så att motiven inte behöver kisa in i kameran.

Genom att använda en kamera med en elektronisk sökare, till exempel Canon EOS RP eller Canon EOS R6, kan du se dina gruppbilder medan du tar dem och justera exponeringen, medan en vinklingsbar skärm gör att du kan fotografera från olika perspektiv av kreativa eller praktiska skäl.

När du fotograferar med naturligt ljus inomhus underlättar det att använda ljusstarka objektiv, till exempel Canon RF 50mm F1.8 STM. Om du fotograferar en stor grupp i ett relativt litet utrymme kan du få en bra bild med ett Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv med ultravidvinkel.

Här berättar fyra Canon-ambassadörer, som alla är väldigt erfarna proffs på sina områden, om sina viktigaste tips för att ta bra gruppbilder i alla situationer.

1. Familjeporträtt

En svartvit bild av en familj på stranden. Pappan lyfter sitt barn upp i luften och alla tre får siluetter mot solen.

”Att låta familjen gå eller springa mot dig kan tillföra dynamik i en gruppbild och barn brukar älska att springa runt”, säger familjefotografen Helen Bartlett. ”Eller så kan du göra fotograferingen till en lek för att hålla humören uppe!” Tagen med en Canon EOS-1D X Mark II (nu efterföljd av Canon EOS-1D X Mark III) med ett Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 24 mm, 1/5000 sek., f/2,8 och ISO 200. © Helen Bartlett

Ett svartvitt grupporträtt av en familj som poserar utomhus, där föräldrarna står böjda och de två barnen lutar sig mot deras axlar.

Den här bilden visar att föräldrarna befinner sig lägre i ramen än barnen, vilket är en kompositionsteknik för att säkerställa att alla ansikten är i nivå med varandra. Tagen med en Canon EOS-1D X (nu efterföljd av Canon EOS-1D X Mark III) med ett Canon EF 50mm f/1.2L USM-objektiv inställt på 1/100 sek., f/5 och ISO 1000. © Helen Bartlett

Att fotografera grupper är en del av Helen Bartletts dagliga arbete som en av Storbritanniens främsta familjefotografer. ”Inför en gruppbild är det bra att om möjligt placera människorna i en intressant komposition, med varierande höjd och placering, för att skapa en balanserad bild”, säger hon.

”Jag rekommenderar att du börjar med att alla tittar in i kameran och sedan väntar du medan händelserna utvecklas. Bilden efter det formella porträttet är ofta den bästa, eftersom familjemedlemmarna vänder sig mot varandra och pratar och skrattar.”

Om du fotograferar i en trädgård eller park föreslår Helen att du grupperar motiven runt föremål i omgivningen. Ett nedfallet träd kan till exempel utgöra populär rekvisita för små barn att leka med.

”Om du fotograferar inomhus bör du tänka på ljuset och helst se till att familjen står vänd mot fönstret för att få ett jämnt ljus på alla ansikten”, fortsätter Helen. ”När du arbetar i ett litet utrymme och fotograferar små barn kan barnen inte springa iväg om föräldrarna lyfter upp dem och då hamnar allas huvuden på samma nivå.

”Om du placerar en familj i en soffa kan yngre barn sitta i föräldrarnas knä. De äldre barnen kan du placera på soffans armstöd eller ryggstöd för att blanda kompositionen.”

Slutligen, om du vill använda den senaste tekniken för att ta spontana familjebilder vid tillställningar som barnkalas eller familjesammankomster är Canon PowerShot PX lösningen för dig. Det är en smart kamera som har bildidentifieringsteknik och som automatiskt komponerar bilder, så att du kan ta del av tillställningen.

2. Grupporträtt vid bröllop

Ett grupporträtt av tre kvinnor i traditionella indiska klänningar med ljusstarka färger, med hennatatueringar och flera armband på armarna, som står framför en blommig skärm.

Bröllopsfotografen Sanjay Jogias metod för att undvika det ständiga problemet med att blinka på bild är att först be gruppen att blunda. ”Sedan säger jag att jag kommer att räkna ner från tre till ett och sedan kan de öppna ögonen. Jag tar tre bilder med ungefär en halv sekunds mellanrum.” Tagen med en Canon EOS-1D X Mark II med ett Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 24 mm, 1/1000 sek., f/3,5 och ISO320. © Sanjay Jogia

En stor familj klädd i formella plagg poserar i ett rum med svag belysning och guldfärgade takarmaturer.

Sanjay använder inte stora bländare på gruppbilder för att undvika att människor hamnar utanför fokus. ”Vanligtvis tar jag det säkra före det osäkra och går inte lägre än f/8 för en grupp, även om det är utomhus och de står på rad, eftersom du får fler detaljer bakom motivet”, förklarar han. Tagen med en Canon EOS 5DS R med ett Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 44 mm, 1/200 sek, f/8 och ISO 200. © Sanjay Jogia

Sanjay Jogia har fotograferat bröllop sedan 2008 och specialiserar sig på indiska bröllop och bröllop under resor till platser runt om i världen. Även om de flesta anlitar en professionell fotograf till bröllop har han några råd till alla som vill ta sina egna gruppbilder.

”För att undvika situationer med höga ljuskontraster föreslår jag att du placerar grupperna i en öppen skugga, till exempel under ett stort träd eller i skuggan av en byggnad där det finns en trevlig bakgrund”, säger Sanjay. ”Du vill inte ställa upp människorna mot en vägg – du vill ha ett visst avstånd mellan motiv och bakgrund, så att fokus hamnar på människorna.”

Sanjay komponerar sina grupper så att bilden huvudsakligen fylls med människor, med lite andrum runt dem, samtidigt som eventuella störningsmoment i bakgrunden undviks. Om bruden och brudgummen finns med på bilden placerar han dem i mitten.

”Jag placerar i allmänhet bruden och brudgummen och ändrar bara människorna runt omkring dem”, säger han. ”Om gruppen står upp försöker jag placera dem på rad, så att ett jämnt antal personer står på båda sidor och är vända mot bruden och brudgummen, och alla står tätt ihop för att minimera det utrymme som gruppen tar upp.”

3. Porträtt av idrottslag

Ett grupporträtt av det australiensiska cricketlaget iklädda gula och gröna kläder.

”Tänk på ljuset”, säger sportfotografchefen Marc Aspland. ”Vi tar ofta gruppbilder alldeles för snabbt, men genom att se var det bästa ljuset finns blir resultatet så mycket bättre. Jag föredrar alltid bakgrundsbelysning istället för direkt solljus för att få en jämn ljussättning.” © Marc Aspland

Marc Aspland är sportfotografchef på tidningen The Times. Även om mycket av hans arbete fokuserar på att fånga händelserna tar han även gruppbilder. ”En enhetlig, prydlig och noggrann grupp är alltid bättre än en slumpmässig gruppbild”, säger han.

Om du till exempel fotograferar ett fotbollslag rekommenderar Marc att du placerar laget i två rader, där den bakre raden står upp och den främre raden står på knä med en hand på ett knä eller med armarna korsade. Lagkaptenen bör stå i mitten av den bakre raden och tränaren vid sidan av gruppen. En låg kameravinkel rekommenderas dessutom, nästan i nivå med huvudena på människorna i den främre raden.

Ett objektiv med vidvinkel till mellantelezoom, till exempel Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM, får med hela gruppen på bild samtidigt som du kan vara flexibel med kompositionen. ”Gruppen bör passa nästan exakt in på måtten i spegelreflexkamerans sökare”, fortsätter Marc. ”Du behöver inte någon superkort slutartid, men skärpedjupet är viktigt för att se till att alla på den främre raden till den bakre raden är i fokus. En bländare på f/5,6 eller f/8 skulle ge en bra upplösning.”

Om något distraherar gruppbilden ser du till att du fångar deras uppmärksamhet genom att ropa eller vinka, så att de tittar rakt mot dig. Marc tillägger: ”Du måste även se till att ingen av dem håller upp sina fingrar som 'kaninöron' bakom huvudet på spelaren bredvid sig!”

4. Grupporträtt vid modefotografering

Ett svartvitt grupporträtt av tre unga kvinnor som sitter på en bils motorhuv framför en pittoresk sjö.

Den här bilden av modefotografen Julie Pike visar den norska popstjärnan Aurora (i mitten) och hennes två systrar. ”Jag frågade specifikt om vi kunde träffas i deras barndomshem, eftersom det är en plats de känner sig bekväma på”, säger hon. Tagen med en Canon EOS 5D Mark III (nu efterföljd av Canon EOS 5D Mark IV) med ett Canon EF 24-105mm f/4L IS USM-objektiv (nu efterföljt av Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM) inställt på 105 mm, 1/400 sek., f/9 och ISO500. © Julie Pike

Tre unga kvinnor i sommarkläder går genom skogen medan solen skiner genom träden. En av kvinnorna har händerna i luften.

Julie säger att det är viktigt att verkligen vara uppmärksam på motiven för att få till starka bilder. ”Var mer medveten om hur de rör sig och agerar”, säger hon. ”Försök att verkligen skapa kontakt med dem istället för att bara stå bakom kameran, eftersom det orsakar ett avstånd mellan dig och de personer du fotograferar.” Tagen med en Canon EOS 5D Mark III med ett Canon EF 24-105mm f/4L IS USM-objektiv inställt på 24 mm, 1/200 sek., f/7,1 och ISO320. © Julie Pike

Julie Pike är en modefotograf baserad i Oslo i Norge och hon tar drömlika, spontana bilder åt stora varumärken och tidskrifter. Om du vill fotografera en liten grupp på en mode- eller livsstilsbild rekommenderar hon att du väljer en plats, till exempel en trädgård eller ett hus, där alla är bekväma. Hon rekommenderar även att du bara använder ett zoomobjektiv, så att du inte behöver lägga tid på att byta objektiv.

”Gå runt med gruppen i början av fotograferingen för att bryta isen lite”, säger hon. ”Jag börjar alltid med att prata med människorna. Jag pratar hellre med dem i 15 minuter och fotograferar i 5 minuter än tvärtom. Ha alltid kameran redo. När alla sedan är avslappnade kan du börja ta några bilder.”

Om du till exempel fotograferar tre modeller och du vill att alla ska vara skarpa rekommenderar Julie att du fotograferar med f/8 eller f/11 och en slutartid på minst 1/250 sek om modellerna rör sig. När du fotograferar i svagare ljus kan kameror som Canon EOS RP eller Canon EOS R6 göra att du kan fotografera med högre ISO-inställningar utan att behöva använda blixt. ”Dagens kameror är så bra att du kan höja ISO-talet väldigt mycket och fortfarande får ett bra resultat”, säger hon.

När det gäller Julies modebilder säger hon till motiven att föreställa sig att de filmas och fortsätta att röra på sig, inte vänta på nästa bild. ”De bör inte titta på kameran hela tiden”, säger hon. ”Jag ber dem hellre att titta på mig när jag vill att de ska göra det. Jag vill att de ska glömma kameran.”

Vid nästa tillställning med familjen eller vännerna kan du samla alla för att ta ett tydligt och slående grupporträtt.

Skrivet av David Clark

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • FESTFOTOGRAFERING

  De tio bästa tipsen för fantastisk festfotografering

  Ta otroliga festbilder med de här enkla tipsen och teknikerna.

 • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

  Så får du perfekta hudtoner i dina porträtt

  Bemästra den svåra konsten att få naturliga hudtoner med modeproffset Jade Keshia Gordon.

 • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

  Tips för porträttfotografering

  Förbättra porträttfotograferingen med de här bästa tipsen och teknikerna.

 • FAMILJEFOTOGRAFERING

  Ta bättre julbilder än förra året

  Fotografen Lena Petrova berättar om hur du kan förbättra din julfotografering.