UTRUSTNINGEN

Så har fyra professionella fotografer och innehållsskapare utvecklats med EOS R-systemet

Funderar du på att övergå till Canon EOS R-systemet? Fyra proffs delar med sig av hur tekniken har hjälpt dem att utveckla sina färdigheter och förbättra sitt innehåll.
Träd omgivna av dimma över en matta av ormbunkar, tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 28-70mm F2L USM-objektiv av Verity Milligan.

För många av dagens mest framgångsrika fotografer och innehållsskapare har det varit livsomvälvande att övergå till Canon EOS R-systemet. 2018 lanserades systemkamerorna i EOS R-systemet och RF-objektiven,, och sortimentet fortsätter att växa. Det innebär att det alltid finns en perfekt modell att uppgradera till, från den kompakta Canon EOS R100 med APS-C-sensor till EOS R6 Mark II – en hybridkamera i fullformat med mycket kraft.

Här berättar fyra professionella fotografer om hur de har tagit sina karriärer och färdigheter längre än någonsin genom att övergå till EOS R-systemet. Varje bildskapare är unik och specialiserad på olika områden, men utrustningen i EOS R-systemet kombinerar teknik med ren användbarhet och ger dem alla de funktioner de behöver för att blomstra och utvecklas.

Verity Milligan – natur- och landskapsfotografering

Staden Birmingham i Storbritannien, fotograferad i skymning av Verity Milligan med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 28-70mm F2L USM-objektiv.

Landskapsfotografen Verity Milligan har provat olika kameramärken under åren, men hon har alltid kommit tillbaka till Canon. ”Jag gillar hur RAW-bilder återges och kamerans funktioner i svåra situationer, till exempel när jag måste använda en hög ISO-inställning”, säger hon. Hon bor i Birmingham i Storbritannien och fotograferar staden regelbundet. ”Min favorittid på dagen för stadslandskap är skymning, precis efter solnedgången”, säger hon. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 28-70mm F2L USM-objektiv inställt på 70 mm, 15 sek, f/11 och ISO 100. © Verity Milligan

Sanddynerna på Luskentyre på Isle of Harris i Skottland, fotograferade med sandrör upplysta mot en stormgrå himmel i en bild tagen med en Canon EOS R5 av Verity Milligan.

Under 2023 tillbringade Verity en månad på Isle of Harris i Skottland. ”Det här var en av de första dagarna när ljuset fick liv”, säger hon. ”Jag var vid sanddynerna på Luskentyre, och stormmolnen i kontrast med ljuset som dansade över sandrören blev ett dramatiskt motiv.” En brännvidd på 28–70 mm har blivit hennes favorit för landskapsfotografering. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 28-70mm F2L USM-objektiv inställt på 28 mm, 0,4 sek, f/11 och ISO 320. © Verity Milligan

Verity Milligan i Storbritannien är mest känd för att fotografera stämningsfulla landskap. Efter fyra produktiva år med Canon EOS 5D Mark IV uppgraderade hon till EOS R-systemet. ”Med det utbud av adaptrar som finns var det ett självklart val att uppgradera till EOS R5”, säger hon. ”Med autofokusfunktionerna är det smidigt ställa in kameran för dagens jobb, oavsett vad det är. Detta gäller särskilt vid fotografering av människor. AF-metoden för ansiktsigenkänning och -följning är ett av mina favoritlägen.”

Verity letar alltid efter fantastiska kompositioner och den funktion hon använder mest i EOS R5 är den vinklingsbara LCD-touchskärmen med 2,1 miljoner punkter. ”Det faktum att jag kan vända, rotera eller manipulera den till i stort sett alla vinklar jag behöver är mycket användbart och något som har förbättrat min fotograferingsupplevelse”, säger hon.

Hon tyckte även att valet av RF-objektiv var tilltalande. ”Objektivet som har förändrat allt är Canon RF 28-70mm F2L USM. Den konstanta bländaren och möjligheten att kunna fotografera med f/2 i hela intervallet innebar att den till slut ersatte alla EF-objektiv med fast brännvidd jag ägde.” Verity har nu siktet inställt på objektivet Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM. Utöver detta skulle hon kunna utöka brännvidden i båda riktningar med Canon RF 15-35MM F2.8L IS USM i utrustningsväskan.

Diana Millos – mode- och resefotografering

Ett självporträtt av resefotografen Diana Millos som poserar i en lång röd klänning framför en rad portaler med stor detaljrikedom, taget med en Canon EOS R10.

Reseinnehållsskaparen Diana Millos är ofta med i sina bilder för att ge liv åt dem och säger att den vinklingsbar touchskärmen på Canon EOS R10 hjälper henne att komponera och fotografera. ”Jag använder mitt stativ och intervalltimern för att se till att kompositionen är rätt och sedan hoppar jag in i bilden”, säger hon. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 18 mm, 1/100 sek, f/5,6 och ISO 100. © Diana Millos

Två flamencodansare, både med en arm uppsträckt och den andra på höften, poserar på en innergård full av växter, i en bild tagen med en Canon EOS R10 av Diana Millos.

”Trots att jag älskade min tidigare kamera är Canon EOS R-systemet en riktig uppgradering och den hjälper mig att ta de bilder jag vill ha på mina resor”, säger Diana. ”Jag älskar mångsidigheten hos Canon EOS R10, särskilt ögonigenkännings-AF. Nu är fokus perfekt i alla mina bilder.” Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/200 sek, f/1,8 och ISO 200. © Diana Millos

Diana Millos ofta är på resande fot och skapar lyxigt reseinnehåll behöver hon en kamera som är kompakt. Hon uppgraderade till Canon EOS R10 år 2022 för dess kompakta format och snabba autofokus. ”Jag fick fantastiska resultat med Canon EOS 7D Mark II, men den var inte lika enkel och snabb som EOS R10 för att få perfekt fokus i varje bild”, berättar hon. ”Jag är besatt av ögonigenkänningsteknik och kan inte leva utan den längre.”

EOS R10 har samma Dual Pixel CMOS AF II-system som mer avancerade kameror i EOS R-systemet, till exempel EOS R3. Kameran kan även fokusera ned till -4 EV, vilket gör att Diana kan ta skarpa bilder i svagt ljus. ”När du fotograferar från soluppgång till solnedgång och utforskar i timmar är det perfekt att ha lätt utrustning”, säger hon. ”EOS R10 får plats i en handväska och gör att jag kan hålla låg profil så att andra inte inser att jag tar fantastiska bilder med en så liten kamera.”

Diana älskar att fotografera med vidvinkel och behövde inte byta ut sina EF-objektiv när hon uppgraderade. ”Jag kan fortfarande använda mina Canon EF 50mm f/1.8 STM- och Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM-objektiv med min EOS R10 via Canon monteringsadapter EF-EOS R och de fungerar perfekt”, säger hon. Om du letar efter RF-motsvarigheter till dessa objektiv, kan du välja mellan Canon RF 50mm F1.8 STM och Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM. Diana har bara ett RF-objektiv hittills – kitobjektivet Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM – men har använt andra RF-objektiv på en resefotografering i Sevilla och säger att hon älskar hur skarpa bilder blir.

EOS R10 kan livestreama, särskilt på YouTube, och att skapa videoinnehåll är ett annat sätt som Diana har fått fler följare på. ”Det gör att jag kan spela in HD och 4K med otroliga resultat”, säger hon. ”Jag rekommenderar den till alla innehållsskapare där ute. Sedan vill jag lägga till Canon EOS R6 Mark II i och med dess fullformatsfunktioner.”

EOS R50 är också ett bra alternativ om du vill spela in film av hög kvalitet för dina kanaler i sociala medier. Du kan upptäcka de viktigaste skillnaderna mellan EOS R50 och EOS R10 i vår praktiska guide som hjälper dig att välja rätt.

Andres McNeill – gatufotografering och kommersiell fotografering

En kyrka fotograferad i snön med en Canon EOS R6 av Andres McNeill.

”Mitt favoritväder att fotografera i är regn, så det är ett måste för mig att ha en kamera som klarar väder och vind”, berättar gatufotografen Andres McNeill. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv inställt på 50 mm, 1/640 sek, f/7,1, ISO 400. © Andres McNeill

En bil tagen ovanifrån av en bil som kör nedför en stadsgata kantad av höga byggnader, tagen med en Canon EOS R8 av Andres McNeill.

Andres har även provat Canon EOS R8. ”Jag kunde inte tro storleken på den när jag använde den med objektivet Canon RF 28mm F2.8 STM”, säger han. ”Det var den perfekta uppsättningen för gatufotografering, och jag använde den även för sport med serietagningen på 40 b/s.” Tagen med en Canon EOS R8 med ett Canon RF 28mm F2.8 STM-objektiv inställt på 1/2 000 sek, f/2,8 och ISO 100. © Andres McNeill

Andres McNeill i Glasgow i Skottland fotograferar kommersiellt arbete, porträtt och sport, men han brinner för gatufotografering med dramatisk arkitektur som bakgrund. Han har kära minnen av att prova en väns gamla spegelreflexkamera från Canon och älskar hur den såg ut och kändes i händerna. ”Canon EOS 400D var min första kamera och jag tog med mig den överallt när jag lärde att fotografera”, berättar han. ”Jag älskade Canon EOS M50 för det ännu mindre formatet, bra autofokus och fantastisk videokvalitet.”

Andres övergick till Canon EOS R-systemet när han ville bli proffs. Med Canon EOS R5 och Canon EOS R6 kunde han omedelbart fokusera på ljussättning och komposition. ”Att kunna spåra motivets ögon och ansikten från andra sidan gatan är banbrytande, eftersom det gör att jag kan koncentrera mig på andra aspekter i mina bilder”, säger han. ”Att ha tillförlitlig autofokus och snabb serietagning är också en självklarhet när du arbetar med proffsidrottare.”

Båda kamerorna har 5-axlad inbyggd bildstabilisering (IBIS), som kan utökas upp till 8 steg med kompatibla objektiv, vilket för att Andres kan arbeta utan stativ på platser med svagt ljus. ”Det är otroligt att kunna använda längre slutartider utan stativ vid gatufotografering”, säger han.

Andres har en blandning av RF- och EF-objektiv, men har sakta övergått helt till RF. ”Jag älskar Canon RF 50mm F1.8 STM-objektivets lilla format eftersom det är perfekt för gatufotografering, och den ljusstarka bländaren på f/1,8 passar utmärkt i svagt ljus, perfekt då jag gillar att fotografera i skymning eller på kvällen”, förklarar han. ”Det andra objektivet jag använder är Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM som är ett fantastiskt mångsidigt objektiv. Det är superpraktiskt att kunna använda vidvinkel med 24 mm ända till 105 mm, särskilt vid gatufotografering eftersom det är bra att ta en vidvinkelbild och sedan zooma in på samma motiv och få ett annat resultat.” Andres använder även Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM som han säger är otroligt skarpt. ”Det är mitt favoritobjektiv för produktfotografering och professionellt arbete som kräver stor detaljrikedom”, tillägger han.

Men Andres säger att hans kraftfullaste objektiv är Canon RF 24-70MM F2.8L IS USM. ”Jag använder det vid event, bröllop och gatufotografering”, säger han. ”Brännvidden på 24–70 mm med en ljusstark bländare på f/2,8 är den ultimata kombinationen.”

Chris Priestley – kommersiell fotografering

En kvinna lutar sig mot ratten i en bil i ett kommersiellt porträtt taget med en Canon EOS R5 av Chris Priestley.

Den höga upplösningen på 45 MP i EOS R5 gör att Chris kan maximera bildkvaliteten han får med sina RF-objektiv. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 50mm F1.2L USM-objektiv inställt på 1/320 sek, f/2,2 och ISO 125. © Chris Priestley

En person åker skidor nedför ett berg, med snö sprutande bakom sig, i en bild tagen med Canon EOS R5 av Chris Priestley.

Chris tycker att den elektroniska slutaren med 20 b/s i Canon EOS R5 är häpnadsväckande för action, till exempel vid den här skidfotograferingen för ett känt sportmärke. ”Jag vet att jag får 20 till 30 bilder av hög kvalitet att välja bland på en gång”, säger han. ”Du kan även justera inställningarna för EOS R5-kamerans autofokus för att få bästa möjliga konfiguration för det du behöver.” Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objektiv inställt på 119 mm, 1/1 250 sek, f/7,1 och ISO 125. © Chris Priestley

Londonbaserade regissören, videofilmaren och fotografen Chris Priestley skapar avancerat bildinnehåll för kanaler i sociala medier och varumärken över hela världen. Han tänjer hela tiden på gränserna för sitt innehåll och sina kameror. ”Min utrustning hjälper mig att uppnå resultat med stora budgetar”, säger han.

I takt med att Chris karriär har utvecklats, har även kundernas krav ökat. ”Jag blev ständigt ombedd att leverera 4K-film och bilder av högre kvalitet för utskrift när EOS R5 presenterades”, säger han, ”så det var det perfekta tillfället att uppgradera.”

Det händer ofta att han fotograferar och spelar in samtidigt och hybridkameran EOS R5 levererar kompromisslösa prestanda inom båda områdena. ”EOS R5 kan spela in 8K 30p, inte för att jag behöver använda det än, men jag använder 4K 120p i fullformat regelbundet”, säger han.

Sensorn på 45 MP i EOS R5 är en enorm fördel och mer än dubbelt så mycket som hans tidigare spegelreflexkamera. ”I situationer där jag inte kan styra motivet har jag inte alltid privilegiet att komponera bilden perfekt”, fortsätter han. ”Tack vare den högre upplösningen kan jag komponera om mina bilder i efterbehandlingen och ändå leverera bilder av hög kvalitet.”

Ta nästa steg på din fotograferingsresa

Canon EOS R-systemet har för många omdefinierat vad det innebär att vara fotograf och kreatör. Systemet erbjuder prisvärda nybörjarmodeller till imponerande kraftpaket, plus en uppsättning branschledande optik, och kan utvecklas med dig, oavsett om du tar dina första steg inom vlogging eller försöker ta dig in i proffsfotograferingens värld och är på jakt efter din nästa kraftfulla kamera.

Lauren Scott

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • GATUFOTOGRAFERING

  Objektivutmaning för gatufotografering

  Därför måste varje gatufotograf ha Canon RF 28mm F2.8 STM i utrustningsväskan.

 • RESEFOTOGRAFERING

  En rundtur i Sevilla med EOS R10

  Bloggaren Diana Millos upptäcker varför den här kreativa kameran är den perfekta resekamraten.

 • LANDSKAPSFOTOGRAFERING

  Objektivutmaning med landskap

  Proffset Verity Milligan delar med sig av sin erfarenhet av att fotografera kreativa landskap med två lätta objektiv.

 • RESOR

  Den perfekta resekamraten

  Fotograferingsproffset Martin Bissig reser till Sri Lanka med EOS R10.