FAMILJEFOTOGRAFERING

Generationer i profil: skriv ut ett familjeporträtt att hålla kärt

Lär dig att fotografera och skriva ut ett vackert svartvitt porträtt av dina nära och kära och skapa en bild att hänga upp, som kan tillföra glädje under många år.
En svartvit bild av tre generationer av en familj ordnade på rad, från yngst till äldst – alla i profil.

Under covid-19-pandemin var det många familjer som inte kunde träffa varandra lika mycket som de önskade, då till exempel besöken hos mor- och farföräldrar ofta inte blev av. Att dela utskrivna familjefoton blev mer värdefullt än någonsin. Spontana bilder av speciella ögonblick kan tillföra mycket glädje, men en mer planerad fotografering är alltid värd den extra ansträngningen.

Här delar vi med oss av en teknik för att fotografera fantastiska generationsporträtt och förbereda dem för utskrift, för att skapa en unik och hållbar bild för upphängning eller som present. Genom att fotografera varje person individuellt och sedan sammanfoga porträtten till en enda bild kan du skapa en snygg gruppbild som kan skrivas ut och som på ett lysande sätt framhäver likheterna och skillnaderna mellan familjemedlemmarnas ansikten. Den kan till och med utökas i framtiden så att nya generationer kan läggas till, liksom ett släktträd som växer med din familj.

1. Utrustningen du behöver

Händer som håller i en Canon EOS R6-kamera.

Med banbrytande ögonavkännings-AF och en enastående sensor på 20 MP är Canon EOS R6 ett utmärkt val för porträttfotograferingar som den här.

En närbild av ett silverparaply och en Speedlite.

En Speedlite och ett silverparaply är idealiskt för att ljussätta motivens ansikten.

Du behöver bara några enkla saker till den här fotograferingen: en Speedlite eller någon annan extern ljuskälla till ljussättningen, ett ljusstativ och ett silverparaply eller en softbox. En trådlös utlösare för blixten kan även vara praktiskt att ha. En kamera som Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ger dig utmärkt kontroll över exponering och andra inställningar och ger stor detaljrikedom i både skuggor och högdagrar.

När det gäller utskrift är en skrivare i Canon PIXMA TS7450a-serien perfekt, med dess ekonomiska FINE-kassett och användarvänliga trådlösa anslutning, som gör det enkelt att skriva ut direkt från din dator eller smartphone. För ännu mer hållbara utskrifter är systemet med sex bläckfärger hos Canon PIXMA TS8350a-serien, som innehåller Canons enastående ChromaLife 100-teknik, perfekt för att skapa djärva, skarpa bilder med djup svärta.

Det särskilda fotopapperet från Canon säkerställer vackra och hållbara utskrifter.

2. Individuella positioner

Ett barn sitter i mörkret med en blixt och ett silverparaply som lyser upp ansiktet.

Experimentera med ljuskällans position. Ju längre bak du placerar den, desto hårdare blir ljuset och skuggorna blir djupare. Som en tumregel kan du försöka förhindra ljuset från att falla på örat som är vänt mot kameran.

En man i profil med endast ansiktet upplyst. Baksidan av huvudet och resten av bilden är i skugga.

Fotografera varje familjemedlem från sidan, med ansiktet i profil. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv och en Canon Speedlite 430EX II inställt på 1/200 sek., f/11 och ISO 100.

Att fotografera familjemedlemmarna separat innebär att du inte bara kan välja den bästa bilden av varje person, utan även placera personerna precis som du vill vid den slutliga utskriften. Det innebär dessutom att du inte behöver samla alla på samma plats samtidigt.

Häng upp en mörk filt eller tavla som bakgrund. Be varje person att sitta vänd mot sidan, med axlarna bakåt och ansiktet något lutat uppåt. När du fotograferar yngre barn kan du be en familjemedlem att hjälpa till genom att locka till sig deras uppmärksamhet från sidan eller till och med hålla dem på plats, så länge de inte syns i bild.

En blixt bidrar till att säkerställa en konsekvent ljussättning. Fäst blixten på en softbox eller ett silverparaply. Det ger mjukare och mer diffust ljus som är mer smickrande för porträtt. Placera blixten på ett stativ, på ena sidan och något bakom den plats där motivet sitter, så att den är riktad mot kanten av ansiktet i profil.

Om en blixt inte är ett alternativ kan du även använda en stark hushållslampa eller en tunn ljusstrimma från ett fönster i ett mörkt rum, med motivet placerat så att ljuset faller lite bakom ansiktet.

3. Kamera- och blixtinställningar

Baksidan av en Canon EOS R6-kamera med exponeringsinställningarna, med en man som sitter framför en blixt i bakgrunden.

När du använder en extern blixt är det ofta bäst att först ställa in den manuella exponeringen och sedan justera blixtens effekt, så att den fungerar med de inställningar du valt.

Om det är möjligt utlöser du blixten trådlöst med hjälp av en kompatibel kamera och blixt eller en trådlös utlösare och mottagare. När det gäller kamerainställningar är en bra utgångspunkt att ställa in kameran på manuellt (M) exponeringsläge med en slutartid på 1/200 sek., bländaren f/11 och ISO 100 och sedan justera efter behov. Om kameran har det alternativet kan du ställa in att den ska spara bilder i RAW+JPEG-format. På så sätt får du en hanterbar JPEG-fil som du snabbt kan dela och en RAW-fil med maximal bildinformation för flexibel redigering.

Ställ in Speedlite-blixten på manuellt effektläge vid full 1/1-effekt. Ta en testbild och justera sedan blixteffekten efter behov tills exponeringen av ansiktet är precis lagom. Du kan även finjustera ljusstyrkan genom att flytta ljuset närmare eller längre bort från motivets ansikte.

4. Justera och kombinera bilder

En bild av en mans ansikte i profil som redigeras med färgjusteringsverktygen i Canons Digital Photo Professional.

Använd verktygen på panelen Justeringsområde i Canons programvara Digital Photo Professional (DPP) för att selektivt göra ljusa delar av bilden förutom ansiktet mörkare och sedan konvertera bilden till svartvitt.

När du har fått till de bilder du vill ha är det dags att förbereda dem. Om du inte känner dig trygg med att redigera bilder kan du göra bilderna svartvita, beskära bilderna efter önskemål och ordna bilderna på papperet när du skriver ut med hjälp av de enkla alternativen i Canons Easy-PhotoPrint Editor – se nästa avsnitt.

Om du däremot är bekväm med att redigera bilder kan du ta mer kontroll över de här stegen manuellt. Starta Canons kostnadsfria programvara Digital Photo Professional (DPP) och öppna dina valda bilder. Först måste du se till att endast ansiktena är synliga och att resten av varje bild är helt svart. Om ljus syns någon annanstans går du till panelen Justeringsområde, målar över områden som du vill ta bort och drar sedan ned skjutreglagen för Ljusstyrka för att göra dessa områden mörkare.

För att framhäva den höga kontrasten i bilderna valde vi att konvertera dem till svartvitt. För att göra detta går du till panelen Bildfärger och klickar på knappen Svartvitt. Använd skjutreglagen för att finjustera konverteringarna tills du har en fullständig uppsättning av kraftfulla svartvita porträtt. Om du vill kan du hoppa över det här steget och behålla dem i färg.

Sedan kan du sammanfoga bilderna så att de ljusa delarna av ett porträtt visas i de mörka delarna av ett annat. I DPP öppnar du bilderna och väljer det första porträttet. Gå sedan till Verktyg och välj verktyget Starta komposition.

Välj ett annat porträtt i listan Förgrundsbild och ställ sedan in kompositionsmetoden på Ljusa upp. Använd pilarna för att placera det andra ansiktet vid sidan av det första. Tryck på Spara och läs sedan in den sparade bilden och upprepa processen med ytterligare ett ansikte, tills alla är kombinerade.

5. Förbered för utskrift

En bild av två svartvita porträtt i profil som redigeras med hjälp av kompositionsverktyget i Canons programvara Digital Photo Professional.

Använd kompositionsverktyget i DPP för att sammanfoga de ljusa delarna av dina porträtt.

En bild av en rad med svartvita ansikten i profil som storleksändras och skrivs ut i Canon DPP.

När du är redo att skriva ut ditt porträtt går du till Arkiv > Skriv ut med detaljerade inställningar.

Om du använder DPP klickar du på varningssymbolen Visa högdagrar/skuggor längst ned i fönstret och använder tonskjutreglagen för att se till att bakgrunden är helt svart och att ansiktena inte har några dämpade högdagrar. Därefter använder du panelen Bildinformation för att göra bilden skarpare. Gå slutligen till Arkiv > Skriv ut med detaljerade inställningar. Utöver att välja utskriftsinställningar kan du här ändra storlek på bilden så att den passar den utskriftsstorlek du föredrar.

Som ett alternativ till all den här redigeringen kan du använda Easy-PhotoPrint Editor på din smartphone, surfplatta eller dator. På skärmen Nytt väljer du Bildlayouter, väljer en mall att börja med och använder frilayoutredigeringen för att ordna separata porträtt sida vid sida. Ange pappersstorlek och välj sedan de bilder du vill inkludera.

Bland redigeringsverktygen väljer du verktyget Beskär för att ta bort oönskade delar av varje bild, så att bara ansiktet finns kvar i varje bild. Använd alternativen för Redigera objekt för att justera placering och storlek för varje ansikte och lägg till eller ändra efter behov. Om du väljer att konvertera dina bilder till svartvitt kan du använda alternativen under Kreativa filter för att göra det eller lägga till en antik toneffekt.

6. Skriv ut och häng upp

En Canon PIXMA TS8350-skrivare som skriver ut ett svartvitt porträtt av en familj, med en Canon-kamera och fotopapper på skrivbordet intill.

Skapa fotoutskrifter av familjen av labbkvalitet med Canon PIXMA TS8350a-seriens skrivare och Canon Photo Paper Plus Glossy II. Canons bläck och papper har utvecklats för att fungera tillsammans för att ge perfekta resultat.

Ett svartvitt familjeporträtt av ansikten i profil som är inramat och hänger på en vägg.

Tack vare utvecklingsframsteg, som Canons ChromaLife 100-bläckteknik, ser dina värdefulla familjefoton inte bara fantastiska ut på väggen, utan de håller även under lång tid.

När du skriver ut svartvita bilder väljer du förinställningen Svartvit utskrift, väljer rätt papperstyp och ställer in kvaliteten på Bäst. Det gör att de detaljrika skuggorna och de fina högdagrarna finns med på dina utskrifter.

Det komponerade familjeporträttet passar perfekt att hängas upp på väggen eller som en underbar present att skicka till avlägsna familjemedlemmar. Men det är bara början. Du kan skriva ut individuella porträtt eller utvalda grupper på en kompakt Canon SELPHY-skrivare, eller skapa egna gratulationskort för födelsedagar, årsdagar eller andra familjetillfällen. Med Easy-PhotoPrint Editor blir det enkelt att skapa ännu fler personliga artiklar, som anpassade kalendrar, som hela familjen kan använda och titta på året runt.


Skrivet av James Paterson

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

  High-key- och low-key-ljussättning för porträtt

  Skapa klassiska belysningsinställningar för stämningsfulla porträtt av hög kvalitet.

 • KREATIV UTSKRIFT

  De bästa tipsen för att visa upp utskrifter

  Upptäck hur du kan förvandla ditt hem med vackra fotoutskrifter i galleristil.

 • BILDÅTERSTÄLLNING

  Återställer värdefulla bildminnen

  Upptäck projektet som hjälper översvämningsoffren i Belgien genom att reparera deras vattenskadade bilder.

 • UTSKRIFTER

  Bästa Canon-skrivare för foton

  Oavsett om du vill visa dina foton i en ram, i en klippbok eller på en etikett kan du hitta den skrivare som passar dina kreativa behov.