NATUR

De bästa tipsen och den bästa utrustningen: kom igång med fågelfotografering

Fåglar är vackra varelser men kan vara svåra att fotografera. Ta en titt på vår rekommenderade utrustning för att ta otroliga bilder och lära dig av naturfotografen Aaron Sterling hur han gör det.
En fågel med en ljus orange fjäderdräkt som sitter på en gren där bakgrunden är suddig, tagen med en Canon EOS R6 av naturfotografen Aaron Sterling.

Att fotografera djur och fåglar i deras naturliga miljö kan vara både utmanande och givande. Fåglar är särskilt oförutsägbara och kan fly så fort de känner av minsta rörelse, men de är fascinerande motiv att fotografera.

Så hur lyckas du med fågelfotografering? Att ha tålamod, vara ihärdig och ha grundläggande förståelse för fåglars beteende är viktigt, liksom att ha rätt utrustning för att fotografera dessa relativt små, snabba varelser.

Naturfotografen Aaron Sterling har studerat och fotograferat fåglar så länge han kan minnas. Här delar han med sig av sina tips för att fotografera fåglar utan att störa dem, och på de funktioner du behöver titta efter när du väljer kameror och objektiv för att börja fotografera fåglar.

Ta reda på vart du ska och vad du ska leta efter

Två fotografer som sitter bredvid varandra i en fågelgömma.

Du kan välja ett av två sätt att fotografera fåglar, menar Aaron. ”Du kan vänta på att djuren ska komma till dig, vilket ger dig chansen att få se och upptäcka något ovanligt. Eller så kan du röra på dig, vilket gör att du kan få se mycket mer, men också riskera att skrämma fåglarna.” En fotogömma är ett perfekt alternativ om du vill stanna på ett ställe.

Det är viktigt att komma till den valda platsen tidigt, säger Aaron. ”Hitta en plats där djur är vana vid att se människor så att de inte är lika skygga som de annars kan vara”, föreslår han. ”Välj att börja på ett naturreservat och vänj dig vid den miljön.”

Att fotografera från en gömma är perfekt för att inte skrämma dina motiv. ”Jag använder ett litet kamouflagemönstrat tält med hål i”, fortsätter han. ”Där sitter jag och väntar. Ju mer tid du tillbringar utomhus, desto mer lär du dig vad som är en bra plats.”

Om du inte har tillgång till ett naturreservat kan du fotografera fåglar i din lokala park eller till och med i din trädgård. ”Skaffa en fågelmatare”, råder Aaron dig. ”De är fantastiska eftersom de lockar till sig olika fåglar. Sätt en liten pinne vid fågelmataren för att få det att se naturligt ut när fåglarna landar på den. Det gör att man kan tro att du har varit ute i naturen.” Lek med inramningen så att du inte visar fågelmataren i bilden.

Du måste lära dig att anpassa dig efter växlande väder och det är viktigt att bekanta sig med grundläggande fotograferingsprinciper. ”Lär dig allt du kan om slutartid, bländare, ISO och vad som fungerar bäst för den typ av bild du vill ha”, säger Aaron.

Du måste även lära dig om ditt motiv, men det behöver inte vara skrämmande. ”Ju mer fågelskådning du gör, desto mer intresserad blir du av att ta reda på mer”, säger Aaron. ”Du börjar känna igen fågelns olika läten och lär dig att mindre fåglar ofta befinner sig i buskage medan rovfåglar föredrar att sitta i höga träd.”

Viktiga kamerafunktioner när du fotograferar fåglar

Vikt och bärbarhet

En Canon PowerShot ZOOM-kamera på en nedfallen trädstam, med skogslandskapet oskarpt i bakgrunden.

Canon PowerShot ZOOM är mindre än min telefon, får plats i fickan och gör jobbet som en riktig kamera, så att jag kan njuta utan att känna mig nedtyngd”, säger Aaron.

En hand använder appen Canon Camera Connect på en smartphone för att visa och dela naturbilder som tagits med en Canon-kamera.

Aaron gillar att dela sina foton på sociala medier och appen Canon Camera Connect gör den processen enklare. Med den kan du överföra bilder mellan din Canon-kamera och din smartphone. Du kan även geotagga dina bilder så att du aldrig glömmer var du såg rödhaken eller rörsångaren.

Om du planerar att vara ute hela dagen vill du ha en utrustning som är lätt att bära. Canon PowerShot ZOOM, en monokulär kamera med superzoom som får plats i fickan är perfekt för fågelfotografering och gör att du kan ta stillbilder med 12,1 MP och spela in film i full HD. Den kompakta kameran minskar risken för att en fågel blir skrämd och den har en zoom i tre steg med brännvidder på 100, 400 och 800 mm, så att du kan fylla mer av bilden med motivet. PowerShot ZOOM är även helautomatisk, så du behöver inte lägga tid på att ändra inställningar.

Aaron testade Canon PowerShot ZOOM på Christopher Cadbury Wetland Reserve i utkanten av Birmingham i Storbritannien och gillade hur han bara kunde ha kameran i fickan och ta fram den så snart han upptäckte en fågel. ”Jag älskar remmen eftersom den hjälper dig att bära den så enkelt”, säger Aaron. ”Du behöver inte oroa dig för att den glider ur händerna, särskilt när du har bråttom.”

Om du letar efter en kamera med utbytbara objektiv är Canon EOS R50 med 24,2 MP liten och diskret och väger bara 375 g.


Tyst fotografering med mycket hög hastighet

Två små fåglar på en gren, där en fågel matar den andra, i en bild som tagits av Aaron Sterling.

Aaron vet att det handlar om millisekunder när det gäller att fånga det där enastående ögonblicket. När en fågel visar sig är det bäst att ta en serie bilder för att förbättra chanserna att få den perfekta bilden, så prova att använda Canon-kamerans RAW Burst-läge här. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 600mm F11 IS STM-objektiv inställt på 1/320 sek, f/11 och ISO 2500. © Aaron Sterling Photography

Burst-läge är förmodligen den bästa metoden för att fotografera snabbrörliga motiv, som fåglar. Canon EOS R50 tar bilder med 12 b/s (15 b/s med elektronisk slutare), medan EOS R10 kan ta kontinuerliga bildserier med upp till 15 b/s (23 b/s med elektronisk slutare).

För att undvika att störa motivet när du arbetar med närbilder är kameror med ett tyst elektroniskt slutarläge det bästa och gör att du kan ta bilder utan att det hörs.

RAW Burst-läge med förtagning, som finns i kameror som Canon EOS R7, är en annan användbar funktion för att fotografera oförutsägbara motiv. Kameran börjar hämta RAW-filer när du trycker ner slutarknappen halvvägs och sparar bilderna när du trycker ner den helt – upp till en halv sekund av tagningar. ”Det är extremt viktigt när du fotograferar fåglar eftersom du aldrig vet när de flyger iväg”, förklarar Aaron.

Ett utmärkt sätt att fotografera fåglar hemma är att ställa kameran på ett stativ nära en fågelmatare, placera dig utom synhåll och ta bilder via fjärrstyrning. Ett brett utbud av Canon-kameror har Wi-Fi-anslutning och alla kameror i EOS R-systemet har även Bluetooth. Med appen Canon Camera Connect kan du styra en mängd olika inställningar och aktivera slutaren direkt från din smartphone eller surfplatta. Med Canons EOS Utility, som ingår i den ursprungliga programvaruinstallationen med alla EOS-kameror, kan du även styra kameran från datorn och visa bilderna på en större skärm.


AF-följning av rörliga motiv och ögonavkännings-AF för djur

En liten sångfågel på en trädgren omgiven av tunna kvistar mot en klarblå himmel. Tagen med en Canon EOS R10.

Motivföljning innebär att du till och med kan fokusera på en fågel genom lövverk. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM-objektiv inställt på 500 mm, 1/1 000 sek, f/8 och ISO 400.

En liten fågel som sitter på en gren mot en mörk, suddig bakgrund i en bild tagen av Aaron Sterling.

”Fågelfotografering är ett bra sätt att öka medvetenheten om den påverkan vi har på vår miljö”, säger Aaron. ”Det är en av anledningarna till att jag gör det – jag älskar fåglar och vill dela med mig av deras skönhet till alla andra.” Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv inställt på 400 mm, 1/250 sek, f/8 och ISO 1600. © Aaron Sterling Photography

Dual Pixel CMOS AF II-teknik i EOS R-systemkameror som EOS R50 och EOS R10 fungerar tillsammans med DIGIC X-processorn för att leverera snabb följning av motiv, vilket gör att du kan fokusera direkt på en flygande fågel. Ögonavkännings-AF för djur är en av flera avancerade autofokusfunktioner som är utformade för att hjälpa dig att ta skarpa bilder av flygande fåglar. AF letar efter fåglar i ramen och prioriterar dessa som huvudsakliga motiv att följa, och låser sig i deras ögon om de kan upptäcka dem. Det innebär att du inte behöver offra skarpt fokus när du försöker ta bild på en fågel som flyger.


Funktioner i svagt ljus

En häger uppflugen på en delvis nedsänkt gren vid kanten av en flod i halvmörker, tagen med en Canon EOS R10.

Aaron föredrar fotografering på dagtid när belysningen är mer gynnsam, men kameror som Canon EOS R10 kan hjälpa dig att ta fantastiska bilder av fåglar i svagt ljus. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM-objektiv inställt på 343 mm, 1/800 sek, f/5,6 och ISO 100.

Många fåglar, som ugglor, är bara ute på natten eller tidigt på morgonen när ljusförhållandena inte är perfekta för fotografering. Canon EOS R10 med 24,2 MP är utrustad med -4 EV-fokusering i svagt ljus och dess maximala känslighet på ISO 32000 kan utökas till ISO 51200 och gör att du kan fotografera även i månljus.

Det ska du leta efter när du väljer objektiv för fågelfotografering

En sidensvans uppflugen på en kvist mellan suddiga grässtrån som är tagen med ett Canon RF 800mm F11 STM-objektiv.

Om du fotograferar från en fågelgömma hamnar du på ett säkert avstånd från dina motiv, och därmed behövs ett större objektiv. Canon RF 800mm F11 IS STM kan utökas till 1 600 mm med en Canon Extender RF 2x. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 800mm F11 IS STM-objektiv inställt på 1/40 sek, f/11 och ISO 1600.

Bilden på en liten fågel som sitter på en gren med en suddig bakgrund, är tagen med ett Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv av Aaron Sterling.

Den smala vinkeln som man får med ett teleobjektiv som Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM gör det enklare att välja ut den perfekta mjuka bakgrunden att fånga en fågel mot. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv inställt på 400 mm, 1/250 sek, f/8 och ISO 1600. © Aaron Sterling Photography

Fåglar är vanligtvis mindre och svårare att närma sig än andra vilda djur, så du behöver ofta en längre brännvidd för att fotografera dem. Canon RF 600mm F11 IS STM, som har den brännvidd som Aaron föredrar vid fotografering av fåglar, är ett lätt superteleobjektiv som gör att du kan fylla ramen med vackert detaljerade bilder. Den har även en optisk bildstabilisator (IS) i 5 steg som förhindrar att bilden blir suddig på grund av kameraskakning.

Med zoomobjektiv får du fler komponeringsalternativ, så att du kan gå från vidvinkelbilder som fångar fåglar i deras naturliga miljö till snävare porträtt som framhäver specifika drag. Med ett kraftfullt zoomomfång (motsvarande 29–240 mm på en kamera i fullformat), är Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM kompakt, lätt och tyst, med optisk bildstabilisering i 4,5 steg. En annan kompakt zoom med ett brännviddsintervall som gör den lämplig för fågelfotografering är Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM. Dess 7-bladiga nästan cirkulära bländare gör områden utanför fokus mer tilltalande, isolerar ditt motiv och ger bilder med större effekt. Läs mer i vår guide om de bästa objektiven för naturfotografering.

Du behöver inte vara expert på fågelfotografering för att njuta av det, och det finns inga nackdelar. ”Fågelskådning kan vara beroendeframkallande”, säger Aaron. ”Det är som ett videospel, där du slutför en nivå och omedelbart vill ta itu med nästa. Du ser en fågel och sedan vill du se en till och ännu en till. Ta tillfället i akt att få kontakt med naturen, så kommer du att börja uppskatta vår vackra planet mer. Kom även ihåg att det är ett privilegium att få titta på fåglar.”


Skrivet av Nikita Achanta

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

  • VILDA DJUR

    Monokikare eller kikare – vad passar bäst vid fågelskådning?

    Canons PowerShot ZOOM är en monokikarkamera i fickformat som är idealisk för fågelskådning – men hur är den jämfört med en Canon kikare?

  • NATURFOTOGRAFERING

    Tips för naturfotografering

    Proffset Dani Connor avslöjar sina bästa tips för att lyckas i branschen för en blivande ung naturfotograf.

  • NATURFOTOGRAFERING

    Låt dig uppslukas av naturen

    Naturfotografen Tolga Aktas om hur PowerShot ZOOM kan hjälpa dig att fokusera på ögonblicket.

  • VILDA DJUR

    Fågelfotografering med RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

    Ett fotograferingsproffs och en hobbyfotograf testar RF 200-800mm F6.3-9 IS USM på fältet.