TEKNIK

Spegelreflexkamera eller kompakt systemkamera: vilken är bättre?

Är det dags att byta till en kompakt systemkamera nu när utbudet av dessa kameror är större än någonsin tidigare? Vi jämför skillnaderna mellan spegelreflexkameror och kompakta systemkameror för att hjälpa dig att välja.
En vy över fotografens axel av LCD-skärmen på en Canon EOS R10, som visar två flamencodansare som filmas.

Med EOS R-systemet, som inkluderar alternativ för både APS-C och fullformat, finns nu ett brett utbud av systemkameror som erbjuder både proffs och amatörer nya fördelar. Men oavsett om du vill uppgradera från en äldre kamera eller ta steget upp från en kompaktkamera till en med utbytbara objektiv, vilken är bättre – en kompakt systemkamera eller en traditionell spegelreflexkamera?

För att hjälpa dig i ditt val ska vi här ta en titt på skillnaderna mellan spegelreflexkameror och kompakta systemkameror, med expertkunskaper från senior produktspecialist Mike Burnhill på Canon Europe.

En sprängskiss av en Canon EOS 80D-kamera som visar spegelmekanismen.

I en spegelreflexkamera reflekteras ljuset i en spegel och upp i sökaren. Spegeln måste flytta sig ur vägen för att ljuset ska nå sensorn bakom den. För detta krävs en relativt skrymmande mekanism som ökar kamerans storlek och vikt och även ger upphov till optiktekniska komplikationer.

En Canon EOS R7 placerad på en sten. Inget objektiv är monterat, så sensorn är synlig inuti.

I en systemkamera som Canon EOS R7 finns det ingen spegelmekanism, utan en direkt siktlinje genom objektivet till sensorn. Det du ser i den elektroniska sökaren är en projektion av sensorbilden, vilket innebär att du till skillnad från den optiska sökaren i en spegelreflexkamera kan förhandsgranska effekten av dina fotograferingsinställningar. Mike Burnhill på Canon Europe säger: ”Den elektroniska sökaren ger dig möjlighet att se bildens exponering innan du ens tagit den.”

Spegelreflexkamera kontra kompakt systemkamera: storlek och vikt

”En av de viktigaste sakerna med spegelreflexkameror är att de har en spegel eller ett pentaprisma för att rikta ljuset till sökaren”, förklarar Mike, ”men det måste finnas utrymme så att det kan fällas bort för att exponera sensorn. Genom att ta bort den minskar kamerans storlek och vikt, särskilt när du jämför EOS R7 och EOS R10 med liknande spegelreflexmodeller som Canon EOS 7D Mark II eller EOS 90D.”

Livsstilsinnehållsskaparen Diana Millos använde EOS R10 för att fotografera Andalusiens kultur och arkitektur. Hennes kommentar: ”EOS R10 ser nästan ut som en leksak efter att jag använt en kamera som är mycket tyngre, som EOS 80D. Jag gillar att den är liten och lätt, men ändå lika kraftfull.”

En man håller en Canon-kamera som är vänd nedåt.

Spegelreflexkameror som Canon EOS 7D Mark II ger bilder av hög kvalitet, men i ett större kamerahus för spegelmekanismen.

En kvinna i gul klänning och solhatt håller en kamera mot ögat.

Systemkameror som Canon EOS R10 erbjuder samma kvalitet och kraftfulla funktioner i en smidigare och lättare design.

Objektivfattningar: Är en kompakt systemkamera bättre än en spegelreflexkamera?

EF-fattningen som används i Canons spegelreflexkameror introducerades 1987, och är alltså ett mycket väletablerat system. Det finns hundratals kompatibla objektiv, med ett EF-objektiv som täcker i stort sett varje brännvidd, och en rad mer kompakta och ofta mer prisvärda EF-S-objektiv för EOS-spegelreflexkameror med APS-C-sensorer.

RF-fattningen som används på kameror med EOS R-systemet introducerade emellertid många innovationer. ”RF-fattningen har utformats med siktet inställt på framtiden”, förklarar Mike, ”som att förbättra kommunikationshastigheten mellan kamera och objektiv och lägga till extra kontakter för att stödja fler funktioner.” Det innefattar mycket snabbare prestanda för autofokus, digital objektivoptimering i realtid och förbättrade kontroller, som den anpassningsbara kontrollringen på RF-objektiv.

Istället för att ständigt behöva arbeta runt reflexspegeln i en spegelreflexkamera mellan fattningen och sensorn kan objektivdesigners föra RF-objektivet närmare själva sensorn, vilket förbättrar den optiska prestandan. Detta har lett till ljusstarkare och snabbare objektiv med exceptionell kvalitet, samt banbrytande objektiv som RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE, som tar 180° VR-bilder på kompatibla fullformatskameror.

En bild av RF-fattningen på en Canon EOS R3-kamera.

I hjärtat av Canon EOS R-systemet finns den innovativa RF-fattningen med stor diameter, kortare registreringsavstånd och supersnabb kommunikation mellan objektiv och kamerahus.

Objektiv och kompatibilitet: Går det att använda spegelreflexkameraobjektiv på en kompakt systemkamera?

Om du redan har EF- eller EF-S-objektiv är det enkelt att använda dem med kameror i EOS R-systemet utan att förlora i kvalitet eller funktionalitet, tack vare ett urval av EF-EOS R-monteringsadaptrar. Det ger dig även möjlighet att mixa och matcha specifika objektiv från båda formaten (särskilt om du har ett favorit- eller specialobjektiv som ännu inte finns i en version med RF-fattning) och få det bästa av två världar. Det finns till och med en monteringsadapter med en kontrollring och en med drop-in ND-filter eller polarisationsfilter, vilket ger dina EF-objektiv mer mångsidighet än du får med samma objektiv på en spegelreflexkamera.

Det är dock viktigt att notera att det inte går att använda RF-objektiv med en spegelreflexkamera. Så om du gillar ett visst RF-objektiv måste du välja en kamera i EOS R-systemet.

Tre zoomobjektiv står bredvid varandra på gymutrustning.

Lanseringen av APS-C-kameror i EOS R-systemet, bland annat modeller som EOS R7 och EOS R10, gör EOS R-systemet prisvärt för fler fotografer än någonsin. ”Genom att ge en ny grupp kunder åtkomst till RF-fattningen får de tillgång till en helt ny generation objektiv som vi utvecklar specifikt för den här fattningen – objektiv som inte var möjliga med spegelreflexkameran”, säger Mike. Tack vare beskärningsfaktorn för APS-C-sensorer ger fullformatsobjektiv, som de som visas här, 1,6x större räckvidd på APS-C-kameror.

Optisk sökare eller elektronisk sökare: Vad är bättre?

Spegelreflexkameror har optiska sökare, vilket vissa fotografer föredrar eftersom de ger en mer direkt kontakt med motivet. Tidigare har de elektroniska sökarna som användes på kompakta systemkameror lidit av brister som fördröjning, men de blir allt bättre. De senaste kamerorna i EOS R-systemet har elektroniska sökare med höga uppdateringsfrekvenser på upp till 120 b/s, alltså praktiskt taget ingen märkbar fördröjning – och de har också sina fördelar.

Särskilt om du använder en kamera i EOS R-systemet kan du med hjälp av exponeringssimulering förhandsgranska bilden med din exponering, bildstil och andra inställningar tillämpade, både i sökaren och på den bakre LCD-skärmen. På en spegelreflexkamera fungerar exponeringssimulering när du använder den bakre skärmen i Live View-läge, men inte i sökaren. Med en elektronisk sökare kan du även komponera bilden och fokusera i miljöer med svagt ljus som är för mörka för att du ska kunna se dem med blotta ögat genom en optisk sökare. När du spelar in film har den elektroniska sökaren i kameror i EOS R-systemet samma hjälpskärm för manuell fokus som Canons Cinema EOS-kameror för professionellt bruk.

Naturfotograf Dani Connor, som använde EOS R7 under sin resa på spaning efter det utrotningshotade panterlodjuret, upptäckte att användningen av en elektronisk sökare ledde till en total förändring av hennes fotografering.

”Med en spegelreflexkameras sökare är det ofta enklare att ta en testbild och kontrollera bilden på den bakre skärmen innan jag bestämmer vilka inställningar som behöver ändras”, säger hon. ”Men med en kompakt systemkamera är det oerhört praktiskt att se effekten som en ändring av inställningarna har utan att behöva släppa blicken från sökaren.

”Om jag behöver reagera snabbt när jag fotograferar i naturen, eller om ljuset ständigt förändras, kan jag snabbt justera ISO-inställningen eller slutartiden och se hur fotot kommer att se ut.”

En sprängskiss av en elektronisk sökare.

Den elektroniska sökaren använder en kompakt, högupplöst version av samma teknik som LCD-skärmen på kamerans baksida. En fördel med detta är att du kan se det kameran ser, även under förhållanden som är för mörka för att du med blotta ögat ska kunna se något.

En sprängskiss som visar ljusets väg inuti en spegelreflexkamera, som reflekteras av en spegel upp i ett pentaprisma och sedan sökaren.

Spegeln i en spegelreflexkamera reflekterar ljuset upp till den optiska sökaren via ett pentaprisma, så att bilden är rättvänd. En fördel med detta är att det sker direkt. ”Med en elektronisk sökare kommer det alltid att finnas en viss fördröjning”, säger Mike. ”Sökare i spegelreflexkameror fungerar med ljusets hastighet – snabbare än så blir det inte.”

Bildkvalitet: Tar kompakta systemkameror bättre foton?

”Att ta bilder med de två systemen skiljer sig inte radikalt när det gäller den faktiska slutliga bildkvaliteten, men det är allt runt omkring som verkligen gör skillnad”, säger Mike.

”Med RF-fattningen är en av fördelarna med höghastighetskommunikation mellan objektivet och kameran att det går att göra en korrigering i kameran i realtid vid optiska problem som diffraktion och aberration. Den här omedelbara behandlingen innebär att du på ett sätt får bättre bildkvalitet med de nya kamerorna.”

I vissa situationer kan kompakta systemkameror, som EOS R7 med serietagningshastighet på upp till 15 b/s med den mekaniska slutaren och 30 b/s med den elektroniska slutaren med fullständig autofokusföljning, sannolikt skapa fler konsekvent användbara bilder än EOS 7D Mark II eller EOS 90D, som båda har en högsta bildfrekvensen för serietagning på 10 b/s.

En vy av LCD-skärmen på en Canon EOS R8, som visar hur fotografen spelar in en film av krukväxter.

De senaste kompakta systemkamerorna, som EOS R8, har avancerade funktioner för innehållsskapare, till exempel 4K 60p-film med intelligent motivföljning – något som inte finns i spegelreflexkameror som EOS 7D Mark II eller EOS 90D.

Autofokus: kompakt systemkamera kontra spegelreflexkamera

kompakta systemkameror i EOS R-systemet, bland annat EOS R5, EOS R6 Mark II, EOS R8, EOS R7 och EOS R10, använder Canons senaste Dual Pixel CMOS AF II autofokussystem där varje pixel i sensorn används för både fokusering och bildtagning jämfört med den specifika punktbaserade sensorn med fasavkänning som fokuserar genom sökaren för kameror som EOS 7D Mark II och EOS 90D.

En av de stora fördelarna med de här systemkamerorna är möjligheten att välja en AF-punkt var som helst inom bildramen. ”Det här är omöjligt på en spegelreflexkamera”, förklarar Mike, ”och det ger dig även tillgång till funktioner som ansiktsföljning, ögonföljning och djurföljning som finns i de här kamerorna. Du kan till exempel fånga en fågels öga i flykten och följa den i bildramen – något som är omöjligt med en spegelreflexkamera.

”Vissa professionella spegelreflexkameror har ett separat fokuseringschipp, så även om det övergripande autofokussystemet kan vara begränsat jämfört med nyare kompakta systemkameror kan det även vara snabbare i vissa situationer tack vare det särskilda AF-chippet.”

Skärmen på en Canon EOS R7 som visar autofokuspunkten på ögat på en rovfågel som sitter på en gren.

Den snabba elektroniska slutaren och autofokus med djurögonföljning som finns i de senaste systemkamerorna, till exempel EOS R7 och EOS R10, är perfekta för fotografer på alla nivåer. ”För en naturfotograf är det ganska häftigt att kunna följa ett djurs öga”, säger naturexperten Dani Connor. ”Det har skapat nya möjligheter som jag inte hade med spegelreflexkameran.”

Mekanisk slutare kontra elektronisk slutare

Några spegelreflexkameror – särskilt EOS 90D och EOS-1D X Mark III – har elektroniska slutare utöver mekaniska slutare, men vanligen har spegelreflexkameror mekaniska slutare. Å andra sidan har alla Canons kompakta systemkameror i EOS R-systemet båda typerna av slutare.

Med en elektronisk slutare låses den mekaniska slutaren i öppet läge och bildsensorn avläses i princip elektroniskt. Den största fördelen med detta är att fotograferingen kan ske helt tyst – inte bara tystare, med slutaren dämpad eller undertryckt som när du väljer alternativet S (”mjuk” fotografering) som finns på vissa kameror, utan helt ljudlöst. Detta kan vara ovärderligt när du fotograferar ängsliga djur, slumrande bebisar eller de tysta delarna av bröllop, till exempel.*

Elektroniska slutare möjliggör även snabbare serietagning. ”Med mekaniska slutare”, berättar Mike, ”var den snabbaste hastigheten i våra spegelreflexkameror 16 b/s [bilder per sekund] på EOS-1D X Mark III, en professionell kamera på hög nivå. Med sin elektroniska slutare kan EOS R10 ge dig möjlighet att välja upp till 23 b/s för en bråkdel av priset, medan EOS R7 kan fotografera med 30 b/s och matcha hastigheten på EOS R3, en annan professionell kamera, men för en tredjedel av priset.”

Fenomenet med "rolling shutter" kan dock vara ett problem när du fotograferar actionbilder med en elektronisk slutare – snabbrörliga föremål som en svingande golfklubba eller en roterande propeller kan förflytta sig under den tid det tar att läsa av hela bildramen, så att de blir förvrängda i bilden. Fenomenet har minskat avsevärt i de senaste kompakta systemkamerorna, men mekanisk slutare rekommenderas vid fotografering av snabbrörliga aktiviteter.

Fotografering med elektronisk slutare i viss artificiell belysning, särskilt lysrörsljus, kan vara problematisk om ljuset inte är i fas med slutaren. Av liknande skäl kan användning av blixt med elektronisk slutare leda till ojämn exponering över bildramen.

En svartvit närbild på ett barn som tittar koncentrerat nedåt.

Familjefotografen Helen Bartlett tycker det är ovärderligt att kunna välja helt tyst bildtagning på sina kameror med EOS R-systemet. Eftersom det gör att ljudet från slutaren varken distraherar små barn eller väcker dem om de sover kan hon fotografera dem i mer naturliga situationer. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 50mm F1.2L USM-objektiv inställt på 1/1 000 sek, f/1,2 och ISO 100. © Helen Bartlett

Batteritid: spegelreflexkamera kontra kompakt systemkamera

Det sägs ofta att spegelreflexkameror har längre batteritid än kompakta systemkameror, främst för att den elektroniska sökaren i en kompakt systemkamera kräver ström medan den optiska sökaren i en spegelreflexkamera inte använder ström. I praktiken beror dock batteritiden mycket på hur du använder kameran – att till exempel använda blixt förbrukar mer ström på båda kameratyperna, medan användning av LCD-skärmen på en spegelreflexkamera vanligtvis förbrukar mer ström än när LCD-skärmen på en kompakt systemkamera används. En spegelreflexkamera på mellannivå, som EOS 90D, ger 1 200 bilder eller mer med sökaren och 450 med LCD-skärmen, medan den kompakta systemkameran EOS R6 Mark II ger 450 bilder med den elektroniska sökaren eller 760 med LCD-skärmen.

Skillnaden är ännu större på proffsnivå: om du håller dig till sökaren på EOS-1D X Mark III kan du till exempel ta 2 500 bilder innan batteriet tar slut. Men detta minskar till 600 bilder om du använder Live View, jämfört med den kompakta systemkameran EOS R3 som klarar 620 bilder med sökare och 860 med LCD-skärm. Så om du föredrar att använda den bakre LCD-skärmen kan kompakta systemkameror mycket väl ge dig fler bilder på en enda laddning.

Kompakt systemkamera eller spegelreflexkamera: göra ditt val

Både kompakta systemkameror och spegelreflexkameror har sina styrkor och svagheter. Vilken som är bättre för dig beror till stor del på vilken typ av fotografering du ägnar dig åt och vilka fördelar du vill ha när du använder kameran/objektivet.

Om du vill ha en lätt kamera med snabb bildfrekvens för resefotografering kan en kompakt systemkamera som EOS R10 passa utmärkt. Om du vill använda nästa generations RF-objektiv väljer du EOS R-systemet, som har fördelar som bildkorrigering i kameran och AF-följningsprestanda samt möjlighet att använda de EF-objektiv du gillar bäst, tack vare utbudet av EF-EOS R-adaptrar.

Om du vill förhandsgranska bilden i sökaren med dina använda fotograferingsinställningar passar den elektroniska sökaren i en kompakt systemkamera dig – men Live View på den bakre LCD-skärmen på en spegelreflexkamera fungerar lika bra, medan den optiska sökaren i en spegelreflexkamera eliminerar även den extremt korta fördröjningen på de snabbaste elektroniska sökarna i kompakta systemkameror, och ger längre batteritid.

Avancerade autofokusfunktioner som Djur AF och Fordon AF är endast tillgängliga i de senaste kamerorna i EOS R-systemet, men det särskilda AF-chippet i professionella spegelreflexkameror kan vara snabbare. Kameror i EOS R-systemet ger dig friheten att fotografera med antingen en elektronisk eller mekanisk slutare, medan de flesta spegelreflexkameror endast har en mekanisk slutare. Om helt tyst fotografering är avgörande för dig och du inte fotograferar snabbrörliga aktiviteter där rolling shutter kan bli ett problem, kan du dra nytta av möjligheten att använda en elektronisk slutare.

Om du har möjlighet så prova kameran du är intresserad av, från ergonomi till autofokus och slutartyp till slutartid – det finns inget som kan ersätta att faktiskt känna efter hur den passar dig.



*Andra ljud än slutaren (bländare, fokusljud från objektivdrift, elektroniskt ljud osv.) kan genereras.

Amy Davies & Alex Summersby

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

  • TEKNIK

    APS-C kontra fullformat – en förklaring

    Vad är skillnaden mellan APS-C- och fullformatskameror, och vilken passar dig?

  • GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

    Så här väljer du objektiv

    Allt du behöver veta om objektiv, från typer av objektiv till funktioner.

  • KÖPGUIDE

    Bästa utrustningen för blivande proffs

    Tre Canon-ambassadörer diskuterar de bästa kamerorna och objektiven för de som är nya inom branschen.

  • UTRUSTNINGEN

    Därför är EOS R-systemet en uppgradering som förändrar karriären

    Canon EOS R-kameror och -objektiv har utvecklat arbetet för fotografer i fem år. Upptäck själv varför proffs har bytt.