Världens första blixt med AI Bounce – Canon Speedlite 470EX-AI skapar enastående belysning

Canon lanserar världens första blixt utrustad med AI Bounce – en ny Auto Intelligent-funktion som är till stor hjälp när du fotograferar med blixt. Den revolutionerande intelligenta tekniken beräknar och styr blixthuvudets position automatiskt och skapar optimal ljussättning. Canon Speedlite 470EX-AI passar alla, från fotoentusiaster till yrkesfotografer.

Canon Speedlite 470EX-AI

Under utvecklingsstadiet användes blixten av Jo Thorne, porträtt-, livsstils- och bröllopsfotograf. Så här kommenterar hon sin upplevelse: ”Jag har nu använt Speedlite 470EX-AI under några olika tagningar och resultaten är exceptionella och överträffar absolut mina förväntningar. Blixtens effektiva förberedelse innebär att jag kan ta fler ögonblicksbilder, som i sin tur minskar efterbearbetningen och ger mig massor av fler bilder att välja bland. Att använda den här blixten har gjort mig såld på ljus igen. Ljussättningen kan ge ett fantastiskt mervärde till en bild.”

Revolutionerande blixtnyhet – AI Bounce
AI Bounce-funktionen automatiserar blixtfotograferingen direkt i blixtaggregatet. Det här är en helt ny innovation som använder en testblixt för att beräkna den perfekta vinkeln för naturlig och smickrande ljussättning, och det motordrivna blixthuvudet justeras automatiskt till optimal position för att ge perfekt ljus. Det helautomatiska läget*hanterar blixthuvudet noggrant för varje ny bild och eliminerar oönskade komplikationer. Tiden som behövs för att utvärdera tagningen och manuellt förflytta blixthuvudet sparas också in. Alla kan snabbt och tryggt använda Speedlite 470EX-AI och få fantastiska resultat.

Fotografer med lite mer erfarenhet av blixt kan också använda det halvautomatiska läget och själva ställa in blixtvinkeln för olika tagningar. Speedlite 470EX-AI kommer då automatiskt att justera blixthuvudet efter kamerans olika riktningar. Den här banbrytande tekniken ger kreativa belysningsmöjligheter och konsekventa resultat, något som uppskattas av porträttfotografer som hela tiden växlar mellan liggande och stående format.

Kraftfull och pålitlig
Speedlite 470EX-AI innehåller den styrka och pålitlighet som Canons blixtteknik är känd för och levererar fantastiska resultat i många olika ljusförhållanden. Ledtalet ligger på 47 m** och skapar en kraftig ljussättning över långa avstånd – viktigt när man fotograferar i stora lokaler eller i komplicerade förhållanden där alla objekt måste ljussättas på ett bra sätt. Den imponerande vidvinkeltäckningen – från 24 till 105 mm och även14 mm med den inbyggda adaptern – ger ett blixtljus som är tillräckligt omfattande för att ljussätta tagning med vidvinkelobjektiv. Det här är särskilt användbart för bröllopsfotografer som behöver ta gruppfotografier.

Riktigt spontana ögonblick kan också ges naturlig ljussättning eftersom blixtladdningen går snabbt och tyst på 5,5 sekunder med 4 st AA/LR6-batterier, eller på 3,5 sekunder med laddningsbara NiMH-batterier – viktigt när man snabbt behöver ta bildserier under till exempel bröllop eller fester. Speedlite 470EX-AI har höghastighetssynkronisering, så att blixten kan utlösas flera gånger i snabb följd och använda en kortare slutartid än vad som normalt är möjligt – speciellt användbart för actionbilder eller för att skapa en mörkare eller suddig bakgrund och få spektakulära bilder.

Höj kreativiteten, utöka kontrollen
AI Bounce-blixtfunktionen kan vrida blixthuvudet 180 grader åt vänster och höger, plus 120 grader uppåt, och ger fotografen möjlighet att anpassa sig till olika miljöer och ta bort oönskade skuggor. Medföljande bounce-adapter kan fästas på Speedlite 470EX-AI och leverera en mjukare ljussättning för fina porträttbilder. Blixten kan alltså kontrolleras på flera olika sätt, och fotografen kan koncentrera sig på högkvalitativa, väl upplysta bilder och konsekventa resultat.

Fullständig kreativ kontroll ges via de 19 anpassningsbara funktionerna i Speedlite 470EX-AI. Den trådlösa optiska mottagningsfunktionen gör att blixten kan användas på avstånd upp till 10 m från kameran. Med en inbyggd Speedlite-sändare eller Speedlite med optisk sändare ges ännu fler kreativa alternativ för att experimentera med olika belysningar – perfekt för alla som vill utveckla och skapa sin egen stil för ljussättning. LCD-displayen har ett intuitivt gränssnitt för enkel navigering bland blixtinställningarna och via prioritetsinställningar väljer man hur diffust eller koncentrerat ljuset ska vara. Snabbknappar och kontrollratt gör det snabbt att komma åt olika inställningar.

Viktiga egenskaper

  • AI Bounce med hel- och halvautomatiska lägen
  • Ledtal på 47 (m, ISO 100)
  • Bred blixttäckning på 24 till 105 mm
  • Trådlös optisk mottagare
  • Stor LCD skärm och intuitivt användargränssnitt


* Blixten är kompatibel med samtliga EOS-produkter, men det helautomatiska läget fungerar bara med EOS-modeller som byggts efter 2014 – exklusive EOS 2000D, EOS 4000D, 1300D, EOS M6, EOS M5 och EOS M3

** Speedlite uppnår ett ledtal på 47 m vid 105 mm och 100 ISO